План: Не по-малко от 43 хил. военни през 2032 г.

Разходите за отбрана поне 2% до 2024 г., а после поне толкова
61
План: Не по-малко от 43 хил. военни през 2032 г.
Снимка: МО

Общата численост на Въоръжените сили към 2032 г. следва да бъде не по-малка от 43 000 души, от които 3 000 души доброволен резерв. Разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.

Това е записано в одобрена от Министерският съвет Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032.

В резултат на реализацията на този стратегически документ към края на програмния период Въоръжените сили ще разполагат с основните приоритетни отбранителни способности и ще са в състояние да покрият голяма част от минималните оперативни изисквания за изпълнение на задачите по трите възложени им мисии - "Отбрана", "Подкрепа на международния мир и сигурност" и "Принос към националната сигурност в мирно време".

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. в размер до 100 000 хил. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

С друго правителствено решение е приет доклада на министъра на отбраната относно получено на 09.10.2020 г. в Министерството на отбраната "Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA)" BU-P-LAY "Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили".

Офертата е получена в резултат на проведени консултации с американската страна.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, този проект трябва да бъде одобрен от правителството, което следва да упълномощи определено длъжностно лице за подписването му от България. Предвижда се договорът да се ратифицира от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: армияотбранавоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Нали искахте казарма? Ето ви я. Какво пак сте недоволни? Нови самолети, нови кораби..... Или е по-добре Турция да пази българското въздушно пространство?
15
4
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
Ей това българина е неблагодарно и късопаметно същество! 30 години ревахте, че няма казарма, ВМРО изкара земята за да я върне, но българина е пак недоволен! Който не храни собствена войска е обречен да храни чужда!
14
3
 
6
 
! Отговори
мислете преди 3 години
тая армия ще се използва за вътрешни цели,вдявайте външните врагове останаха в миналото,вдявайте
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тия глуподти. Аз служих в последния набор редовна военна служба в България.Почти всички набоеници отказваха да ходят на огнева ( стрелба с бойни муниции) защото имали страх от огнестрелно оръжие. Това се смяташе за уважителна причина.И цял ден лежаха или пушеха и пиеха кафе на лафката, докато ние изтрелвахме 1 вагон муници на полигона.
12
2
 
0
 
! Отговори
джо преди 3 години
До анонимен 18 И скакво оръжие ще е тази милионна армия навярно с прашки.??? Имам усещане , че тука пишат хора ,които са докосвали оръжие само на компютърна игра.
11
4
 
3
 
! Отговори
69 преди 3 години
43к х 1500/2000 без осигуривките, без оборудването, без допълнителните оперативни разходи са около 70 М на месец, за 1 година цифрата е брутална, за нищо неправещи млади пенсионери;)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малее колко *** народ има в тоя мемлекет. Ще се бият с Македони, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния . Ще си вземаме териториите,дето са ни принадлежали...Шкембето добре си заглавиква. България има нужда от 20 000-на/но не такава като сегашната/армия. И 20 000 полицаи...
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
43 хиляди служители на МО , не всичките ще са военни под пагон.По-внимателно с истината:-)
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и за кво са ни 43000 алкохолици със шкембета? и колко от тях са генерали и адмирали?
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са останали 43 000 души на територията до тогава?
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е шега работа, Балканите пак се разбунват - Турция, Косово, Велика Албания, всички се превъоражават - не трябва да чакаме
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството само трябва да разреши свободната продажба на огнестрелно оръжие, полу автоматично и автоматично, без определен калибър и Веднага ще получи над 2 милиона военни от запаса..
4
7
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Като ще даваме толкова много пари ще ни върнат ли устието на река Велека което Турция ни взе ???Или ще отглеждаме еничари за чужди войни ???
3
7
 
8
 
! Отговори
и ... преди 3 години
... явно Шкембе Министър се вживява на голям пичага и е решил да направи още разходи ... ... ние ще живеем или ще се бием и ще убиваме?... от кой ще се вардим? нали наоколо са все наши братя, а ..?
2
5
 
14
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Ще нападаме Лихтенщайн ли?
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Действайте по-бързо, че султана точи ятагана