Проф. Христова: Ваксината на "Пфайзер" защитава от британския щам

Вирусът така или иначе мутира, нищо ново не ни изненадва, каза още тя
4 фев 2021 20:08, Ния Христова
30
Проф. Христова: Ваксината на "Пфайзер" защитава от британския щам
Снимка: БГНЕС
Проведени изследвания за ваксината на "Пфайзер" са доказали, че тя напълно неутрализира британския вариант. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
"През последните седмици в Националния център по заразни и паразитни болести започнаха интензивни проучвания, свързани със секвениране на целия геном на вирусните щамове, които са внесени у нас. Изследванията продължават и в следващите дни ние ще сме свидетели на това как този брой нараства.
 
Тук основното е, че вирусът така или иначе мутира, нищо ново не ни изненадва. Основното, което се знае и е сигурно, че този комплект мутации, тъй като говорим за вариант, в който има не една мутация – те са 11, но 9 от тях са в протеина на шипчетата. Част от тях засягат именно  този участък, с който вирусът се свързва с нашите клетки. Мутациите там са такива, че всъщност се залавят доста по-успешно. Това води до много по-голям брой вируси, които да ни заразяват. Но всички изследвания до тук показват, че няма данни да протича по-тежко, или смъртността да е по-голяма.
Още по темата
Проблемът тук е друг – когато се засегнат повече хора, ще има и по-голям брой с усложнения и по-голям брой смъртни случаи. Но процентното съотношение е същото, т.е. става дума за от 50 до 70% по-добро разпространение, но това е в геометрична прогресия и много бързо нарастват броя на случаите.
 
Но процентното съотношение на тежките случаи не е променено. Вирусът е същият, клиничните прояви са същите", каза още проф. Христова.
 
"При всички случаи имунитетът при естествено преболедуване ще бъде по-напрегнат и по-цялостен, защото при ваксиниране ние използваме само протеина на шипчетата в различни варианти. Дали като информационна PНK, като ДНK, която да го кодира или като готов протеин. Това са различните варианти на ваксините, но така или иначе всички те използват основната част на вируса, срещу която се изработват антитела", посочи Христова и продължи:
 
"Докато при разболяване ние имаме целия вирус и съответно антитела срещу всички части. Но при естественото разболяване разбира се, че има случаи на усложнения. Затова се прави и ваксината, защото това не е едно преболедуване, при което човек за 3-5-7 дни да се възстанови напълно. Много често остават сериозни и продължителни отклонения, в което е големият проблем. Тези отклонения са веднъж по линия на това, че се засягат малките съдове навсякъде, включително в мозъка, сърцето, белите дробове. Второ, белият дроб, ако е засегнат от вируса, се променя неговата функционалност и тези хора са със задух много продължително време", допълни проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Те Пфайзер не знае та камо ли нашите "професори"
27
0
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Обаче па сме предпоследни по ваксинация в еуросъюза, това говори, че не всичко е загубено за тоз Народ! Единствено холандците са с по малко от нас!И се гордеят, че са ни победили по тоз показател... А те, що бунтове му удариха...
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото доказано е, че от Пфайзер расте коса, от китайската ти се дръпват очите, а от Спутник се пропиваш.
25
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
тяснолентова ваксина няма как да работи широкоспектърноколкото и да се пънете...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите са най-лесния начин за внушение и манипулация на хората.
23
1
 
11
 
! Отговори
да бе преди 3 години
не вярвам вече на никого и на нищо! Нито на "специалисти", нито на лекари, нито на правителства. Нещата тук са трагични.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христова как взе дипломата ?
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България през цялата си история е патила от предатели, нагаждачи и крадци.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени ***. Една лекарка казала на мой близък, че им плащали да приказват лъжи и те го правели, защото ги е страх да не ги убият.
19
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПОСТОВЕТЕ СА ГОТОВИ ДА НИ ИЗБИЯТ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ!!НОВИЯ ЩАМ Е ОБЯВЕН МИНАЛИЯ МЕСЕЦ КОГА СЕ ПРОВЕДОХА ИЗСЛЕДВАНИЯТА!!!ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТС НЕ СЕ СПИРАТ ДА ЛЪЖАТ!
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ти платиха, куч Ко?
17
2
 
15
 
! Отговори
шамана преди 3 години
Ваксината на "Пфайзер" защитава от уроки
16
7
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Поредния ГЕРБерски клакьор!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,"професорке",я си изяж дипломата!Може ли да равиш твърдения,за неща появили се буквално преди дни и да правиш прогнози от единични случаи.Ако въобще ги има,а не са политическа задача?!Съветвам те,изяш си дипломата,за да има с какво да си затъкнеш устата и спреш да плещиш глупости!
14
3
 
7
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
СПОКО тоя път не могат да ги осъдят, документчето го подписвате предварително. БОЦИБОЦБОЦ!
13
2
 
18
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Ваксината на Pfaizer също така пази от пърхут, хемороиди и гъбични индекси по краката
12
1
 
21
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Е как да вярвам след като преди десет години осъдиха точно Пфайзер за около 3 млрд.длр. за подкуп на лекари и подвеждане на пациенти?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз Христова като матрос на ФайЗер , калинка
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора.Разберете.Противогрипни ваксини има отдавна.Никога не са сприрали грипа.Никога не са създавали траен имунитет.Разликата сега е, че тези са по непозната, нетествана, и потенциално опасна технология.Иначе няма да спрат ковид грипа.Няма да ви осигурят имунитет.Това е грандиозна измама, за да продадат противогрипните си ваксини на всички, вместо на 10% от населението в богатите страни.Кугуригу.Време за събуждане.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя я изследвала жената , сън не е спала да я обяви за безопастна и ефективна 🙂;);-)