Как колекторски фирми подвеждат длъжниците?

Сигналът за това е на Асоциацията за защита на потребителите
14 фев 2021 15:06, Елка Василева
84
Как колекторски фирми подвеждат длъжниците?
Снимка: Dnes.bg

Колекторски фирми у нас подвеждат длъжниците. Сигналът за това е на Асоциацията за защита на потребителите, сезиран е и обмудсманът.

Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения.

Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало, предаде БНТ.

От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика.

"Това става по много подъл начин. Просто ги убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си, без да имат съдебно решение", заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

Мъж от Благоевградско, който пожела анонимност, разказа по телефона и за друга практика на колекторските фирми. В неговия случай, който не е единичен в областта, те освен главницата на дълга са събирали и лихвите.

Често банките, за да си върнат парите, се отказват от лихвите. Колекторски компании обаче, щом изкупят необслужваните кредити, искат от длъжниците цялата сума заедно с лихвите.

А това, че потърпевшите отказват да застанат пред камера, от Асоциацията обясниха по следния начин. "Повечето хора се страхуват от физическа разправа. Те са от малки населени места и там хората се познават добре. Другата причина е, че голяма част от хората, изпаднали в несъстоятелност или неплатежоспособност, се притесняват да се разкрият, за да не бъдат критикувани от своите близки", допълни Майорски.

От потребителската Асоциация ще сезират за злоупотребите Комисията за защита на потребителите.

"С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи и друг важен съвет - ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона. Много често по телефона се говори едно, а след това документите, които се подписват, са други", обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

БНТ потърси позицията и на Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказаха коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Как да се урегулира дейността на колекторските фирми и тя да стане напълно ясна за потребителите? Според експерти начинът за това е да се изработи закон, който да изисква регистрация на всички компании, които събират дългове, като се провежда точен мониторинг на дейността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 3 години
Това "Колекторска фирма" не е ли почти синоним на рекетьрство- трябва да връщаш пари иначе "ще те разтаковам фамилията". И тъй като длъжниците в повечето случаи са по обикновени хора с малки възможности им минава номера с плашаенето.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна е ясно, че тези са яки мошеници, но държавата ги е оставила да са законни рекетьори.
70
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До до 68 Реалист:банката не може да промени нищо със стара дата, то ва е 100% сигурно.
69
3
 
13
 
! Отговори
до 68 Реалист преди 3 години
Човекът е подписал за кредит, банката сменя правилата в движение Унифицирана, и човекът от 1400 кредит да връща връща 1400 +1700 лихва за 3 месеца. Не знам кой какво е чел недочел но банката е променила нещо в движение...
68
2
 
9
 
! Отговори
Счетоводителя преди 3 години
А ? Нали Галева се беше преборила като омбудсман с колекторските фирми хо хо хо
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла бла глупости изсмукани от пръстите
66
4
 
10
 
! Отговори
Туск преди 3 години
До 69 Абе льольо а докато си търсиш работа и се правиш на много велик кой ще те храни и ще ти плаща сметките бее има си разходи дето не може без тях отделно ква гаранция имаш че точно тебе ще те вземат в тая фирма дето искаш ти за едно място се борят 15 човека имам 5 оптеки трябваше ми управител пускам обява за 1 седм 15 човека конкуренцията е свирепа. Слез на земята
65
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Cv:А бе като подписвате нещо защо не четете текста!?
64
4
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Колекторите са рожба на Татяна Дончева...
63
4
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Интересно. На мен ми се случи точно 2 пъти подобна случка и няма нищо вярно. Единият път се "откачих" от А1 за 10 мин, а другия път имаше двама души пред мен и отне 15мин.
62
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
"Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало, предаде БНТ." --- ??? Що за локика е това! От къде следва това?
61
3
 
18
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
2016 година почина майка, но аз още 9 месеца плащах телефонната й сметка, поради невъзможност да се откача от М-тел!Всеки път служители нагло ме лъгаха. Наех опитен адвокат и тогава нещата се оправиха.Тези от М-тел бяха дали моите координати на някаква варненска колекторска фирма, а тя беше ми пратила по пощата заплашително писмо, че ако не им платя неустойки за прекратяване на договора ще ме дадат на частен съдебен изпълнител.Минаха и през този ад на подобни фирми ..!Ужас.
60
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбрах следното за кредитите:От банка - ДАОт фирма за бързи кредити - НЕ
59
11
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 3 години
"В никаква банка не стоиш..."..Значи, стоя си в една Известна Банка - Унифицирана, и човек който е теглил кредит 1400 лева връща за три месеца 1400 лева + 1700 лева лихва! Не знам, къв сектор, кви 5 Леа.
58
1
 
14
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
С това мислене си точно роб, който се съгласява на всичко. Като 10 са ти отказали, търсиш твоята, която няма да откаже. И на мене 95 от 100 фирми няма да ми дадат текущата ми заплата, но аз винаги се боря и намирам своята фирма. Там, където съм оценен достойно.
57
2
 
17
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
В никаква банка не стоиш. Айде стига вече сте наричали разни кредитни институции за бачкатори в сивия сектор с 2000лв. заплати банки... Това НЕ СА БАНКИ. Толкова.
56
6
 
14
 
! Отговори
Киро слепото преди 3 години
Мое ми заемат голия хахахаха с 30 бона съм завлекал банки бързи кредити и си веа байряка хахахахахахахахаха
55
7
 
9
 
! Отговори
Киро слепото преди 3 години
Мое ми заемат голия хахахаха с 30 бона съм завлекал банки бързи кредити и си веа байряка хахахахахахахахаха
54
9
 
11
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Абе много псувате тука ама ако в даден бранш си обиколил 10 фирми и на 10 - те места са ти казали заплата в плик и това е ако искаш и като откажеш повече работа не можеш повече да си намериш. И от другия месец ти спрат тока няма кво да ядеш ще те питам кво ще правиш
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Колекторска Група'' се нарича всяка една безработна бригада от борци и улучни биячи на надник.Това са хора със силно завишени садистични наклонности и отклонения от нормалното поведение.Хора израснали по домовете за сираци.Така наречените ,,еничери''.Такива винаги са били инструмента на ДС за тероризиране на мирното и работно население.Човек цял живот се мъчи и работи,и накрая му изпращат ,,колекторска Група''. В Русия ги наричат ,,бригади''.