Параграф 22: Обществото изправено пред риск от ваксинна бедност

Не те наемат без ваксина, но не можеш да я купиш, защото не работиш
114
Параграф 22: Обществото изправено пред риск от ваксинна бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ваксинирането се превърне в ключ към пазара на труда, има най-големи рискове за обществото. Хора, които до онзи ден не са били в бедност, сега може да изпаднат, за това предупреди доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българската академия на науките.

„Може да се окаже, че влизаме в режим на ваксинна бедност, че има хора, които не могат да започнат работа, защото не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, а не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, защото не могат да си купят ваксини, а не могат да си купят ваксини, защото не са започнали работа. Ще влезем в модел тип Параграф 22“, коментира Пампоров пред БНР.

Още по темата

„Аз напълно разбирам хората, които се страхуват и се опасяват да си поставят ваксините“, призна той по повод на страховете и неяснотите около ваксините срещу Covid-19.

„Проблемът с тази ваксина е, че тя не е утвърдена толкова като практика и като опит. Клиничните изпитания са правени твърде бързо, затова има толкова скептични хора. Има три или четири модела на ваксини, по различни принципи направени ваксини. Не е ясно коя от тях е най-ефективна. Няма толкова добре утвърдени протоколи за ваксинация и за реваксинация. Другите ваксини вече са ни познати от 30-40 години и повече. Там е ясно какво се случва, кой е в риск и т.н. Тук още не се знае какви биха могли да бъдат евентуални последици и странични ефекти“, коментира доц. Пампоров.

Според него ваксинирането е цивилизационен избор, а неваксинирането е егоистичен личностен подход.

„Не разбирам защо се насажда параноя в стил – ужас, какво ще стане“, посочи Алексей Пампоров относно опасенията от създаване на нови разделителни и ограничителни линии между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за свободата на придвижването и пътуванията.

Той даде пример с африкански и азиатски държави и изискванията им за задължителни ваксинации за някои инфекциозни болести.

Ако България обаче закъснява с имунизациите срещу коронавируса, ние рискуваме населението да бъде изолирано от останалата част от Европа, не защото не искаме да се ваксинираме, подчерта доц. Пампоров.
Страни като Гърция вероятно от юни ще си отворят туризма, ще има изискване за ваксини и туристи от Западна Европа ще могат да посещават страната.

„В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност“, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Ами като искат да избегнат тези глупости да се разрешат всички ваксини които са ефективни и се произвеждат по света. Да се даде право на избор с коя ваксина да се ваксинираш. Да се даде възможност и на частните болници да купуват и поставят ваксини платено за който не иска да чака. И да не се чака месеци а да може да отидеш сутринта да се наредиш на опашката и като ти дойде реда да се ваксинираш а не да чакаш да минели 5-6 фази на ваксиниране и тогава може би да дойде и твоя ред.
97
2
 
0
 
! Отговори
.... преди 3 години
Д...е..бааа и ваксината и чудото. Ще си го купиме това златно картонче със серийния номер на спринцовката, не се безпокойте. Няма да останеме без почивка в Гърция, няма опасност.
96
1
 
5
 
! Отговори
22 преди 3 години
Спряха ли да глобяват за всяване на паника във връзка с Ковид?
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои прекаляват с фантастиката. Ако толкова много попаднат в това състояние, то чисто и просто ще има революция, която ще изтрепе на площада всички бели престилки. Няма бедност има смяна на статуквото. Явно сте доста *** ако си мислите, че ще има ваксинна бедност. Няма такова понятие!
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, велики са в стремежа си да се нагаждат...Веднъж ваксинирането било избор (цивилизационен) - т.е. можеш да се ваксинираш, а може и да не се ваксинираш...И после следва зашеметяващото - който ИЗБЕРЕ да не се ваксинира, е егоист...Няма как да се случи - и вълкът да е сит, и агнето цяло.Зорлем ни правят антиваксъри, пробутвайки ни продукт, който никой от производителите не употребил лично.
93
1
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Правителството трябва да осигури възможност за ваксиниране на всички които искат да се ваксинират. Но приказките са едно, а делата друго. Проблема с липсата на ваксини е, че чакаме да ги получим, а не си ги търсим сами.Има становище на Европейската комисия, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън границите си ако не са одобрени за ЕСА организация също липсва. Къде, кога, как да се запишат желаещитеИ твърдо държим последно място в ЕС
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това интервю е доказателство за това, че в БАН работят хора на държавна хранилка които в свободната икономика не стават дори за общи работници. Получил някак си титлата доцент. А мозъчна дейност липсва.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип ако има такава зараза, учените не могат да направят ваксина :) Говорим за видоизменчиви вируси, не говорим за поредната настинка :)) Аз познавам поне 50 човека които от настинали се вкараха в гроба, работата е до гена на човека при такива обстоятелства :)) Нещо някой да е измислил нещо против рак или спин, няма нали :))
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Съветът на Европа постановява"Правете разлика между Европейската комисия и Съветът на Европа. Европейската комисия е част от изпълнителната власт на ЕС и е доста важна.Съветът на Европа е организацийка където членува кой ли не (Босна, Молдова, Азербейджан...) и която няма никаква роля и никаква власт и само пуска разни декларациики наляво надясно.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистите не могат ли да задават въпроси по време на интервюто? Ваксината на АстраЗанека Оксфорд струва около 7 лева. Как точно си го представяте този параграф 22 където човек не може да плати 7 лева и където държаата не може да плати 7 лева? България закупува изтребители за милиарди което на население от 7 милиона души са доста пъти по 7 лева.Ама като почнете да пишете глупости сте велики.
88
2
 
12
 
! Отговори
_ преди 3 години
Абе защо хора от института по философия и социология коментират чисто здравни въпроси като ефикасност и безопасност на ваксини? Че и раздават определения кое било и кое не било ясно.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЕдното няма нищо общо с другото. Напъни си малко мозъка (ако можеш) и ще намериш разликите.ПП Аман от такива които като не могат да осмислят нещо и използват някоя заучена дума която дори не знаят какво означава.
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът на Европа постановява, че ваксините не трябва да бъдат задължителни и неваксинираните не трябва да бъдат дискриминирани. прочетете го скъпи ЖУРНАЛИСТИ и пристанете да издевателствате върху хората
85
1
 
6
 
! Отговори
След преди 3 години
година друг вирус байхан -нови ваксини докато напълним джобовете им.
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живеете бедно, защото ви управлява Тиквата, а избирате да ви управлява Тиквата, защото живеете бедно. Същински параграф 22, трябва просто да прекъснете този порочен кръг, например като извадите завинаги Тиквата от него.
83
14
 
1
 
! Отговори
Авицена преди 3 години
Добре, а когато са внедрени първите в Историята на човечеството ваксини имало ли е опит с тях!? И въпреки, че е нямало са били поставяни на нашите предшественици и са изкоренени болести като дифтерия, тетанус, в голям процент и Туберкулозата(жълтата гостенка). Приятели не бъдете наивни, ваксинирайте се!
82
3
 
8
 
! Отговори
Л*д гидия преди 3 години
Стига глупости. Всеки може да си плати ваксината. Въпросът е дали иска. Само се намират на работа, за да въртят едни и същи теми.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ги плаща " безплатните " ваксини ? - дали разбираш или трябва да ти обяснят цветно с картинки ???
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така. От къде на къде... Нали са безплатни ... Или аз не разбирам.
79
2
 
11
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Ваксинна бедност ? Поредният ***, който защитава интересите на западните компании.