До три-четири години търговията ще е предимно мобилна

Онлайн търговията в България расте с близо 9% през 2020 г.
3 фев 2021 19:00, Анисия Иванова
14
До три-четири години търговията ще е предимно мобилна
Снимка: Pixabay

През 2020 г. растежът на онлайн търговията у нас достига 8.83%, спрямо предходната 2019 година. Това става ясно от най-новия доклад на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). Общо за последните пет години, годишният ръст на този дигитален сегмент в България е между 21% и 35%, става ясно още от проучването.

„Изминалата година беше повратна за развитието на онлайн търговията. Затварянето на физически обекти за дълги периоди от време принуди много бизнеси да реорганизират дейността си и да заложат на по-силно интернет присъствие. Това доведе до сериозен ръст на новите запитвания за онлайн магазини и други дигитални проекти” - коментира Любомир Русанов, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ и член на БЕА. Според него тази тенденция тепърва ще разширява влиянието си, дори и след утихването на пандемията.

Фокус върху новите технологии

Автоматизацията и изкуственият интелект тепърва ще бъдат в основата на развитието на сектора. Това означава, че, за да продават по-успешно, българските търговци е необходимо да инвестират непрекъснато в иновации, които ще им донесат възможности за по-добро обслужване на клиентите, гъвкавост, разпознаваемост и още по-лесно управление на бизнес процесите. Наличието на електронен магазин е основата, която е необходимо да надграждат с инвестиции в редица други технологии, дигитален маркетинг и по-добро потребителско изживяване (UX,UI). От СуперХостинг.БГ и БЕА препоръчват на собствениците на бизнес да заложат на технологични партньори, които имат доказан опит в дигиталните услуги и които могат да им предоставят съпътстващо обслужване.

Нарастване на мобилната търговия

Прогнозите сочат, че до три-четири години търговията ще стане предимно мобилна, пише Bloomberg TV Bulgaria. Допитването сред потребителите показва, че проучванията за покупка в повечето случаи стартират през телефона, независимо дали поръчката се прави онлайн, или от физическия магазин на търговеца. Изводът е, че търговията в близко бъдеще ще се слее - няма да има граница между физическа и онлайн търговия, а връзката ще я правят мобилните устройства. Затова е важно онлайн търговците непрестанно да подобряват потребителското преживяване през мобилно устройство на техния магазин.

От офлайн към онлайн и от онлайн към офлайн

Това ни води и до следващата логична тенденция. Условията и промените налагат търговците да присъстват навсякъде - както чрез физически, така и чрез онлайн магазини. Предизвикателството пред много от тях през 2021 г. ще бъде да поставят началото на второто измерение в своя бизнес. Ако досега са оперирали само онлайн, ще е време да отворят и физически магазин, за да разширят присъствието си. Ако са оперирали изцяло физически, то интернет ще им помогне да достигнат до нов тип клиенти и да увеличат поръчките си.

Данните за нарастващия пазар кореспондират и със статистиките, представени от СуперХостинг.БГ, според които броят на новите инсталации на онлайн магазини е нараснал с 45.5% през 2020 г., спрямо 2019 година. Най-силният месец от 2020 г. в това отношение е бил октомври 2020, като ръстът спрямо най-неактивните месеци от годината (февруари и юли) е 55 процента.

Междувременно става ясно, че според годишния доклад на E-commerce Europe, обемът на B2C (бизнес към краен потребител) електронната търговия на продукти и услуги в България през 2020 г. е надхвърлил 1.9 милиарда лева. Очакванията за 2021 г. са тя да отбележи двуцифрен ръст спрямо 2020 година.

Любопитна информация представи Българската Е-комерс Асоциация (БЕА) и по отношение на предпочитаните от българите методи за разплащане при онлайн покупки. Сред тях все още преобладава наложеният платеж с 60%, следван от кредитните и дебитни карти с 32% и банковите разплащания с 8% от запитаните. За сравнение през 2018 г. същите показатели са били съответно 70%, 20% и 5 процента. Също по данни на БЕА, през 2020 г. вече 75% от населението на България разполага с достъп до интернет, като за сравнение през 2019 г. този показател е бил 71%.


14
Още от Общество
Композиторът Стефан Диомов е в болница с COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До SS

Ти да не си от ония от бно шипка дет ходят да си играят с войници по горите с въздушни пушки?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 10

Моето семейство се издържа от онлайн магазини които имаме но не са за България понеже ако трябва да чакаме на клиенти като тебе умрем гладни
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че то и сега търговията си е онлайн. Последните години почти всичко което пазаруваме е от интернет магазини. Удобно и евтино е. Лесно намираш най изгодните цени и поръчваш за секунди. Сега и международнтие доставки доста поевтиняха. Повечето магазини в западна Европа доставят стоки до България за 10-15 евро.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едва ли хората са въодушевени от онлайн търговия. Обикновено се получават залежали или дефектни стоки. Много често различни от тези на изображението. Неотговарящи номерации за дрехи и обувки. Измамниците и хакерите плуват в свои води.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко живо ще фалира. Икономиката е като домино, няма как да паднат 10 плочки и да не се срине накрая цялата конструкция.
8
5
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 седмици
Кът сичко стане олайн кък жа си такоаме жените бря ? Язе олайн ли жа си паса и глеам дживотните?
7
3
 
5
 
! Отговори
До Таню преди 3 седмици
Представям си как изглеждаш с това онлайн обличане...
6
3
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 седмици
Монетарната система тече у канала вече
5
7
 
4
 
! Отговори
Taню преди 3 седмици
До Абе...

Шегуваш се :)

Аз изцяло онлайн си поднових гардероба за 3 седмици
4
8
 
13
 
! Отговори
Абе... преди 3 седмици
До SS

Пробвал ли си да си купуваш дрехи онлайн? Чакаш доставка с дни и седмици, после ги връщаш, защото на живо не отговарят на очакванията ти, после пак поръчваш, пак връщаш... И накрая - след 3-4 седмици опити пак не си си купил нов панталон. Добре, че отвориха мола!
3
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Въоръжавайте се кой с каквото може.Не бъдете овце!
2
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Премине ли се изцяло на онлайн търговия,работа,обучение,премахнат ли се парите кеш,всичко ще свърши.Край.Народа окончателно ще бъде покорен.Ще знаят и това какво ядем.Икономическото робство,ще е тотално.
1
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Това е ясно. Много магазини ще затворят.Много производственни фирми също.Затова трябва да се взимат мерки навреме.Животът такъв какъвто го познаваме ще си отиде.А и колко пъти пиша нищо хубаво не ни чака.