След смъртта на дете: Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?

Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол?
Обновена: 15 фев 2021 22:38 | 15 фев 2021 22:37, Веселина Йорданова
211

Смъртта на 16-годишно момче от токов удар заради неизправна шахта в столицата за пореден път разклати доверието на обществото в институциите, след като те си прехвърлиха отговорността една на друга.

Граждани протестираха пред Столичната община с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Това се случва по-малко от 2 месеца преди предстоящите избори и неясното политическо бъдеще на страната.

Още по темата
"Аз търся отговорност в хората. Един човек мърляво е оставил кабелите оголени. Заради това, че ние сме свикнали мърляво да си вършим работата, защото твърдим, че ни е ниска заплатата, застрашаваме живота на децата си. Хубаво е да търсим контрола, но той е ефективен, когато нарушенията са малко, не когато са практика. Колкото и управници да си отидат, нещата няма да се оправят - ние трябва да си променим нагласата", заяви в ефира на "Денят ON AIR" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

Двамата с политолога Георги Киряков коментираха каква е причината за нелепата смърт на младото момче - липса на контрол от институциите или невниманието на конкретен човек, което Стойчев определи като тенденция.

"Важни са и реакциите на институциите. Отговорността е лична само вкъщи. Освен вината на човека, я има и тази на контролиращата институция. Оставката на Фандъкова няма да върне живота на детето. Под нея има десетки хора обаче, които трябва да са си свършили работата. Най-верният път за политическа отговорност е оставка от институциите", смята от своя страна Киряков.

Експертите коментираха и предстоящите избори.

"Социологическата картина не предполага изненади на изборите. Правителство много трудно ще бъде създадено", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стойчев понятието "коалиция" се е превърнало в "мръсна дума".

"Широката коалиционност означава представяне на повече интереси. В момента ни се струва, че липсата на ясна еднопартийна отговорност в кабинета е грешка. В демокрациите, обаче, които имат като нашата конституционна уредба, да имаш кабинет, подкрепян от няколко партии, е нормална практика", добави той.

Според Киряков причината за негативния поглед върху коалициите е противоречивата информация, давана от политиците.

"Голям проблем на коалиционната култура е, че до вчера враждуващи партньори изведнъж си стискат ръцете, уж в името на народа, избирателите и тн. Когато виждаш, че няма да спечелиш мнозинство, не се кълни, че няма да влизаш в коалиция. После разочароваш собствените си избиратели", заяви експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пак говорят за оставки. Какви оставки?!? Наказателна отговорност има! Причиняване на смърт поради неглижирани служебни задължения - и на изпълнителя на проекта и на контролиращия орган! Тук ясно се виждат поне 4 осъдителни присъди от по 15 години - на монтиралия кабела, на собственика на фирмата монтирала кабела, на контролиращия и на началника на контролиращия! Поне!Те си мислят че хоп - една оставка и айдеее, кой откъде е...
20
5
 
2
 
! Отговори
Млад бушон преди 3 години
Има разследващи компетентни хора. Нека да се произнесат как е станало. Защото от ниско напрежение 220волта не се мре лесно . За секунда. И то от утечка.Само идйот може да направи вариант на Ел. Стол ,ограда.
19
0
 
12
 
! Отговори
Ботьо преди 3 години
Един и същи анализатори,социолози и какви ли още *** обикалят всички ТВ и правят опит да оформят мнение у нас зрителя.О има кой да ги гледа.Интересно ми е за социологическите проучвания как така за всичките години на т.н."демокрация" веднъж никой не се е допитал до мен или мои познати Правят си стъкмистика, за което им се плаща и продължават едни и същи престъпници фа ни управляват. В случая от трагедията на това семейство пак искат да извадят дивиденти, а те са за трупане.И това им е малко.
18
3
 
