Южноафриканският щам може да зарази до 90% от преболедувалите

Дори с антитела и имунитет те са уязвими за новите щамове
4 фев 2021 15:55, Анисия Иванова
41

Навлизането на новите варианти може да доведе до по-сериозно разпространение на заразата и преболедувалите ще бъдат силно възприемчиви. Има известен процент население, което е преболедувало основния вариант, но шансът да мутира вирусът е голям, затова се прави това секвениране. Дори с антитела и клетъчен имунитет преболедувалите са изключително уязвими за новите щамове". Това заяви специалистът по клинична имунология в УБ "Лозенец" и асистент към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Цветелина Великова в ефира на "България сутрин".

"Южноафриканският вариант може да зарази до 90% от вече преболедувалите", подчерта Великова.

По думите ѝ ваксините все още показват предпазване срещу новите щамове - "дори и да са с намалено действие, те все пак действат".

Още по темата
"В момента компаниите правят 2 неща - тестват серуми на пациенти с новите щамове и другото е леко да модифицират ваксината, за да може новите варианти да бъдат по-рано достъпни", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според Цветелина Великова в последните дни хората са получили разнородна информация, която ги обърква, затова и въпросите им са съвсем резонни.

"Всички ваксини са подходящи за определена възраст, те са тествани на големи групи лица - включително над 55 и над 65, няма значение дали са РНК ваксини или с вирусен вектор. Официално казват, че нямат противопоказания, а хроничноболните са основен таргет на ваксинация. Ефективността може да бъде различна, но няма противопоказания. Препаратите могат да бъдат прилагани на лица над 18 и над 65 безопасно. Ваксината, базирана на вирусен вектор, има нужда от по-дълъг период, за да се постави втората доза, но това не означава, че е по-малко ефективна", обясни тя.

И заяви, че шансът за колективен имунитет е чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване, защото то води до усложнения и нови мутации. "Вирусът изключително много потиска имунната система. Може би вече е в страната южноафриканският вариант, може би не, но мерките ще бъдат взети спрямо разпространението на новите варианти", каза специалистът по клинична имунология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чустват се значими сега белите престилки . Базиках се с един познат от тяхното съсловие . Обиди ми се , не ми говореше бая време .
14
0
 
8
 
! Отговори
набухвател преди 3 години
Ей,не налудувахте ли се вече,а?!А спрете де!Или ще играете ва банк,до край!Не забравяйте,че не всичко може да се предвиди!Експериментът на природата ЧОВЕК се оказва грешка,нооо няма проблем-следва нов ред от хаоса,но не вашия ред,защото и вие ще бъдете завлечени в хаоса!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фо 12 то и аз исках да се ваксинирам но в крайна сметка го хванах вируса...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно как тез големите вериги не се разболяват а през тях минават хиляди хора
11
1
 
5
 
! Отговори
ДО 10 преди 3 години
Аз ще се ваксинирам! Но няма с какво
10
0
 
12
 
! Отговори
Много удобно преди 3 години
Не за голямата част от населението, разбира се. А преди всичко за пропагандистите на The Great Reset, което чудничко може да се преведе с печално познатия термин "Перестройка". Както вече споменах веднъж, същността му се изчерпва с едно изречение - "Всички ще слушкаме, те ще папкат". И каквито щамове са необходими за безкрайното удължаване на неофеодалния произвол, такива ще "откриват".
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е добре де къде са тези ваксини?? искате хората да се ваксинират а няма с какво, то не че има и желаещи де...
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започвам да си мисля, че това си е сезонния грип, и всеки сезон различен щам, и затова антителата не ни предпазват! Така, че коронавируса ще остане завинаги, а дали това е коронавирус или сезонния грип само ПСР-а си знае
7
2
 
5
 
! Отговори
ГОГО преди 3 години
Една дето ги плещеше такива вече е на съд -май има нови кандидати за съда!
6
1
 
23
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Глобалистите ще пускат нови щамове докато не намалят населението на половина, чрвз смърт нераждане джендаризъм и яловост..... Очеваден е плана за намаление популцията чрез промяна начина на живот и от реален към виртуален. 10 г живот в пандемия и никой няма да иска да ходи на заведение . Сега ни дресират групово
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно, че всяко живо нещо /макар, че вирусът се смята и за полуживо/ се стреми да еволюира и да избегне своето изчезване. В този смисъл, вирусът със сигурност ще изработи щам, който не се повлиява от ваксини, да не говорим, че в случая ваксините само усложниха нещата. Те създадоха допълнителни препятствия за вируса, които той ще се опита да надскочи и с всеки нов щам ще става по-опасен. Накрая ще се превърне в ХИВ или негов събрат - нещо за което се изказа още в началото Люк Монтание.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КОЛУМБИЙСКИЯ ЩАМ КОГА ЩЕ ДОЙДЕ :))))))))))))))))))))))
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не служи на сатаната!
2
0
 
30
 
! Отговори
Док преди 3 години
Хайде специалиста по имунология да ми обясни ЗАЩО ще се заразя с новия щам, въпреки че вече преболедувах със стария щам и имам антитела, явно за стария щам(боледувах ноември 2020), а ваксината правена за стария щам ще ме предпази от новия щам?
1
1
 
32
 
! Отговори
Venceremos преди 3 години
Странно за какво тогава ще служат ваксините. Учебникарски факт е, че след преболедувана инфекция паметта на клетъчния имунитет е на далеч по-високо ниво от тази , която провокира и най-ефективната ваксина