Новите щамове на коронавируса не били страшни, но изисквали силен имунитет

За имунен отговор след първата ваксина са нужни поне 3 седмици
83
Новите щамове на коронавируса не били страшни, но изисквали силен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета. Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него хората не бива да се плашат от мутациите, а от появата си досега коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации.

Още по темата

„Това е механизъм за адаптиране към околната среда. Колкото пандемията е по-разпространена, толкова по-голяма е вероятността от увеличаване на мутациите“, каза той.

Според него щамовете от Англия, Южна Африка и Бразилия са по-интересни, заради начина, по който вирусът влиза в нашите клетки. Затова те са и по-заразни.

Специалистът отбеляза, че все още са недостатъчно публикациите, за да се правят научни изводи, но вирусите, които си променят спайк протеина в значителна степен (като при споменатите мутации), стават по-малко чувствителни към антителата, образувани спрямо първоначалния вариант на вируса. Затова при тези три щама защитният отговор - след преболедуване или след ваксинация, се нуждае от около 6-кратно увеличаване.
За имунен отговор след поставяне на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина.

При препаратите, разработени на RNK основа, организмът се предизвиква да произведе защѝтен белтък, стимулиращ имунитета, обясни експертът. При тези ваксини е малко вероятно да настъпят алергични реакции, но са много чувствителни към температурно и логистиката им е по-трудна – при тръскане могат да се дезактивират.
При векторните информацията се вкарва в клетките чрез други вируси, които заразяват горните дихателни пътища.
Д-р Симидчиев съпостави наличните ваксини в света и не премълча факта, че при недостиг на имунизационни препарати, човек трудно може да избира за вида.

„Хората избират дали да се ваксинират или не. Именно ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението на коронавируса. Бъдещето ни зависи не само от индивидуалните действия, но и от поведението ни като общност. Правилата трябва да се спазват“, изтъкна пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ох кефети те ме.... не е лесно да носиш тежко.. можеш да вдигаш тежко стига да си як...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долен лешояд никакви ваксини неса ефикасни няма никакъв вирус вирусатсте вие долни мутри вън никой неви вярва вече оставка неви искаме никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини забрана за всички ваксини няма да се ваксинират хората стига това давие ясно като закон народа решава какво иска какво не иска вън
59
0
 
6
 
! Отговори
T преди 3 години
Поредното изказване на поредния виден учен. Някои медийни личности напоследък сринаха авторитета на цялата медицинска и академична общност в страната. Клеева тинктура, чесън и горещ чай. Всеки ден. Бъдете здрави, разумни и четете между редовете. Не се поддавайте на паника. Здрав дух в здраво тяло!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пийте по 20 капки дневно клеева тинктура,разтворени във вода или 3 пъти по 10 капки на ден,както ви е удобно !Хапвайте си чесън, пийте чай от мащерка,кисело мляко и не се бутайте много в другите хора по опашките в магазините .Айде със здраве!
57
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Ха ха... Много бързо се активизираха дежурните цъкачи на минуси. Вдигнали са им надника сигурно или психическото заболяване е в напреднала фаза.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе някой от тези учени ще даде ли точна информация Не те и те нищо не знаят още
55
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Ако пандемията приключи след средата на годината, какво ще правят фармацевтичните гиганти с напразно инвестираните средства за разширяване на производствените мощности. Та това ще бъдат пари на вятъра, а големите играчи никога няма да хвърлят пари в нерентабилно производство. Би следвало да се замислим над този въпрос.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек да защитим възрастните, слабите и болните. За здравите няма проблем. За какво Тиквата и мафията му са купили с нашите пари 20 милиона ваксини ?? ?
53
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Има и нещо друго, което е изключително странно инеразбираемо за мен. Защо след като този спайк протеин е най-изменящата се част от вируса, точно с него учените решиха да правят ваксина?Всъщност знам защо, за да правят пари от ваксини...
52
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Изводът, който си правя е, че всички тези вирусолози, микробиолози, инфекционисти и прочие специалисти са луди за връзване.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев е канцеларски плъх на който му дойде времето сега няма наука в него вярвам на Чорбанов
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не са страшни аз не разбрах хубаво по заразни а що не страшни???
49
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 3 години
В същото време проф.Чорбанов в интервю пред Нова, разправяше тъкмо обратното, че преболедуването дава по-добра защита, и че при него се активизират повече от компонентите на имунитета. Той обяви бързо направените ваксини за ненадеждни. Кунчев пък определи мнението на Чорбанов за не достатъчно меродавно и, че обърква хората с твърденията си. На кого да вярваме?
48
1
 
6
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Най-отчайващо за мен от цялата работа е, че народецът си мисли, че "РНК" е голямата работа... Понеже звучи НАУЧНО... Понеже било най-новата технология... Разликата е, че вместо да отглеждат вируси, да ги изолират и да ги обезвреждат, за да произведат ваксините - сега си спестяват куп пари и труд, и ви въвеждат "инструкции", които създават автоимунно заболяване в буквалния смисъл на думите. Но това е много съвремено и научно, и сигурно е супер. Нищо, че всъщност дори не функционира като ваксина.
47
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Ако приемем, че Симидчиев е прав, тотогава няма ли да придобием свръх напрегнат имунитет след имунизация, който на свой ред да атакува собствения ни организъм? Както това става при някои автоимунни заболявания. В такъв случай не виждам логика в написаното по-горе.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Като не са страшни?Защото са жени.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак иде зима пак иде студ като га ще пием кафе на топло на лято ли бре
44
1
 
5
 
! Отговори
Като не са страшни? преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПУСНАТ ВСИЧКО и ДА ОТВОРЯТ ДА РАБОТИ Бизнеса и хората да си живеят живота работа, кафенета, кръчмета, нощни клубове?
43
0
 
17
 
! Отговори
Ана преди 3 години
На изборите аз ще гласувам за партия Възраждане.
42
2
 
3
 
! Отговори
Е. Т. А. Хофман преди 3 години
Котарака Мур:Като не са страшни?Защо ни занимават? Щом ни занимават - значи са страшни.