Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете

От 1 февруари е забранено ползването на шлемове, шалове и кърпи като предпазни средства
4 фев 2021 14:12, Ния Христова
156
Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете
Снимка: Pixabay

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски. Това заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН.
 
От 1 февруари хората задължително трябва да носят маски на закрито. Всички, които продължават да се предпазват с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.

Още по темата
"Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от Covid-19."
 
"Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни", обясни проф. Петрова.
 
Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.
 
Ученият от БАН обясни още, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.
 
"Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканския е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем", обясни проф. Петрова.
 
Проф. Петрова препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, тъй като изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.
 
"Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу Covid-19", убедена е проф. Пенка Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Явно ментарджийски и бълхари ще продават маски. Бизнес- какво да се прави? Няма смисъл да спорим за полза от маските. Резултатите говорят сами. Чудя се само как преживяхме птичи и свински грип без да се маскиране и зазидаме у дома? Такива- риторични въпроси.
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските нямат значение.Носим ги под брадата си! :)))
136
5
 
12
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Не носете маски! Застрашавате здравето си!
135
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво да пазят маските?Вирус няма.
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството може да си завре препоръките в задния джоб. Защо като налагат да носим медицински маски им вдигнаха толкова цената? Преди бяха по 0.05-0.15 ст. а сега от 0.50 до 2.50-3 лв. в зависимост от къде са купени. Като ми ги осигурят безплатно като трябва тогава да дават акъли. Ние поне ги носим, а някой хора вчера заявиха, че понеже са го прекарали можело и да не носи. По тази логика населението прекарало ковид и то не трябва да носи. Що за едни може за други не ?
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126 "тестовете" - НЕ СА ТЕСТОВЕ - това категорично го каза създателят им - също каза, че са абсолютно НЕПОДХОДЯЩИ да се ползват за това, за което ги ползваме в момента по цял свят! Разберете това, и ще разберете още много неща, произхождащи от него."В Ютуб има видео (ако не са го изтрили) на италиански ако не бъркам - взема се проба от разрязано киви за ПВР тест. Резултатът е + .
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НККзасрамете се с глупавите коментари и злобата, погледнете какво става на запад от нас-------А какво става на Запад от нас?
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като за една година вирусът можа да разболее само 3% от населението, а други 17% са го минали без да усетят, в следващата година процентите ще са още по-малки. Вече имаме голям контингент от имунизирани, които действат спиращо на "пандемията"
130
0
 
14
 
! Отговори
Док преди 3 години
Аз моята маска не съм я прал от началото на извънредното положение. А ноември месец изкарах Ковида. Лекуваха ме с Азакс, а месец по-късно се отрекоха официално от този антибиотик. Незнам дали ми помогна, но определено ми съсипа чревната микрофлора(осиррах се близо месец след всяко ядене след тоя брутален антибиотик). Сега ме съветват да съм се ваксинирал, щото новия щам може да ме разболее, щото имунитета ми не действал срещу новия щам. А ваксината била за стария щам, ама действала.
129
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърчето с присадената косица,с неква заповед ме задължава да нося маска!НС със Закон ми забраняват да се маскирам,забулвам,зачулвам и т.н.В друг Закон задължават Държавата да осигурява предпазни средства в ситуация,като тази!НОЩ предупреждават,че се задава трета вълна от висока заболеваемост,обаче училищата се отварят и се събират млади хора,които пак според официалната статистика,са най-големите разпространители на вируса!Абе колеги в каква Държава живеем,има ли въобще пилот в самолета
128
0
 
6
 
! Отговори
О преди 3 години
Пенке, Пенке...
127
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз само да попитам, цвета от значение ли е??Че утре да няма изказване от типа "Белите маски са лоши"Да знам какви да купя
126
2
 
15
 
! Отговори
Защото сте прости! преди 3 години
В САЩ вече носят по 2 маски една върху друга. А в Китай вече им правят анални тестове. Бъркат им с едни пръчки в дупарите и въртят.До няколко месеца това ще дойде и тук.
125
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не носете маски.Дишайте въздух свободно!Маска можеше да носи само един - защото му отиваше и беше най великият певец творец на тази планета и благотворител. Краля.Майкъл Джексън.
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си нося маската още от испанския грип
123
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Май е най добре с противогаз.Маски,шлемове,шалове,нищо не помага.Само ,че противогазите в Бг са за военните.Но има и модерни граждански такива.Може дори да излезе мода от това.
122
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PCR "тестовете" - НЕ СА ТЕСТОВЕ - това категорично го каза създателят им - също каза, че са абсолютно НЕПОДХОДЯЩИ да се ползват за това, за което ги ползваме в момента по цял свят! Разберете това, и ще разберете още много неща, произхождащи от него.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До !А после менкаш ли ползваните филтри с брато от съседния блок?
120
0
 
21
 
! Отговори
МДАААА преди 3 години
До фен на БАН. А какво друго да се очаква от неуки министри, освен да искат закриване на науката. Професорката принципно е права, въпросите, които трябва да се поставят са: 1.ЗАЩО НЯМА БЕЗПЛАТНИ ТАКИВА МАСКИ и 2.ЗАЩО ПСР ТЕСТОВЕТЕ СА ПЛАТЕНИ??? И тези въпроси трябва да се поставят не пред учените, а пред НЕучените,които ни управляват!
119
2
 
10
 
! Отговори
фен на БАН преди 3 години
Пенке, имаше един финансов министър дето хубаво ви бе дигнал мерника на цялата *** в БАН.То това бе единственото свястно нещо което той можеше да направи - да ви разпърди седянката наречена БАН.Жалко, много жалко, че не успя.

Спонсорирани публикации