Лекари извадиха 4-килограмов тумор от 14-годишно момиче

Образуванието било с размери 65/50 см, но доброкачествено
7
Лекари извадиха 4-килограмов тумор от 14-годишно момиче
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Акушер-гинеколозите на УМБАЛ-Пловдив диагностицираха огромен тумор на 14-годишно момиче. Образуванието, което е с тегло над 4 кг и с размери 65/50 см, е доброкачествено.

Момичето заедно с родителите си е потърсило помощ в лечебното заведение, защото имало силни болки в корема. При прегледа лекарите са установили, че коремът е толкова голям, че момичето изглеждало като в напреднала бременност.

Скенерът е показал, че в корема има много голям тумор на единия яйчник, който е избутал останалите органи встрани, съобщиха от болницата.

Изследванията са показали, че 14-годишното момиче има муцинозна киста на яйчника, която е предимно доброкачествен тумор. За него е известно в медицината, че може да достигне големи размери. Те са редки при момичетата преди пубертета, по време на бременност и след менопаузата, като прогнозният пик на разпространението на патологията е от 30 до 50 години, обясняват лекарите.

Единствените симптоми са болки в корема и увеличаване на неговия размер, както и кървене. Според АГ специалистите процесът при пациентката е с 3-4 годишна история. Те посочиха, че подобни случаи са сравнително редки, а съветът им към родителите е да следят оплакванията на децата си и да търсят лекарска помощ, ако забележат нарастване на корема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: пловдивоперациятумор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
До 123Тия кисти винаги ги е имало. Вероятно девойката е тъмнозелена, мислели, че бременна и като не родила, отишли на лекар.
5
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
ГМО, консерванти, еврохрани.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото знам в началото няма симптоми, но накрая става лошо, а в случая е лошо и че съвпадна с този коронавирус и това забавя диагностиката и лечението.
3
1
 
10
 
! Отговори
Господ да пази преди 3 години
Преди около 50 г. същото се случи и на колежка на 19 г., изключително свястно момиче, за щастие туморът беше малък. После тя напусна и си изгубихме координатите. Дано да е жива и здрава, тогава се считаше за изключително рядък случай. Нямаше и ехографи, но дано да е имала късмет.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Плондерче, става дума за 3-4 години. Родителите и са за убиване.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно хората не са могли да отидат на лекат заради забраната за прием и операции в болниците от 25 октомври 2020 година. За тези три месеца тумора с колко ли се е увеличил?