За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам. Хомосексуалните сами приемат, че са различни. Това по дефолт означава, че не могат да имат деца. Това също ги различава от останалите. Или приемаш, че си различен, или се опитваш да си като другите. Среден път няма. Ако твърдиш, че природата по рождение те е създала хомосексуален, приемаш че природата не е измислила механизъм да се размножаваш. Просто е. Другото наистина са тежки умствени увреждания.
209
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветвам жената да напише едно челобитно прошение до товарищ Путин главния моралист на православното семейство да и разреши да бъде записана като баща на детето. Ако той и разреши съм сигурен че на нашите съдебни власти ще им паднат задръжките, а всички моралисти изказващи се за здравината на православното семейство по долу ще обърнат листото и ще приветстват решението на тов. Путин като много мъдро и навременно. Пълна излагация сме с тая русофилия.
208
2
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Всичко Мара втасала. И как една жена може да бъде баща ? Феминистките нека обяснят този феномен? Родител 1 и родител 2 ли да очакваме. Прави краставици, щастливи кокошки, ел.тротинетки, а едвам е почнала годината.
207
1
 
13
 
! Отговори
до си джей преди 3 години
да,ама не!биологичните закони за непроменяеми,чувала ли си?.А ти искаш от чисто сексуални причини да ги променяш,защо?И ак ще станетова!???.Айде да се възпроизведете еднополово....не става а?
206
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вървете на ........ си с гадните си хамерикански разбирания. писна ми да ми се натрапват постоянно тия с техната ориентация
205
22
 
6
 
! Отговори
SG преди 3 години
Dnes.bg, яко зле написана статия пак. Построете ги тия изречения малко по-добре. И не е нито първият, нито последният случай, в който еднополови двойки искат да бъдат вписани като законови и пълноправни родители на детето си. И не е само за онасладяване, а е за изцяло родителски права! Но тъпата ни ограничена държава (заради всички тия ограничени 200+ коментара по-долу) предпочита да се вре в разбирания от 15ти век, и да тъне надолу,поради неспособността да отвори мирогледа и възприятията си.
204
0
 
20
 
! Отговори
аха преди 3 години
е как да бъде вписана като очевидно не е, и аз искам да бъда вписан като табуретка ама не стаа
203
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Жената живее с американка,"Ето кой й е пуснал мухата. Обяснете на въпросната американка, че извращенията й може да вървят в САЩ, но тук не минават такива. Как майка ще бъде вписана като баща на детето, вие откачени ли сте какви сте?
202
1
 
23
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм лудите си стояха в лудниците.А сега по времето на добрата демокрация лудите не само че се разхождат свободно ами дори си отглеждат деца и съдят държава ако им попречи на упражняват свободно лудостта си.
201
25
 
5
 
! Отговори
Си Джей преди 3 години
В 80% от напредналите държави вече е прието и хората не са хомофоби..В държавите които не е прието са всички арабски държави, които жените им все още нямат прави да се показват и има войни. България трябва да напредне , с 20 години назад сме във времето. Искрено се надявам ме един ден няма да захвърлите детето си на улицата ако Ви каже че в различно! И да различна съм, баща ми мислеше като вас преди, важното е да си щастлив, без да бъдеш съден!! И всеки нормален човек иска това за детето си!!
200
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
М-да и вече нямало баща и майка, а родител 1 и родител 2.... В клиника за психични разтрийства трябва да са тия!
199
1
 
5
 
! Отговори
преди 3 години
Лицето което желае да е баща на детето си въпреки, че е майка най - вероятно е поставено !За в бъдеще ще има много такива.
198
1
 
10
 
! Отговори
евролибералите преди 3 години
затова затварят лудниците. Ех, пусти ! Ще извадите от 9 кладенци води, само и само един ден вашето ненормално да стане нормално
197
21
 
6
 
! Отговори
Си Джей преди 3 години
Като Ви чета коментарите на повечето, все повече се отчайвам колко долу попадаме ние Българите. Никога няма да бъдем цяла държава , и никога няма да се оправим. Обучението на новото поколение е под всякакъв лимит. Майките и бащите Ви , ви обучават да мразите хората които са различни, само защото харесват някой от същия пол!! Толкова долно и нелепо. Обиждате без да знаете, без да опознаете човек , само защото Ви липсват образование, малко по различно мислене и така като гледам доста мозък!
196
3
 
28
 
! Отговори
... преди 3 години
Едно бебе или малко дете са като празен компютър. Какво му инсталираш/възпиташ, това ще стане. Горката дъщеричка, не знае какво я чака с тези двете откачалки.
195
0
 
0
 
! Отговори
адв. по ТВ преди 3 години
Ами зависи, ако трансфузионният гагргаробластер не покаже експозиция на паралелни вселени върху нашта частна вселена, значи в закона няма алинея за нея (него).
194
0
 
28
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ДрагоТе имат същите права. Само че природата е хомофоб - не може две жени да създадат дете. ФАКТ! Жена няма как да е баща - ФАКТ. Явно това да си обратен върви и с някакво увреждане на мозъка, защото тия не могат елементарни факти да стоплят.
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, голям зор за това двойно гражданство бе....
192
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбрах кой дискриминира това нещо...жено-мъж?..у нас е същото, не може просто да си харесаш нечие дете и да искаш да те впишат като негова майка или баща. Кое не е ясно? Ти не си физически родител, не си дала биологичен материал - мъжки или женски, не си го направила, нито износила. Просто живееш с майката. Как да те впишат като баща или майка, след като не си?
191
2
 
20
 
! Отговори
58787 преди 3 години
Мине се мине и хоп - поредната провокация с цел да се тества до какво степен е готово обществото да приеме поредната стъпка напред към пропастта. Добре, че все още има критична маса хора с здраво мислене. Но след време и България ще клекне и ще узакони извращенията.

Спонсорирани публикации