Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.

Спад има при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв.
11 фев 2021 08:55, Елка Василева
196
Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.
Снимка: архив, Dnes.bg

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от нормално. Хората се развиват, градят кариери, малки, средни бизнеси. 1 милион не е особена сума. Ако е в НАШЕНСКА банка = 100% чисти пари. Пиша като програмист с шестцифрена годишна заплата, няколко бизнеса. Докато българинът се вайка и пие ракия, програмистите изкупуваме пустеещите земи и там праим био ферми за месо, мляко, зеленчуци. Печели се добре. Финансирането е от ЕС. Наричан ни чорбаджии, крадци и подобни малоумщини, пиещите ракия и бездействащи жители на селата.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ми трябва милион. едно шкафче ще дойде по-добре
136
1
 
2
 
! Отговори
Значи преди 3 години
След 6 милиона години всички в България ще бъдат милионери
135
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има кредитни милионери, от тото, мафия, Бориславова с банките и т.н. а и 1100 човека са 0,00001 % от населението. 3 милиона души са на пенсии по 200-300 лева и така до 1000 лева на месец са 90 % от населението.
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде радевчета, плачете неудържимо за "бедния"български народ. Трето тимесечие е показателно. Рекордни приходи от ДДС. Ами затвориха българите в страната и си харчиха парите "дето ги нямат" в България. Факт. Напук на твърденията за обедняване. Хайде жлъч и гнойни храчки. Давайте!
133
1
 
7
 
! Отговори
Й. Г преди 3 години
Бързия ръст на милионери означава че парите се обезценяват със същите темпове. Тези милионери инфлацията не ги лови. Имат депозити по 1 милион за оред властите. Другите им депозити са важни, офшорните. Нормален милионер държащ си парите в банка в България.... Тук се държи само необходимия минимум.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Дали синът на Константин Пенчев е в този регистър след като лъсн като милионер в Люксембург?!?
131
4
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 126Да, аз съм абсолютен *** с ама богат, а ти си обикновен *** ама стотинкаджия.
130
1
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Ето къде отивало прословутото 60/40..!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фактите !Така е. Моята фирма отказа да отвори офиси в България.Нищо, че офис прострнаството само ще ни е 10 пъти по-евтино, а неща като хана за служители, подръжка и прочие, също ще смъкне цената. А като сметнеш заплати и осигуровки, дори и да плащаме 2 пъти над средното за София, за сумата за 30 човека в чужбина, у нас бихме взели 110. И пак - не, та не. Корупция има.И са прави!
128
2
 
8
 
! Отговори
kapital преди 3 години
Трупайте ги парите та като ви спретнат една инфлацийка да изгорят като есенна шума. Парите имат значение само като се движат и правят оборот.
127
0
 
11
 
! Отговори
Пресен случай ! преди 3 години
Лиляна Павлова как забогатя , част от богатството е от парите за язовира край Перник .Къде е сега тя , и кога ще върне парите ???за награда , Премиера я обяви за ОТЛИЧНИК / ако си споВняте / !
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далавери в общините? Глууупости! Кметовите измат много високи заплати! Затова имат такива скъпи коли и имоти! Е виж - той взима 3000 лева - 1500 на месец за колата, 1500 за къщата, останалите 20 000, дето не им излиза сметката не ги брой и готово!
125
1
 
10
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
Най-големият ''бизнес'' в България е ПОЛИТИЧЕСКИЯТ , там падат пари от всякъде , и ако свършат , веднага се теглят ЗАЕМИ , и пак пари има !Особено когато управляващите са примитивни управляващи , но и да са образовани , то пък много ОБРАЗОВАНО източват хазната !Няма спасение , особено в Бг , заради И корупцията по върховете , всички чуждестранни инвеститори ЗАОБИКАЛЯТ БЪЛГАРИЯ и РУМЪНИЯ , най-вече България !
124
0
 
11
 
! Отговори
забравяш преди 3 години
До Да , ама не !Забравяш че Хампарцумян беше шеф на агенцията по приватизация към МС в правителството на ОДС и той продаде неифтохим на руснаците.Това е за спасибо.
123
1
 
9
 
! Отговори
Ами , да ! преди 3 години
Хората говорят , инфо на ухо !Как е при общинарите ?Нали са на квоти , ама ЗАЕДНО МОГАТ ПОВЕЧЕ !Тая година ще асфалтираме , примерно ''Ботевградско шосе'' ,..... колеги ще се разпишете ли , защото другата година ''Цариградско шосе'' , където и ние ще ВИ се разпишем ...Готови пари , без капка работа , тук там някоя дупка ...
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влогове? Къде? В България?Разбирам, да оставиш 100-200 000 на детето, в случай че стане нещо, а псоле от трупаните лихви, да има някаква издържка, ама не мисля, че мнгоо народ са така.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да , ама не !Има стабина разлика между заплати и управленчески бонуси, особено ако от управата завси размера на бонуса.
120
0
 
12
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 3 години
Може и от заплати , напр. Хампарцумян /хората говорят/ , за 1 месец от заплата 220 000 лева!Ама той не е от новите милионери , това е разликатЪ !
119
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Даа!То боли реакцията от истината. Всеки седи с ръцете у джоба, освен ако не са му заети ръцете със салата и ракия, псува тихичко и това е.