Защо едни творци ще получат държавна помощ, а други - не?

Актьори като Славчо Пеев не са включени в списъка
10 фев 2021 22:36, Красимир Ангелов
44

65-има от най-известните ни музиканти ще вземат месечна парична премия през следващите три години с решение на правителството. Това е награда за особени заслуги към българската държава и нацията и се дава за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Легендарният изпълнител Панайот Панайотов изпява хита "Момчето, което говори с морето" в края на 90-те. Оттогава досега той не е спирал да твори. Днес момчето, което говори с морето, е сред артистите, които са включени в списъка за особени заслуги към българската държава.

За разлика от певците, актьорите като Славчо Пеев не са включени в списъка. Това обаче не го обижда. Напротив - радва се за колегите си. Споделя, че има средства, защото работи на 3 места и пътува между София и Дупница, за да работи.

"Не знам докъде го докарахме, но ще ви кажа, че е много трудно. Не се оплаквам, че не съм получил. Това, че ме използват все още по театрите, в сатирата - това за мен е по-важно. Не по-важното, а най-важното", заяви Пеев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Парите ще се дават по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци в размер на 700 лева.

Бюджетът е малко над един милион лева за целия период на отпускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефчо Цанев уредиха ли го?Стария фен на всички властимащи.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сдс е за нов народен съд.Костов ограби всичко,натика симги в джоба ,а вие ще обвинявате компартията дето едва един път с Виденов все властта.Кой унищожи земеделието ,Сдс беше.Добре ,че пак надделяха старите комунисти и се спаси нещо с кооперациите.СДСарите са ***!Сега пукала Костов иска да излъже пак всички,че БСП пречело на реформите,а истината е че т нар синя идея имаше за цел ограбване и унищожение.Виж им здравеопазването и не питай.За образованието -него вече и го няма.Народен съд трябва.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана,това което унищожи Сдс не може да бъде оправдано с БСП.
16
10
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен15Театрите, концертните зали, изложбите бяха затворени доста дълго при прехода!...Какво се учудваш - когато някой краде, другия има липси...Явно не е имало начин да се осигуряват тези хора, не е било направено нищо за тях щом изпадат в подобни състояния...За никой не беше направено нищо! ***.нарите от БСП просто решиха от утре сме в пазарна икономика без никакви мерки за нормален преход - ето ти резултатите днес...
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тия гладни и голи ли останаха. Лоловата не спира да се лензи където я извикат, срещу пари, естествено. Дали ги е декларирала и е платила нещо в хазната и хоп700 лв. пожизнено.На Беровата не й стигат парите за пукница и плюскане. Беше дежурната при Вучков комплект с Косааааааара Марчинкова. Ми давайте им. Нямат изброяване всичките "заслужили". Единственият с достойнство е Васко Найденов и мисля,че ще откаже, както го направи и Васил Михайлов.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СамСтига веееее,всички бяха на заплати през соца, всички, артистите и певците също,се-се-серето им било плащало,глупости,плащаше им българската държава заплати или хронорари,ако не са редовни работници.
13
13
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен12Не герберите разделиха нацията, а БСП с нейната "политика" на преход - богати и бедни, богати крадци, негодници и простаци и бедни интелектуалци, учени, лекари, учители, полицаи и всичкия останал "матриял"...Герберите сега се чудят как да връзват двата края, но всичко определено ОЩЕ не може да се оправи от тази национална катастрофа...Лошото е, че крадците трябва да крадат от някого, така, че проблемите и за тях са доста остри - но някои като теб са си слепи и глухи явно...
12
6
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАЩОТО НЕ СЕ БЛИЗАЛИ ТОПКИТЕ НА БУДА!
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разделиха нацията герберите, разделиха народа на гербери и останалите,за герберите всичко,а за останалите един гол,чепат и по някоя институционална бухалка да ги унищожава!
10
8
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 3Проблемът тук е, доколкото го схващам, защо на едни дават, а на други не...Защото не е имало правилно менажиране на пенсионното им осигуряване и това се отнася за всички, работили по време на прехода основно - особено хората на изкуствата, които доста време не можеха да работят - хората нямаха пари за хляб, та за театър ли?..БСП ни блъсна в дълбокото и кой се удави, удави, а сега - помагай на удавниците...НО истината е, че на всички е много тежко, а БСП отново се бори за власт!?
9
3
 
11
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Много "актьори"станахте на клона,затова. Сулю пулю артист стана ,току що ги гледах некадърни те бургаски държанки на боко по нова. ...
8
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Легендарният изпълнител Панайот Панайотов изпява хита "Момчето, което говори с морето" в края на 90-те.Айде първо да проверите откога е песента,и после да творите гг лупо.сти.
7
4
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Народа знае ,че никой не получи финансова помощ тая година единици получиха по 1000,2000 лв разни артисти и лекари а народа трайно безработните, безработните от тая година а пенсионерите те не получиха нищо няма да им гласуваме на изборите толкова народ гладува а държава няма но на 65 избрани ще дадат разделяй и владей това е ГЕРБ
6
4
 
14
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
А за "актьора" пишман политик Явор Милушев и за кифлата Цветана Манева ше има ли нещо по така?
5
7
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Сл. Пеев работи и сигурно затова са решили да не го включат, кой знае? Явно не дават парите за заслуги, а като помощи, но според мен, не е правилно да получават пари от този фонд..Не е ясно защо Пеев не се пенсионира, как хората на изкуствата получават пенсии, дали са били осигурявани?.има нещо неясно тук.Лили Иванова на 90г. не можеше да се пенсионира и се наложи нар.събрание да гласува отпускане на пенсия,доколкото разбрах това..може би и те като вс. пенсионери страдат от пазарния преход на БС
4
6
 
17
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
65 избрани от тиквата ще получават ,а над 2 милиона с пенсии 132-300 лв и още 2 3 милиона трайно безработни и безработни от тая година не получават безусловен базов доход, докога тиквата ще решава кой да получава и кой не, в цял свят дадоха на народа си тая година дори и в Африка а тук не дадоха безусловен базов доход, къде ни е безусловния базов доход, ще си вземем това което ни се полага
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1240 хрантулници малко ли са ти, че искаш още?
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даааааа... Що лекарите да не дават по 12 часови дежурства, да ги бият ***, да получават 900лв. и да са 3-та категория труд, а такива бохеми, които само пеят, пият и палуват - особен принос. За кое точно принос? Играете блудкави комедии. Една сериозна трагедия ще ви се опъне или ще играете Хамлет гол... я стига!
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 3 години? Защо не докрая на живота си да получават пожизнени пенсии? И защо не за всички? Какво ли питам,като знам кой велик акъл управлява България.