За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно е отказал съдът. Между баща и полагащ грижи има голяма разлика, съседа или бабата също могат да полагат грижи, но не стават баща или майка на дете. Тази 'баща' просто може да направи Американско завещание и да остави всичко на детето. След като няма физическа и биологична връзка между нея и детето, а то е родено в САЩ, няма как да иска бг гражданство. Можеше ако тя го беше родила. Тук опира до проклетии, не до реална нужда.
189
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 3 години
В недалечно бъдеще няма да има разделение по полове, всеки ще се нарича То. Ще има един пол - 4икиджия . Даже няма и да се раждат деца по нормален път, само чрез клониране, където ще ги модифицират , като роботи. Всеки един индивид, естествено, ще бъде с подкожен имплант. Храната и водата ще се правят от lайна. Подмяната на органи ще бъде нещо нормално, стига да имаш пари да си платиш за тях( има един филм. с Джъд Лоу за това).
188
1
 
20
 
! Отговори
откачалки преди 3 години
Проклятието на американците ни застига отдалеч. Смачквайте ги в съда тези безполезни закопаеми, преди да ни съсипят и да ни повлекат към дъното с тях.
187
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Това е следствие на пандемията, хептен изкукуригаха тия джедъри !!!
186
1
 
15
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Аз пък искам пазарджишкият съд да ме впише като астронавт. Да си повиша пенсията.
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости. Не може да се угоди на всеки. Заради кефа на една жена мъж ще променят закони. Ами ако утре друг поиска гейовете да бъдат хвърляни от блоковете, защото така иска, пак ли ще променяме закона? Заради един човек? Има си държави и за едните, и за другите крайности. Тя/той/то си е направил/а/о избора да живее в САЩ от 14 години, защо се меси в законите на друга държава?
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм сигурен че е "За пръв път в България" , защото имам някакви спомени от статии за подобни ?-атлантически ***-драми.
183
0
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Да си напише завещанието и готово. Не виждам никакви проблеми.
182
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя жената ще си реши въпроса по друг начин. Който търси начин, ще намери.
181
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв проблем със семейния кодекс. Тук става дума за американско дете и майка, а български баща или майка няма. Сексуалната ориентация може да е свободна, но родителските права и наследяването си имат правила за всяка държава, за имотите да не говорим. Да се разменят, другата да се откаже от детето, тази да го осинови като майка и готово. А дали помежду си го играят на братовчеди, двама бащи или калековци и баджанаци, си го решават в леглото
180
2
 
32
 
! Отговори
??? преди 3 години
А някой педофил няма ли да заведе доло, че му отказват осиновяване на дечица? Стига с тези извратености. Това е морален упадък. Като искат двечките да си се гушкат, пълнолетни са, да си правят вкъщи каквото искат. Но оттам нататък да не афишират извратените си наклонности.Ами ако някой има сексуално влечение към животни, тогава ще иска да впише за баща на детето си някой бик, а за майка - някоя коза ли? Стига сте ни занимавали с извратености! Баста!
179
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да и пришият съответния накрайник и да се пише ако ще и за прадядо! Аман от !
178
3
 
16
 
! Отговори
ами, преди 3 години
Тази не е никаква на детето камо ли "баща".Да се връщат в САЩ.Там "може" и да е.
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудовищна отврат. За такива точно в САЩ е имало един процес в Салем. Същото да се приложи и днес.
176
3
 
16
 
! Отговори
До драго преди 3 години
Те си имат правата. Просто се иска нещо невъзможно - няма как да те впишат за баща на дете, при положение, че не си му баща. Не става дума за пол, а за факти, не тя е дала *** за бащинство, така че не му е баща. Тя е де факто партньор на биологичната майка и живее с нея. Невъзможно е, защото сами са си го направили такова и искат невъзможни неща.
175
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може ли лелята да бъде вписана като вуйчо на детето? Съвсем се оляха с глупостите. Жена не може да бъде баща, биологично невъзможно е.
174
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво занимавате хората с глупости?
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 172/175Няма нищо смешно в насилието над деца, нито в домашното насилие, което особено сега излезе на повъхността като *** пяна от пране на кирливи ризи.Всичко това от морализаторите, защитници на "семейните" ценности. Нещо като религиозен комунист.
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На теория, ако иска да стане мъж и да противоречи на майката природа, може да си направи поредица операции, хормони и т.н. хромозомите винаги ще останат женски. Дори и да заприлича на мъж и някак си да я регистрират в САЩ, трябва да се откаже от бг гражданство, а после да дойде тук като американец, да живее, плаща данъци и да я натурализират. Заедно с другата, 5 години. Детето обаче няма да стане българче, не е нейно нито родено тук
171
11
 
4
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Да променят СК! Гей общността е като всички останали хора и следователно следва да има същите права. Сексуалната ориентация си е личен въпрос и не следва да е определящо за отношението (или дискриминирането) на този човек!