Последният алпинист, видял Скатов: Сподели ми, че има лошо предчувствие

Антониос Сикарис с разказ за случилото се с българина
9 фев 2021 10:04, Ния Христова
105
Последният алпинист, видял Скатов: Сподели ми, че има лошо предчувствие
Снимка: БГНЕС

Какво се е случило в последните часове преди смъртта на загиналия под К2 алпинист Атанас Скатов? Какво е било състоянието му преди фаталното слизане? Най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис с разказ за случилото се от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване.
 
"Атанас беше много силен - тръгна от базовия лагер към втория директно. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен", сподели пред Нова ТВ Сикарис.

Още по темата
"На 4 февруари тръгнахме от Лагер 2. Видях как Атанас и неговият шерп достигнаха до Лагер 3. На 4 февруари пристигнах в Лагер 3 на 7 440 метра. Там срещнах Атанас вечерта. Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, за да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха около -40 градуса - невероятен студ. Всички останахме навън и се чудехме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми казаха, че няма място. Атанас беше в друга", добави Антониос.
 
"Говорих с Атанас сутринта. Тогава ми каза, че ще слизаме. Той тръгна с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още в началото след лагера има наклон с доста градуси, без фиксирано въже. Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го - падна". Това е историята. Убеден съм", разказа още той.
 
"Атанас е много силен, техничен и опитен. Най-важното - много добър характер. Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на -40, представяш ли си колко слаб се чувстваш. Заради гадния студ си гладен, изтощен си от височината, студа и всички положени усилия. Много е лесно да направиш грешка. Животът е да си знаеш лимита", заключи Антониос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Яве преди 3 години
Хора, стига веднага с конспирациите и предположенията. Всяко недоглеждане, неправилно движение и грешка са фатални. Там висят буквално над бездни, на 8000м. това не е Витоша или Пирин. Всяка година има много ама много смъртни случаи. Статистиката е безпощадна. На 4 качили се един загива на К2. Точка. Бог да го прости. Много хора няма да го разберат но, това не значи че други не го разбират и не скърбят за случилото се.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята е много странна, но както някой беше написал, при 1 алпинист полу-очевидец и 1 шерп, който всъщност е единственият видял какво става е много трудно да се разбере истината. Винаги могат да се наговорят за нещо двамата. Доколкото разбирам е имало някакъв проблем с палатките, може да е имало и конфликти, знам ли. Няма никога да разберем, освен ако шерпът не реши да признае какво е станало. Но едва ли ще го направи. Мир на душата му, но върхът е труден и взима своето.
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички които се мъчат да катерят тея върхова са самоубийци.
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите заподозрени са шерпа и този Антониос.
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Атанас беше много силен - тръгна от базовия лагер към втория директно. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен"Обикновено в такива ситуации се казва - не рискувай, а не "ти си много силен и техничен", откъде пък този знае какъв е и как се чувства и го напъва да върви?Особено в опасен спорт като алпинизма.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко градуса приблизително?Как е тръгнал без пикел? И как без клинове и карабинери на стръмен наклон?Да проверят шерпа дали не го е бутнал.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слизал без въже и без пикели?!? Я му вижте наклона на този връх, как ще слизащ без пикели? А да има начин , казва се свободно падане....
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оня с дроновете и хеликоптерите. Я потърси в тубата да видиш колко любители счупиха рекорда с гаражни дрончета на над 10 000 метра, и тогава се обяснявай кой как и защо не можел. Даже стандартните купешки комерсиални дрончета им дават гаранция за фъркане до 7 км надморска. С три-четирилопатни перки спокойно се довлачват до десетката.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво като е паднал?Важното е, че е много силен и техничен и нищо не може да го изненада - той си е имал лошо предчувствие. Всичко е минало по план.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31В грешка си.Баирбудала е турист.Алпинист е Канарасерсем.
62
0
 
2
 
! Отговори
73, преди 3 години
сигурно е така, но не говорим за серийно производство, а само за специална изработка базирана на еди-какъв си модел. Направена от мераклии с опит и пари, и гордо паркирана в някой хангар след опита.По-важното е че, го няма като техника в близките до/в Хималаите цивилни/военни летища. И ако теоретичната наличност на някаква уникална техника по света може да предизвика лакърдии и спорове в коментарите, за изпадналите в нужда в планината практически няма нищо. Пък дори и да имат GSM-а на Мъск.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важното от целия разказ е,че всеки трябва да си знае лимита.И още на нормална височина без да му е замъглен мозъка от липса на кислород да преговори с шерпа или партньорите си,действията си.
60
2
 
6
 
! Отговори
Горан преди 3 години
То не ни останаха изявени алпинисти вече...
59
4
 
6
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Колко ли още ще се обсъжда за него?:)
58
1
 
1
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
До АнонименДа бе, и аз се чудя кво стаа :)май са в обедна почивка
57
3
 
22
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Абе. той е достатъчно труден за катерене и лятно време, а за зимно време да не говорим! Тук е нещо повече от надценяване, чиста глупост си е! Всъщност дали официално са записали скъсано въже, или не е все едно! А, всъщност на такъв студ въжета не се късат, а направо се чупят!
56
0
 
1
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
До АнонименЗнам че ще го махнат скоро, затова копирай бързо :)талкова ли е трудно днешните да го качат и тук???
55
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Е, сега изчитайки всичкото това, се убеждавам, че там не е за хора! Бил силен, бил техничен, ама всичкото това няма никакво значение там. Чудя се, дали приключването на алпинистите по подобен начин, не е всъщност тяхното превъртане на играта?
54
0
 
13
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
До Лудкосега тоя пич разказва, че е тръгнал без пикели!значи нямало въже и без пикели???може би е тръгнал с ръцете в джобовете и си е подсвирквал по заледената пътечка надолу при -60?
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браточка, имаше тук един линк с вертолет, кацащ на Еверест, върни го, за да не ти направя слеващите работни часове тежки за модериране. ;)