Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията

Премиерът: Правим на практика нова АМ "Тракия"
337
Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията
Снимка: Правителствена пресслужба

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.

"Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове", съобщи премиерът Борисов по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ "Тракия".

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. По думите на премиера това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите, няма да се спре инвестиционната програма на държавата. По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Той изтъкна, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации. "Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България - ако може още в средата на тази година", изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ "Тракия", намиращ се между връзката с автомагистрала “Марица” и пътен възел "Чирпан - Изток". "Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала "Тракия" са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората", каза премиерът Бойко Борисов.

Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан. По трасето на магистрала "Тракия" се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На 14 февруари хомосексуалистите да не забравят да си подарят цветя един на друг!
260
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнала да раздава хартийки Европа, скоро да не и се наложи да въведе валутен борд и да върже Еврото за някоя крипто валута!?
259
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 276- ЕДВА ЛИ ЕС ЩЕ СТИГНЕ ДО ТИЯ ЧЕРВЕНИ ВЪРХОВЕ, КОИТО САМО ВЕНЕЦУЕЛА ЗАДМИНА- 1.1995/3.1997Г- ИНФЛАЦИЯ НАД 3000%- СПРАВКА НСИ.
258
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
275- ТИ КАК УСЕТИ ОМРАЗАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ, ИМА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО НЕ СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ЕМОЦИИ...
257
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, с какво са обезпечени тези ковид трилиони, които Европа печата, след като няма продукт насреща? Такава инфлация идва, че свят ще ни се завие.
256
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години, държавните служители мачкат частните ЕТ. Такава омраза в ЕС няма към частника
255
1
 
9
 
! Отговори
смятам преди 3 години
Те затова е зора ГЕРБ да останат на всяка цена в политиката - милиардите от Европа!
254
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръв ще се лее ако парите заобиколат малките фирми и попаднат в ръцете на държавните институции.00635
253
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО ЧЕРВЕНИТЕ СА ТОЛКОВА ЕРЕКТИРАЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ...
252
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, тези избори ще са "на кръв" за толова кинти!
251
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 04.04. на практика ще имаме нов премиер,а старият в затвора...
250
0
 
12
 
! Отговори
Ган4о Балкански преди 3 години
Кво крадене 6те падне... малииии
249
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ги връща бе другари?
248
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията............................Ето ви прината за"увеличаване на случайте на "заболели от коронавирус".Маските пазят, ако ще не навън да ги носите, а и целите да се облепите с маски и отгоре за си сложите защитен костюм заработа при ядрена авария, пак ще има "заболели"Да уточнявам ли името на болестта или е ясно?
247
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От конфискации на герберастките и депесарските крадени кинти ще вземем повече.
246
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а10 те милиарда дето не са грантове кой ще ги връщате са сигурни а останалите едва ли ще се усвоят и 20% защото ще е ного авно краденето и ония от европа ще ги спратно дълга ще си го глътнем тия и на чирози да станат пред нс им е малко
245
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията"===Дрогарете комунисти, начело със седесарката приватизаторка на "Техноимпекс" и собственичка на хотел в Халкидики за 20 милиона евро затова ли са така зверски надъхани да спечелят изборите? Чак лъжиците им се показват от задните джобове, така са изгладнели за прясна лапачка. Зер 11 години са извън софрата, време е да захлебят :)))
244
2
 
23
 
! Отговори
Милиарди милиарди преди 3 години
Няма ли някой да излезе и да каже: Толкова получихме, толкова изхарчихме за 1во 2ро 3то и толкова останаха... Харчат се едни пари, ама как се харчат.... И дали се харчат или се прибират.. няма кой да даде разчет на разходите.. За какво ни е тоя финансов министър, след като си имаме Бойко ?!?!?
243
3
 
25
 
! Отговори
Глупак Боко, преди 3 години
после тези пари ще се връщат от децата ни, разбра ли мутро!?
242
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ех, ще му трябва сега по голямо шкафче сиромашкия