Пандемията увеличи случаите на домашно насилие у нас

Министерството на провосъдието с промени в Закона в помощ на пострадалите
28 яну 2021 19:29, Красимир Ангелов
10
Пандемията увеличи случаите на домашно насилие у нас

Ръст в случаите на домашно насилие у нас в периода на пандемията от COVID-19. За това алармират фондации, занимаващи се с проблема, като добавят, че коронакризата е увеличила обажданията с призив за помощ с 12 %, а получените писма са утроили броя си.

Още по темата
В тази връзка Министерството на провосъдието преди дни обяви за обществено обсъждане редица изменения в Закона за защита от домашното насилие. В основата на законопроекта стоят механизми за справяне с негативната статистика в страната, сред които насилниците да не могат да приближават жертвите си и дома им.

Забранява се осъществяването на контакт под всякаква форма, включително и онлайн. Предвижда се още забрана за притежаване на оръжие, а ако имат такова, то да бъде отнемано.

В България не се води статистика за жертвите на домашно насилие. Поне 17 жени у нас са загубили живота си през изминалата 2020 г. На фона на тези данни кризистните центрове могат да подслонят едва 100 пострадали едновременно, а нуждаещите се от закрила са в пъти повече.

Къде в България случаите на домашно насилие са най-много и как можем да помогнем на пострадалите? Разговор по темата с адвокат Милена Миткова и инсп. Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция"' в предаването "Директно"' по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
педагога Макаренко преди 3 години
До амжиказлъТой подтикваше и насърчаваше побой над децата!
5
1
 
1
 
! Отговори
амжиказлъ преди 3 години
До ЦИНИКНе можеш да ги надприказва в парламента и у дома
4
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Пълна ЛЪЖА !!!С измененията на Закона за домашното насилие, отново прокарват идеите на Истанбулската конвенция, за еднополови двойки.От изследване направено по поръчка на социалното министерство от Алфа рисърч, на 1000 запитани дали са били жертва на домашно насилие, едва 1% са отговорили, че са били жертва на физическо домашно насилие, т.е. 10 човека на 1000, като не се знае в кои населени места живеят запитаните.Срещу България има кампания за клеветене и омаскаряване, защото отхвърлихме ИК
3
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
И преди пандемията,всяка вечер с моята жена си подавахме столове и други предмети по въздуха, особено след няколко ракии хахахаха
2
2
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Сичко тва кадя го казват за думашното насилие е лъжа и измама. Сичко.
1
5
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Кък са затваря устътъ на женъ кога не знай кога а млъкне ? И ако пак *** изтрийте хемороиди да фанете.