Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.

Спад има при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв.
11 фев 2021 08:55, Елка Василева
196
Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.
Снимка: архив, Dnes.bg

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РаботникСтрано защо, тогава в градове като Копенхаген има 1 на 20, дето се води милионер. Сигурно от 60-те лева средна заплата на час ще е, ама можи би е, щото минималната е кажи-речи 30 наши лева. И да, даже и след данъците и цените, си е добре.
77
10
 
9
 
! Отговори
До Пижо преди 3 години
съд, конфискация и затворАко Бойко беше крал и сега могат да го съдят, той няма пълен имунитет като Грипена Решетников.Те дори една кражба не могат да посочат на Прокуратурата за да го разследва.След 04.04 какво ще се промени ... нищо.Просто почва Борисов 4 :)))))
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги броите тези милионери - по брой хора /това е смешно/, или по вкарани пари в банката? Понеже пари се вкарват, но от единици - от тиия, които обраха и продължават да обират народа и държавата. На гърба на всички нас.
75
2
 
9
 
! Отговори
Кой преди 3 години
знае кво станало-на ден по един милионер. Гечев сигурно умира от смях, за 2 месеца лрез 97ма всички ни направи милионери.:)))
74
0
 
1
 
! Отговори
криза, но за кои преди 3 години
???
73
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистПокажи си носа извън Бизнес парка, огледай се, виж какви хора, на какви постове и с каква история карат коли за по 200 000 лева и имат "бизнес", а полсе ела да ми говориш за злоба, необразование и завист. Или пробвай да изкварваш по 15-20 000 лева от бизнес в малък български град, който е в пряка конкуренция на местната властимаща мутра.Да, лесно е като някоя масивна компания ти плаща по 10к за нещо и никой не те бара. И да. И аз ъсм програмист.
72
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално . Външният дълг на България е нарастнал с около 10 милиарда лева (5 милиарда евро) . Между някои хора са разпределени чекмеджетата с тези пари . Народът после ще плаща .
71
0
 
4
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Еее, аз защо не съм милионер ...
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте БВП на България от 2009 до 2019 - увеличението е двойно!Това е ясен показател, че ставаме все по-заможни, произвеждаме и изнасяме все повече!А вие си пишете опорките от Кремъл.
69
9
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Приятелският кръг на мутрата от Банкя много голяма стана, бе! И се разширява с всеки ден. Така ще е до 4 април. След това - съд, конфискация и затвор!
68
24
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
В тази страна да си заможен е тежко престъпление в очите на злобния, необразован и завистлив народ. Веднага ти поставят етикет "крадец", "комунист" и не знам още какво. Защото никой няма смелост да опита да поеме някакъв риск, всички чакат на готово и смятат че нещата стават с връзки, така че няма смисъл да се хабят.
67
6
 
12
 
! Отговори
комунист преди 3 години
При Жан Виденов всички бяхме милионери.Гласувайте за БСП!
66
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постоянни намаления има в Лидл и е пълно с яко пазаруващи пенсионери, в Кауфланд и Билла е същото!Бедни сме брей ...
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1180 милионера, а само 240 депутата... да се чудиш кои са другите...
64
4
 
8
 
! Отговори
поговорка преди 3 години
нов ден -ново шкафче.
63
3
 
7
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
Явно средата е благоприятна за размножаването на туууулууууупиии и шееебееециии.!.
62
3
 
9
 
! Отговори
До Шивачката преди 3 години
Да, всички комунисти които си присвоиха такива предприятия ги разпродадоха!Тези които са създали такъв цех се борят за успеха му!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пилците се броят на есен, много производители консолидират годишните доходи в края на годината , след като са продали реколтата или са взели ренти и субсидии и заради вируса не са могли да ги похарчат.
60
2
 
17
 
! Отговори
Шивачката преди 3 години
Знам само, че моята шефка продаде машините и сградата на фирмата. Със сигурност вече е няколко пъти милионерка. Ама данъци, осигуровки и БВП от нея вече няма.
59
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя в завод на немска фирма, базиран във Варна.Цялата продукция я пласираме в България, не ни се налага изобщо да изнасяме електрониката си, това не означава криза, а нови производства, защото произвеждаме електроника за електрооборудване на цехове, фабрики и заводи!Криза било, да бе ...Производствата не са спирали работа.Заводите в Девня работят на пълни обороти.