Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.

Спад има при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв.
11 фев 2021 08:55, Елка Василева
196
Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.
Снимка: архив, Dnes.bg

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Път, който се е повредил бива ремонтиран безплатно, щом е в гаранция."Да, гаранцията не знам кой я дава, ама парата идва от общината, за ремонта, а в общината влиза от ЕС фондове и наши данъци, а излиза в едно джобове ...
97
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътищата не убиват никого.Нямаме срутени язовири или сгради.Защо лъжеш, комунисте ?Път, който се е повредил бива ремонтиран безплатно, щом е в гаранция.Карат пияни, дрогирани и безразсъдни - те убиват по пътищата, а не асфалта да убива хора ;)
96
1
 
2
 
! Отговори
Карма преди 3 години
До 108Щом е толкова лесно, защо не го направиш и ти ?
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистЕш па тоя. Ок - отново - къде беше риска при тебе, че даваш съвети, за да се рискува? Работи ганда работа, пирсна ти, започна да учиш програмиране и след половин година мина на лесното.Ако ти е друга историята, ок, ама на 95% от програмисте, които аз пзонавам, е или зпаознали още на 18-20 или на 25-30 се прехврълили, обаче резултата е един и същ.
94
4
 
16
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи не е лошо да си заможен! Но работата е там, че 99% от "заможните" са постигнали заможността си за сметка на милиони други! Давам ти пример тука в БГ. Пътища дето се развалят дни след като са открити! Катастрофи и смърт заради това, че някой не е направил един път както трябва! Сгради дето падат месеци след построяването и ремонта им! Язовири дето поради откраднати от "заможните" пари се срутват и избиват хора! И всичките тия "заможни" са невинни! Те само са си ВЗЕЛИ парите!
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина го е яд, че точно Той не е могъл да открадне и забогатее.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците крадяли...А тези политици са от този народ, не са внесени от вън.Значи имаме един много крадлив народ, който произвежда крафливи политици, чиновници, лекари, полицаи, съдии и т.н.Така излиза - нация съставена от крадци ;)
91
4
 
7
 
! Отговори
Карма преди 3 години
Вината един човек да е беден си е на 80 % негова. Не говоря да си милионер, а да не си беден
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кремълски ***, радвайте се че Борисов е на власт и ви плащат да го хулите, щото ако дойдат на власт вашите комунисти ... оставате без цел за оплюване и ще спрат да ви плащат :))))Така поне имате копейки за баничка и айрян ;)
89
2
 
5
 
! Отговори
Св преди 3 години
Всеки път си мисля, като кажат голям депозит (независимо как е направен), защо не си купят имоти всякакви, инвестират и т.н.. Нали изкарват хората с големи депозити много прости, че си държат парите да "спят", а не правят нещо с тях. Аз винаги съм смятал, че човек, който има тези пари (не е толкова луд да ги вкара, без да са чисти по банките) , за или много хитър, тарикат или просто си е умен и ги е изкарал, спестил . НО не и глупав човек.
88
3
 
17
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Ами , правителството обяви вече , че е раздало около 2 милиарда лева помощи . Но за кого са били тези помощи ? Ами , за новите милионери !!!
87
3
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 97На 21 точно излизах от казармата, до 25 съм работил в складове и мърляви офиси, на 25 бях главен счетоводител.В ИТ индустрията влязох много по-късно.
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест целта на пландемията се изпълнява : богатите стават още по-богати, бедните - още по-бедни...
85
10
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 87Бизнес парка? Там не стъпвам. Там е само за ниско платени телефонисти. За твое сведение съм виждал много бизнеси в малки градове. Не винаги съм работил тази работа, и съм имам наблюдения и допирни точки на много места и нива. Българина смята, че той няма пари защото някой друг прави пари, и му е виновен за мързела, простотията и злобата.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От НСИСупер! Добре че са Гришата, Киро Гела и ония пилот, дето щеше да си купува болницата, както и 50 мутри завладели земеделието, че да има майка България индустрия ...
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист"Защото никой няма смелост да опита да поеме някакъв риск, всички чакат на готово и смятат че нещата стават с връзки, така че няма смисъл да се хабят."И какъв риск точно пое па ти? На 21 се хвана в удобен офис с безплаатна храна, даваха ти по 3000 лева, служебни придобивки за десетки хиялди на година, а най-големият ти риск беше, да си потърсиш нова работа, преди да си решил да напуснеш старата!
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б.Б. броите ли го за милионер или той си е изтеглил последените 1000 лв.,за да оцелее...с това шкафче...и в затвора ще си живее в разкош...само дето джипката ще му липсва...
81
7
 
7
 
! Отговори
От НСИ преди 3 години
През 2019 г. от България са изнесени стоки на стойност 57.9 млрд. лв., което е с 3.3% повече в сравнение с 2018 г. Е, у нас нищо не се произвеждало, а ;)
80
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сложите депутати, министри, хора свързани с властта, чалгари и тук там някой бизнесмен и ето ви ги тези над хиляда милионери, на фона на 7 млн. население. В България 7 хиляди живея добре, останалите не.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ПижоНещо не се намират много свидетели и обвинители, особено след Мишо Бирата.