Богдан Кирилов: Възможно е масовата имунизация да стартира март-април

Очакванията са до юни да се постигне 2 млн. души покритие с ваксините
30 яну 2021 13:54, Елка Василева
56
Богдан Кирилов: Възможно е масовата имунизация да стартира март-април
Снимка: архив, БГНЕС

При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население. Това каза председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

По думите му при добавяне на следващи ваксини този брой се очаква да достигне до 2,5 милиона.

„В зависимост от разрешението за употребата ще има и конкретна информация дали масовата ваксинация ще се случи през март или април месец“, коментира още Кирилов.

По думите му в следващия месец очакваме още 400 хиляди дози от първите три разрешени в ЕС ваксини, като колкото по-големи са доставките, толкова по-бързо ще е темпото на ваксиниране в отделните фази.

„Масовата ваксинация ще се случи, когато започнем да получаваме достатъчно количества от всички ваксини. Надяваме се към април да има в пъти повече количества и това да позволи да се ускори процесът“, коментира Кирилов.

Още по темата

Според него предстои да се вземе решение дали ваксината на „АстраЗенека“ да се поставя на пациенти над 65-годишна възраст, макар в Германия да не го препоръчват. „В тази възрастова група има по-малко данни, но по отношение на имунен отговор и безопасност не се наблюдава разлика“, уточнява Кирилов.

На въпрос защо България е на последно място по ваксиниране в ЕС Кирилов коментира, че трябва да се погледне на това комплексно. „Поставените цели и от ЕК, и от отделните държави, са за постигане на определено ниво на ваксиниране. Това е съобразено със становищата на вирусолозите. Ако нещата с разрешаването на употребата и доставките вървят, до края на август, началото на септември, може да се постигне едно ниво над 4 млн. в следващите месеци“, каза Кирилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е външен вирус. Минава и заминава. Най големият врус е, невежеството на хората и че са спрели да се развиват.Променята е необходима. Светът е на ръба. Хората трябва да си помагат на земята, да не живееят само за себе си- така няма да оправят работите си. Егоизмът е коренът на злото.Любов е нужна на човека.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На въпрос защо България е на последно място по ваксиниране в ЕС Кирилов коментира, че трябва да се погледне на това комплексно."...........Мамин златен!Да гледаме "комплексно", викаш, на вашата престъпна некадърност и чиновническо безхаберие. И комплексно да го гледаме, и да го въртим, и да го сучем, резултатът е все един - НАЙ-ЗЛЕ сме във всяко едно отношение в ЕС, а по много показатели - и в света.За което, естествено, сме си виновни сами. Че ви ТЪРПИМ!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не давам да ме имунизират.ако ще и да на обесят.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово утряване на Народа , такъв Геноцид не имало от времената на Насилственото Християнизиране на Българите от Византия през 866 г. (всъщност у нас малко познат Процес)
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем какви ваксини чакаш! С Кожените на Лойко ще изхвърчиш с 300 ....
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Мерси АЗ Несъм Любопитно Опитно Зайче ....!!!!!!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм един от най-убедените от ползата от ваксините. 15 г. поред всяка есен се ваксинирам с противогрипна ваксина. Съвсем доброволно! Купувам си я от аптеката и жена ми я поставя в рамото. Карал съм грипове, но никога тежко. Това е смисъла на ваксинирането против грип.Но за ковидните ваксини хич нямам намерение да участвам в третата фаза на изпитанията им. Предпочитам да се пазя и да засилвам имунинета си, отколкото да си вкаравам някакъв белтъчен буламач в тялото!
45
0
 
4
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Коя година?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря ти ваксинира ли се )
43
2
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 38 преди 3 години
Аман от " ботове" на "статуквото"!!!Аз не живея в България и не работя за 2000 (деноминирани левчета),които изключително малко хора получават във България,във "колониалната държава" със липса на икономика и субектност!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
Калинчо мамин преди 3 години
Най-малко имунизирани в БГ има защото сте най-некадърни и корумпирани - това е отговора, колкото и да го усукваш. А сега със сигурност ще въведете и принципа "мой човек" при разпределението на ваксините - той ви е в кръвта.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тате ще ми купи ски, ама лятото. Българите ще имат ваксини, ама 2060-та година.
40
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
От масовост към майсторство!За високи резултати в спорта!Ура другари!Обаче се увеличават тези,които не ви вЕрват.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министъра казва февруари,тоя казва април на кой да вярваме?Вече на никого не вярвам аз.Всеки лъже и маже както му падне.
38
8
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Факт е, простите сервитьори няма да се ваксинирате, а тези, които така и така ви издържаме, ще се ваксинираме. То си е за вас. Въпрос на личен избор. После да не се чудиш само защо бачкаш за има няма 2000лв..
37
6
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Поредният "мишок" на " държавна службичка" се "опитва да разсъждава на глас"!!!!Огромна част от Българският народ не иска да се "ваксинира"!!! Но познавайки зависимостите на т. нар. "Бг елит" ще направи "активното мероприятие", което е във ход и благодарение на " медийте за дезинформация" населението ще бъде първо "облъчено",а на по-късен етап и " зомбирано" и след това резултатът е ясен......
36
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДОБРЕ СА ИНСТРУКТИРАНИ ДА ЛЪЖАТ ИНАЧЕ УВОЛНЕНИЕ!!! :DДО ИЗБОРИТЕ НЕМОЖЕЛО! НО ЩОМ МИНЕЛИ, ВЕДНАГА ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯЛО :DОТВРАТИТЕЛНИ!
35
3
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Поредният "мишок" на " държавна службичка" се "опитва да разсъждава на глас"!!!!Огромна част от Българският народ не иска да се "ваксинира"!!! Но познавайки зависимостите на т. нар. "Бг елит" ще направи "активнито мероприятие", което е във ход и благодарение на " медийте за дезинформация" населението ще бъде първо "облъчено",а на по-късен етап и " зомбирано" и след това резултатът е ясен......
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с крадците от герб нищо не е възможно.
33
1
 
11
 
! Отговори
1-n преди 3 години
коя година ве лъжец?