10
 
! Отговори
1000 V преди 3 години
Всеки ремонт се изпълнява от квалифициран работник. Който е служител във фирма.Има си технически, който проверява как е изпълнен ремонта. Накрая се разписва протокол за извършената работа. И от изпълнителя и от възложителя, без забележки. Ето че има кой да носи отговорност. Ако ремонта е нелегален, мвр носи отговорност че е проспало потенциален инцидент.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е супер, точно 4 изречения за смъртта на детето (лека му пръст и съболезнования за близките), и още 44+- 5 за политическата конюнктура...
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато реставрират джамията в Разград, там ще стане Батак.
15
4
 
2
 
! Отговори
Комунист Тарикат преди 3 години
Комунистите затрупват новите пътища, пускат ток на всяка шахта и ограда.Саботират Метрото, хвърлят пачки с дронове във Бояна. Е вчера развалиха на Борисов деня на влюбените. Пуснаха и ковида.
14
2
 
9
 
! Отговори
Теслътъ преди 3 години
За бога братя. Ходете само с диелектрични боти ,ръкавици и фазоуказатели. И сухи чорапи. Задължително всеки гражданин с квалификационна група за разходки по електрическото минно поле.И нека фазата бъде с вас.Че токът дебне зад всеки ъгъл.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асан станал по-черен.Трагедия на века.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българина най-непоносимото нещо на света е да носи отговорност за собствените си действия и бездействия - точно тук е нашата трагедия. Трябвало на мърляча пишман техник някой да му ходи след дупето и да му посочва къде не си е свършил работата, а на онзи който го проверява сигурно трябва също да му назначим контролищ!? И така до безкрай контролиращи, защото никой не носи лична отговорност, всичко е една колективна безотговорност.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорна е системата която ни убива - на 16%, на 38% е отговорен Путин който с хибридната си война заблуждава българските фирми да купуват китайски кабели ментета и 46% са виновни китайците които са произвели кабела менте!
10
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Майтап няма, ввднъж и купето ми като вдигна крак на един стълб изквича като заклано...явно му е издържало сърчицето, но си беше от ток.
9
3
 
13
 
! Отговори
Прокоп преди 3 години
Държавата е много силна когато нарочи някой.Смазват го. Когато се търси отговорност, виновни управляващи няма. Има разни пешки в най добрия случай. Катастрофата Своге 2018, Хитрино 2016
8
7
 
21
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Как така ако си отиде Фандъкова нямало да се върне детето? Що за простотия. Поне следващите може да се стреснат и да направят така, че да няма бъдещи инциденти. Че кога трябва да бъдат наказвани хора? Когато умрат 50 деца ли, цяла детска градина ли? Какъв е прагът на търпимост на хората и прагът на наглост на оправата? Какъв? Не ви ли търпяхме достатъчно безхаберието и грабежите, шуробаджанащината? Аре махай се и ти, ***!
7
3
 
19
 
! Отговори
Мтм преди 3 години
Трагедия. Такива капани дебнат на всеки стълб за осветление или Ел табло по тротоара. Голи жици ,без капаци. Отворени табла . И майстори с основно образование наети от висшите общинари.Пазете се хора. Живеем в джунгла . Келепира и лекият живот на държавните служители са приоритета на сегашните.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се случи баш преди избори това нещастие. Сега бай чекмеджан ще трябва да развързва кесията яко, ако иска да фъргат листя за него. Много гласове ще загуби.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези трябваше да си идат още когато автобуса падна от пътя без мантинела, един кабел не могат да обезопасят. А тия дето казват, че не било българче да се замислят, че можеше да е българче и дори тяхното дете. Утре и вие ще пострадате някъде или някой дрогиран ще ви се забие отзад като на Милен Цветков и ще *** със цялото си семейство.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитало се е дазадигне жИлязотУ, но го фаналУ токЪ
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо или?
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна гнус са управниците рибата отдана е вмирисана от главатаако там има отговорни хора неможе куцо и сакато да сие прави на майстор и да си прави каквото иска защото знае че ще му се размине и на него и на шефовете мукато се правите на европейци искаите това което е в европа за крива дума подават оставки тука са загробили цяла държава и никога няма да се разкарат ако не бъдат изгонени