Скъсано въже или грешка на алпиниста - причината за смъртта на Скатов

Специалисти коментират темата
9 фев 2021 19:37, Петя Славова
71

Официално: скъсване на обезопасителното въже е причината за инцидента с Атанас Скатов. Това е записано в смъртния акт на алпиниста, съобщава Bulgaria ON AIR.

Документът окончателно опровергава твърдението на фирмата-организатор на експедицията, че грешка на българина е довела до фаталното му падане.

И в двата смъртни акта - този издаден от властите в автономната област Гилгит Балтистан и този от болницата в пакистански град Скарду, където е било откарано тялото на българина, е записано, че причината за смъртта е скъсано обезопасително въже. Първи документите показа журналистът от вестник "24 часа" Георги Банов.

"Абсолютно автентични, това са документите, изпратени и на застрахователите на Скатов", каза той.

Веднага след новината за фаталното падане на българския алпинист от фирмата-организатор на експедицията Seven Summit Treks уточниха, че парапетите са били здрави, а вероятната причина за смъртта е грешка на алпиниста при преминаване от едно въже към друго. Истината се оказва различна.

Още по темата

За проблемите по време на експедицията разказва и най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис в интервю за Огнян Георгиев и "България днес" от болницата в Скарду, където се възстановява след измръзване. Той е сред последните хора, видели Скатов жив.

Алпинистът Дойчин Василев разказва, че опасността от скъсване на осигурителното въже винаги съществува и е голяма.

"Ако е само за придържане е едно, но ако се натовари с цялото тяло, опасността от скъсване е огромна", посочи Василев.

Василев, който е изкачил три хималайски осемхилядника разказва, че организирането на тези експедиции всъщност е доста сериозен бизнес, като всеки от участниците плаща по над 60-70 хиляди долара. Затова и според Георги Банов е нормално фирмата организатор на експедицията да лансира версията, че падането на Скатов е след допусната от него грешка.

"Нали си представяте, че ако кажат, че е скъсано въже, първо, подлежат на някаква наказателна отговорност, второ, никой повече няма да се запише при тях, ще попаднат в нещо като "черен списък", подчерта журналистът.

В документа, издаден от болницата в Скарду, пише още, че тялото на българина е докарано там около 5 часа следобед на 5 февруари. Атанас Скатов е имал тежка травма на главата, множество счупвания и сериозна кръвозагуба.

В момента се прави всичко възможно тялото на алпиниста да бъде върнато в България. По непотвърдена информация, това ще стане в петък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 3 години
# 50Тензинг Норги изкачва върха с Хилари като алпинист,не носач.В предишен опит Тензинг спасява живота на Хилари.
56
0
 
4
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 години
Интересно на базата на какво лекарят, който е написал смъртния акт е заключил, че падането на Скатов е причинено от скъсано въже. Всяко едно падане от такава височина, независимо от причината за падането /скъсано въже, грешка на алпиниста, скачане с цел самоубийство и т.н./ има едни и същи последици, които са причина за смъртта. Но всеки съдебен лекар би трябвало да каже, че не може да определи защо е станало падането.
55
0
 
1
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Докат четем и коментираме в стотици, статии ша има.Лека му пръст.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли писна бе, драскачи, да дъвчете по цял ден една и съща плява.Смисъл няма никакъв.Ама де ще ви го схванат кофите празни?!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И зашо цяла България трябва да се занимава с това?
52
0
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Те са били над 20 човека , от Различни Държави, Никой от Тях Не е Казал за Скъсано Въже, Другите са минали по Същото
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъсан резерватив е довел до появата на Скатов, а скъсано въже за края му.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tия върхове вече ги изкачват и малки деца. Има си въжета опънати като парапети. Тия въжета вие някога виждали ли сте ги? То това да не са спагети да ги скъсаш? Едно такова въже в зависимост от какъв клас е може да носи от 4 до 8 тона. Според вас дали въже с подобна товароносимост се къса просто така?
49
8
 
6
 
! Отговори
z-rock преди 3 години
Колегите ви от Труд са поместили материал: Престанете да ровите гнусно около Скатов! Важното е, че той постъпи смело и загина като герой! Останалото е гнусотия!!
48
0
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
За * Изпуснал се сам* - може и да няма Застраховка, А и Няма да си Герой - А Самоубиец,Не се ровете в неща Които Не са *ОК * - за България
47
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Според Мен - Такива Фирми Не са Длъжни да Ти Опъват Въжето,Този Връх - НИКОГА - Не е Изкачван През Зимата - до 21.01.2021г.Като се Ровите Много - Ще Прецакате - Застраховката на Момчето - Има Син ,Който Трябва - Да Расте
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо Скатов не е алпинист, а височинен турист. Та грешката е, че не се прави комерсиална експедиция на К2 през зимата.
45
0
 
6
 
! Отговори
До 49: преди 3 години
Това, че шерпите оставали в базовия лагер Е ИСТИНА, НО ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ 20-30 ГОДИНИ,т.е. преди комерсиализацията на Хималаите.Сега ВСИЧКО Е КОРЕННО РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА, КОЕТО СИ СЛУШАЛ ЗА ХРИСТО ПРОДАНОВ.Вече не е така както през 80-те години.Разрешително и сертификат да отидеш там, това е подобнона интервютата за виза за САЩ, само че Непал разрешават да отидеш там САМО АКО ИМА ШЕРП-СЯНКА ДО ТЕБ.Естествено, всичко е за пари.Превери в Гугъл официалните сайтове на английски.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Ако ще и 100пъти да го повториш ,това не е вярно,шерпите почти винаги придружават ,,покорителя"на върха!Освен това поради липса на можещи алпинисти тази зима десетима шерпи се разходиха до самият връх К-2,за да дадат покажат ,че няма страшно,на върха няма вълци!Всички са чули за Едмънд Хилари" първият" покорител на Еверест,само че с него на върха е бил и шерпа Тенцинг Норгей който му е носил багажа и го влачел до върха!Само където за шерпа почти никой не е чул ,а Е.Хилари световен герой
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименШерпите никога не се изкачват заедно с алпиниста до върха, това са смешки, които пишете, шерпите спират доста по-надолу, в случая са слизали от лагер 3 (7100м. или 7300 м.,зависи от коя страна) до лагер 2 (6700м.) , а върха е 8611 метра висок.
42
4
 
4
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 44Ти луд ли си ? Шерпите ги дърпат до върха такива туристи като Скатофф
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Много се лъжеш шерпите са до самият връх или 50тина метра под него,като са изградили парапети,стълби там където може за ,,големите алпинисти"!
40
3
 
10
 
! Отговори
GG преди 3 години
Ситуацията е ясна. *** сега ще гушне повече пари от застрахователите. Тия важета не са късат !
39
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименШерпите не се изкачват толкова високо, те спират доста по-надолу от върха, минимум 1000-2000 и повече метра под върха,а не някакви си 20-30 метра.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36В предишната статия алпиниста Николай Петков ясно е казал колко струва подобно изкачване през зимата-цифром 70хил.$,словом седемдесет хилки в долари!Ах, горкият беден Скатоф!