Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите

„Скоро ще имаме достатъчно ваксини, но броят на желаещите ще е малък“
14 фев 2021 13:48, Елка Василева
82
Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни. Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“, каза той.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

Още по темата

„По повод ваксината на „АстраЗенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании. Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо. Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев.

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи.

„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, каза Кунчев.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“, каза Кунчев.

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем „довиждане“ на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено че се умориха да ви слушат хората - не им предоставихте никакъв избор! Тоталния провал на ваксинацията циментира мнението че е по добре да се разболееш но да продължиж после да живееш пред това да спазваш мерки без да му се вижда края... за това е виновно това правителство на 100%!
22
0
 
22
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
не разбиурам че въпреки нелепото управление ограбването на държавата и продажбата на територии и какво ли още трябва да се случи братя българи за да излезнете дна улиците да се изкажете против!значи сте съгласни! примирявате се с всичко ежедневно! срамнот е за предите ни! за хората които са дали живота си за да имаме ние !!!срамота че толкова лесно можете да бъдете подкупени и изхабени за кратък период от време!срам ме е от Вас всикчите Вас горе - управляващи които сте продажници!!!
21
8
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
До KickАз не съм в общината, но ще гласувам задължително за НаДеница Тре-Сачева!
20
2
 
23
 
! Отговори
Kick преди 3 години
Пичове, виждам че сте се надъхали за изборите. Доста от нас искат нещо да се промени. Но промяна няма да има. Същите ще спечелят и така ще е и напред във времето. Просто са помисии и са си платили за всичко. Да не мислите, че държавните служители, ще гласуват за други. Нали ще ги освободят от работа. Имам приятел, който работи в Столична община. Казва си, че ще гласува за сегашното управление, защото ако дойдат други на власт, ще го махнат от позицията. Така е с всички останали. А те са много..
19
2
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
23- само не ми давай за пример Гърция!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирк за хора с лабилна психика.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боце чака студа да трпе вируса.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време Станишев като беше премиер и гербаджиите, нови тогава, му носеха някакви подписи за оставка, и той ги посрещна със Здравейте, циркаджии! Не го харесвах Станишев хич, но трябва да призная с оглед времето, че тогава беше напълно прав!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добпе сте го изчислили. Ще гласуват само материално стимулираните. Евала, щаб.
14
0
 
20
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Кунчев:" Виждам, че идва пика!"Валери Божинов:" Аз тогава съм на без-коз!"
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викаш пикът ще е баш на изборите, да има ниска активност и хунтата да остане на власт... Ах колко удобно, чиста случайност!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже, в смисъл, че никакъв скок няма, бройките си се въртяха около 280-290, до 302 не е никакъв скок, още повече в тоя студ е нормално да има повече болни.
11
1
 
30
 
! Отговори
681 преди 3 години
Има ли българин, който да не е очаквал, че пикът на коронавируса ще е около изборите?!То това си е мутренски закон.
10
0
 
17
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Кунчев, заведенията отварят на 1 март , със или без криви
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв пик,бе,нали вожда каза,че най-добре се справяте?И с какво по-точно?
8
1
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тоя се майтапи!..Ами НАИСТИНА "пика ще бъде ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ"!!!!как иначе ще се попречи на хората да гласуват,ако не ги заключиш по домовете им и не ги наплашиш с.."Невидимата заплаха"?Сега "ше олабат" "мерките",после ще СЪЧИНЯТ последващо "ПОВИШАВАНЕ" на "заболеваемостта,в резултат на отхлабване на мерките",и ето ти "МОТИВА" за отново затягане,тоя път преди 4-ти Април....толкова са ЕЛЕМЕНТАРНИ,че чак са ОТБЛЪСКВАЩИ!!!!
7
2
 
28
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
сичко ще направят да са на власт
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашите вълни нямат, край, който го е страх да се крие, ама оставете другите.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем бееееее,знаем,че така сте го изчислили.Затова сега отпускате мерките,за да се заразят повече хора и да не отидат да гласуват.Толкова сте елементарни,че няма накъде повече.
4
1
 
25
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Налучквате или гледате на карти,кафе?:))