Само 20% от българите са срещали COVID-19, далеч сме от стадния имунитет

Рискови били учениците, защото не спазвали мерките
213
Само 20% от българите са срещали COVID-19, далеч сме от стадния имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Никак не доближаваме стадния имунитет и той ще се постигне трудно по естествен път", коментира пред БНТ  проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

Той допълни, че около 20% от българите са се срещнали с вируса.

Още по темата

"А това е доста далече от 70%. Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", обясни математикът.

Проф. Витанов каза още, че в момента има плавно повишение на случаите.

"Има критично число на брой нови случай на ден регистрирани, което не бива да се прехвърля - в момента е 1500 на ден", каза още той .

"Сега сме на около 500-600 случая. Следващият сценарий, който би могъл да се реализира, е да станат към 1000 случая на ден. Към края на месеца, ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако сме под това, или около това число, значи сме се справили много добре", каза още математикът.

Според него проблемни са учениците от 8-ми до 12-клас.

"Те не спазват мерки, не слушат какво им се говори. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище", предупреди той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умират хора на по 60 години здрави ,зашо да не живеят още 20 години заради кефа на младите.А и млади умряха от Ковид, и то здрави. Много хора на по 40 години,50 години,та дори и 30 годишни.
148
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са пълни глупости. В Швеция продължават да се заразяват много хора,а там има най-малко мерки,т.е щом в Швеция не са постигнали колективен имунитет, у нас е абсурдно да се говори за такъв. Тук мерките намаляват заразяемостта,както се видя без мерки по 5000 заразени на ден, с мерки първата вълна много малко заразени,пуснаха мерките след лятото стана лудница заразени,вкараха пак мерки,малко заразени.
147
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не сме далеч от стадното мислене.....Сега чакаме трета, пета, осма вълна, Мозамбикския, Британския, Япоснкия, Занзибарския и Марсианския щам. Да се носят маски в домовете, най-важно е по време на сън и къпане. Да се носят по 4 до 7 маски една върху друга.
146
10
 
29
 
! Отговори
Бъдещето е Младите преди 3 години
Младите здрави и работещи хора са бъдещето не само на една държава, а на целият Свят. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОГУБВА БЪДЕЩЕТО ЗА СМЕТКА НА СТАРИ И БОЛНИ ХОРА на които НИКАКВА СЪВРЕМЕННА МЕДИЦИНА НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ ДА НАДХВЪРЛЯТ 100 ГОДИНИ. Това е генетика и добро поддържано здраве от младини. Не е може да блокират цели държави за безнадеждно болни и стари хора.
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общата смъртнот в България се повиши именно заради това,ч1е махнаха мерките и случаите от октомври докато маложиха пак мерки бяха потресаващи и пълни болници. Тива с колективния имунитет не го целят дори в Швеция,както призна техния епидемиолог Тегнел. При 300 000 регистрирани Ковид случая,умножаваме по 10 и се получават макс 3 млн. ,което е макс 45%, но аз мисля,че саоколо 30% изкарали Ковид 19.Проблемът е ,че при новите щамове може да има повторно заразяване и каралите го леко го карат по-тежк
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименабсолютно си прав, 85% да не се каже и почти всеки даже
143
5
 
16
 
! Отговори
ИДВАТ СПИСЪЦИТЕ преди 3 години
С които ще СПЛАШВАТ ХОРАТА чрез списъци на 80, 90 годишни стари и болни хора, които ги употребяват да бъдат обявявани за ковид жертви бройките да сеят страх, ужас и пълно подчинение на хората пред корумпирани правителства и мега бизнес корпорации.
142
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Ковид 19 умират и млади и здрави хора. Та дори да са само пенсионери,трябва ли да загинат от Ковид заради кефа на младите,вместо да живеят още години или десетлиетия.
141
3
 
6
 
! Отговори
До 144 преди 3 години
Ми тя естествено се разразяваше у нас като махнаха мерките и умираха по 150 човека на ден. Ти човек ли си или някакво подобие?
140
3
 
10
 
! Отговори
МАЙМУНИ преди 3 години
ЩЕ ВИ СЛАГАТ ВАКСИНИ с аденовирус от ***.Този маймунски аденовирус е препрограмиран да програмира генетически масата от обикновени хора, да се маймунизират ефективно. За да управлява елита лесно ще му е да са хората с маймунски интелект.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, ПОРЕДНИТЕ ЖАЛКИ СМЕШНИЦИ.Свалиха гащичките пред ТУЛУПА...
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяхте подкрепили протестите на Гражданите срещу Мафията през лятото. Тогава си мислехте, че вас тиквокрацията не ви засяга и не е ваш проблем, ама сега като установихте, че засяга всички, е малко късничко.
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви сте смехоранчовциии! Много бързо ви купиха. Затова ще фалирате. Стотинките ще свършат скоро.
136
2
 
3
 
! Отговори
НЕ ДУМАЙ преди 3 години
ТОВА СА ВЕЛИКИ УМОВЕ от Нов Български Университет, който им осигурява прехраната на тези самообявили си експерти.
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кактш дойде тази пандемия, не вярвам на професори. Тва са плъхове, взели титли щото бащите им били професори. Логиката липсва при тях, а се съмнявам че и науката също. И отия бавноразвиващия математик да им каже, че поне 3-4 милиони си го изкарали.
134
6
 
5
 
! Отговори
ИЗМАМАТА КОВИД преди 3 години
В целят СВЯТ от ВСИЧКИ КОВИД СЛУЧАИ 99.6% го карат леко и безсимптомнно. Едва 0.4 % средно или тежко. НЯМА НИКАКВО ОПРАВДАНИЕ за МЕРКИТЕ, които вместо да помагат убиват хората, които са болни от други болести да нямат достъп до лечение. Пенсионерските списъци с Ковид жертви са на хора на по 70 80 90 години на които никоя сегашна медицина и лечение не може да им помогне да стигнат до 100 години.
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън , дрън ... Над 85 % вече са се срещали ...
132
3
 
9
 
! Отговори
ЩАС преди 3 години
От целия щаб и сзо два пъти едно и също нещо не казвате. Така се оплетохте в лъжите си, че взехте да си противоречите. Но нали знаете рано или късно всичко се връща и всеки си плаща за действията.
131
1
 
5
 
! Отговори
решение преди 3 години
Като намалим стадото и % на имунитета ще се вдигне.
130
6
 
15
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Това са глупости, той вируса е обиколил вече всички села и паланки и всеки трети го е срещал , което са 2 милиона или около 1/3 от хората, кето си е повече от 20%.Тея математици нищо не смятат.Тези които не са регистрирани от официалните случаи са 7-8 пъти повече, както и ние със съпругата ми.Теста ни за антитела , никъде не ни е заведен официално.