Д-р Шарков: Зъболекарите няма как да знаят кои пациенти са заразени

От съсловието почти всички, изявили желание, са ваксинирани
9 фев 2021 13:28, Ния Христова
10
Д-р Шарков: Зъболекарите няма как да знаят кои пациенти са заразени
Снимка: Pixabay
Българските зъболекари все още нямат достъп до списъците със заразените с COVID-19, въпреки че от съсловната организация са изпратили писмо с аргументи за нуждата от това. Някои от пациентите подвеждат във въпросниците, които отсяват рисковите от тях. Това коментира пред БНР председателят на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.
 
До този момент 98-99% от изявилите желание стоматолози, вече са ваксинирани. Първочално 35-40 на сто от тях са поискали, но по-късно и други са декларирали съгласието си.
 
"След появата на коронавирусната пандемия българските зъболекари са се сблъскали с всички проблеми, характерни за всеки частен бизнес", подчерта д-р Шарков.
 
Само 6 дни след обявяването на извънредното положение, на 19 март 2020 г., БЗС е изпратил до членовете си инструкции за работа в условияна на COVID-19. Те остават валидни и до този момент.
 
За един от първите месеци на 2020 г. стоматолозите, сключили договор с НЗОК, са получили 85% от средната заработка. Друга част от съсловието е получила еднократна помощ или по мярката 60/40.
 
Д-р Шарков напомни още, че денталното здраве е част от общото здраве на човека. Българинът продължава да омаловажава грижата си за зъбите. В нормални условия (преди пандемията) само около 20% от нуждаещите се са ползвали услугите, които им се полага по здравна каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зъболекарите да работят с ръкавици и да си дезинфекцират помещението
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много си ***... и да е болен той е с маска и защитни очила и /шлема ако има симптоми разбира се ,че няма да работи!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пациентите, не трябва ли да знаят, дали зъболекарят е здрав в момента? Зъболекарите са рискова група! Как отивайки на зъболекар, да съм спокоен??
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да им пуснат бърз тест и ще разберат.
5
0
 
10
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Абе научете я тази зъболекарка как се носи правилно маска.
4
2
 
8
 
! Отговори
а сега де преди 3 години
До Анонимен 3А ако се окаже, че към момента на подписването на декларацията, пациента наистина не знае?Тогава зъболекаря ще му брой ли 10-15 хилки заради това, че го кара да разписва някакви декларацийки?!
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам идея - да дават декларация, кяото пациентите подписват, че нямат подобни болести. Ако се окаже, че са ЗНАЕЛИ че имат, да има едни масивно компенсации от по 10-15000 лева, да видим тогава...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво още искат пък тия?Болните от СПИН нямат право да знаят и им бъркат с голи ръце в устите, а са се закахърили за някакви с настинка!Абе яааааа!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Е що така, не се ли познава по зъбната картина?!

Спонсорирани публикации