Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Не човек а ламаринка!Просъска агента фашист-Сус бе бате,вирусист!!!
29
12
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Мангъров, сега като отпуснат мерките ПАК ЩЕ ТИ СЕ НАПЪЛНИ ОТДЕЛЕНИЕТО И ДЖОБЧЕТО. НЕ РЕВИ!!
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се ваксинирате не е забранено, но никога не подписвайте информирано съгласие за да може да си потърсите праватa ако нещо се случи със вас след време. Ако ви карат да подписвате нещо и вие не искате да го подпишете е незаконно, а в същото време искате ваксинация и ви откажат достъп дo ваксина също е незаконно.
27
4
 
20
 
! Отговори
Ййййй преди 3 години
Колко млади хора умряха без заболявания, вкл.деца? Стига дрънкате като развалено радио това за старците с многото болести. Ако вашите родители, братя, сестри са старци ще ги дадете ли толкова лесно на смъртта? Ще ги прежалите ли?
26
9
 
12
 
! Отговори
ХЕ ХЕ ХЕ преди 3 години
СПОРЕД ТОЗИ СЪЩИЯ - НЕЩАТА ЩЯХА ДА ПРИКЛЮЧАТ ОЩЕ МИНАЛОТО ЛЯТО!!! МАНГЪРОВ, НЕ СЕ КАЗВА " ЛЕТАРИТЕТ", А " ЛЕТАЛИТЕТ" = СМЪРТНОСТ. ОБЩИЯТ БРОЙ ПОЧИНАЛИ СА ПОВЕЧЕ ОТ НОВИЯ ЩАМ НЕ ПОРАДИ ПО- ВИСОК ЛЕТАЛИТЕТ, А ПОРАДИ ПО- ГОЛЯМА ОСНОВА = ПО - ГОЛЯМ БРОЙ ИНФЕКТИРАНИ.
25
11
 
23
 
! Отговори
Iron Man преди 3 години
Тоя човек е железен.
24
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа, вече от една година му викаме Ковид и се страхуваме, че се мре яко, а то 0,13% и то ако си над 80 години, с по 2-3-4 заболявания.
23
9
 
32
 
! Отговори
минувач преди 3 години
От Медицинска гледна точка е Прав! Ама от Политическа, Финансова, Корупционна - хич не е!На 'политиците' много им хареса да правят каквото си искат без да носят отговорност или се отчитат на някого, о - забравих и за паричките които Фарма компаниите им снасят (трохички от многото милиарди които печелят)...
22
17
 
13
 
! Отговори
До24 преди 3 години
Късай си дипломата, дето я нямаш и мълчи.
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извод вече има 3 щама кой от кой по-смъртоносни и заразни, а ваксини няма и няма и желаещи да се ваксинират. Царят е гол. Оня поп къде осветяваше ваксините да почва да чете молитва от Евангелието, дано Господ ни приеме нас недостойните раби на тия тъй мъдри Властници.
20
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя обясняваше че до лятото ще има стаден имунитет. 101 милиона болни и 2.2 милиона умрели. Нищо не е свършило,нищо не се е променило. Не вярвайте на такива психопати. Гледайте какво става реално.
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде няма пълно спасение от тази чума, и това ще продължава години. Има по-добре и по-зле справили се страни. Прехвалената Швеция? Нещо да сте чули напоследък? Близо 11 300 починали. Някъде там сме и ние съотносително. Те са 10, ние 7 милиона. Почти на 9 хиляди починали сме ввече. Научете се да различавате ФАКТИ от МНЕНИЕ!
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eто каза ви го доктор по специалността,че всички ще се заразим и докато се ваксинираме ще стане 2040 година,а до тогава ще има стаден имунитет.
17
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е. Затова е полезно да се туткаме с ваксините, а не да се правим на отличници и да си набием експериментален бъркоч, само за да ни потупат по рамото пред строя. Твърде малко сме, за да можем да си позволим да даваме жертви от глyпост. А вирусът и без това мина през много повече хора, отколкото ги броят по статистиката.
16
16
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Абсолютно вярно - покупката на ваксини е абсолютно ненужна и е поредната кражба от джоба на българина...
15
29
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали щеше да си къса дипломата ритуално, ако до юли всичко не приключи. Заради него загинаха хиляди, много от които млади хора.
14
42
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако трябва да бъдем по-точни нещата ще приключат преди доцент Мангъров да е проумял че пандемията от "Ковит 19" реално я има, щото той съвсем доскоро я отричаше ... после отказваше да се ваксинира, а сега е притеснен че няма достатъчно ваксини ... Та такива като Мангъровците говорят за да се вливат в общия тон на фигурантите, да ги цитират по форумите и да влизат в новините ... !!!
13
8
 
21
 
! Отговори
дд преди 3 години
Мънгъра е правилната опозиция, един вид отдушник на простотиите на НОЩниците.Затова му дават и толкова голяма гласност.Защо никъде не се показва Доцента - шеф на ковида в Пирогов?Ами щото не дрънка като Мангъра, а действа напук на НОЩ и е опасен за тях!Ай, късмет на всички и мислете!
12
7
 
11
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Дано си прав и този път!
11
4
 
22
 
! Отговори
Прав е ! преди 3 години
Но щаба командва парада . И то в ущърб на хората ,защото немогат и немогат да разберат ,че всеки би се карантинирал ,ако му дадат необходимото за сметки и храна !