Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?

Личните лекари искат повече информация, за да отговорят на пациентите си
Обновена: 16 фев 2021 09:08 | 16 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
214
Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на март трябва да започне масовото ваксиниране, като ще бъдат имунизирани и неосигурените лица, заяви д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и на БЛС в сутрешния блок на БНТ.

"Ние преди 20-тина дни изпратихме писмо, с което искаме повече конкретика по отношение на ваксинационния план. Трябва да се включват рисковите пациенти с придружаващи заболявания. Трябва да ни се даде отговор на няколко конкретни въпроса, защото много милиони хора са ваксинирани в света, но въпросите от страна на пациенти с придружаващи заболявания са много и с различен спектър", посочи специалистът.

За жените, които планират бременност няма противопоказания при поставяне на ваксината, но желаем да видим това в официален документ, посочи Брънзалов.

Още по темата
Той посочи, че личните лекари често получават информация, но тя не е систематизирана още. "Трябва ни информация каква е ефикасността на ваксините и какви са очакваните нежелани реакции. До момента в страната са ваксинирани около 77 000 души и страничните явления са много малко", посочи Брънзалов.

По думите му странично явление като болка на мястото на убождането и зачервяване е несериозно. "На всички нас е поставяна ваксина за тетенус например, където болката е зачервяването са много по-сериозни. Алергичните реакции са несъизмеримо малко. Това е един успокояващ факт, но за да има спокойствие сред моите колеги, ще настояваме за отговори на нашите въпроси", посочи Брънзалов.

Според него, ако лекарите отговорят на повече въпроси на пациентите, ще има повече имунизирани.

"Кратката характеристика на всяка една от ваксините е 23 страници. На някои въпроси в нея няма отговори. За да бъдат по-спокойни моите колеги, трябва да им бъде отговорено от научните среди как да процедират при определени заболявания. За да бъде отговорен един лекар, първо той трябва да бъде информиран и да информира и пациента, който трябва да подпише документ за информирано съгласие", подчерта д-р Брънзалов, който призова хората да бъдат точни и коректни, когато получат час за ваксинация.

По думите му към момента доставките на ваксини осигуряват три вида ваксини, но ваксина на Кембриджския университет като логистика е най-подходяща. Брънзалов посочи, че тази ваксина може да бъде поставяна на всички пациенти. "Ваксината си действа точно определено. Сроковете между първа и втора игла е доста дълъг и това ще усложни процеса на реимунизация и този контингент, на който бъде поставяна, трудно ще бъде издирен за втора игла, но ще направим всичко възможно хората да се явят за поставяне на втора доза", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, щом и на здравноНЕосигурените искат да я пробутат - нямам думи.
179
0
 
1
 
! Отговори
СРЕДНОВЕКОВЕН ОПИТ преди 3 години
БОЛНИТЕ ОТ К19 ДА СЕ ВАКСИНИРАТ С ЦИАНКАЛИЙ И ДА СЕ МЕТАТ ВЪВ ВАРНИЦА.СПРАВКА ФЛОРЕНЦИЯ 1348 ЛЕТО ГОСПОДНЕ.
178
0
 
0
 
! Отговори
НЕ ВЕРВАЩ преди 3 години
И К... ДА СИ ВАКСИНИРАМ СЕ ТАЯ.ЧЕ СЕ МРЕ И ТОВА Е.
177
2
 
3
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Българина всичко знае ваксината била мит нямало да се ваксинирамеКогато всеки един от нас загуби близък човек ще тичаме да се ваксинирамеПилците се броят на есен
176
0
 
0
 
! Отговори
ехаааа преди 3 години
До АнонименМа,много си умен,бе селски !
175
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами оФФФчия мат'рял,не само у нас,но и по света,сигурен ли е,че въобще има ковид-ваксини,а не праскат добитъка с обикновени противогрипни такива?!Тамън сега му е времето на "изчезналия" грипен вирус,срещу когото досега всяка есен се водеха кампании за ваксиниране и резултатът не превишаваше 10% от населението?Работата нещо много прилича на такава галимация!
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По стар български обичай,известен ми от времето на соца,но валиден от древни времена,да ви кажа,през колко фази преминава всяко начинание на Територията,независимо,дали е държава,или територия,както сега.Та:1-ва- всеобщ ентусиазъм;2-ра- пълно объркване;3-та-наказване на невинните;4-та-оправдаване на виновните;5-та-награждаване на невзелите участие!Препоръчвам ви да наблюдавате,как се развива всяко начинание,в наши времена!!!
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 166И аз съм се ваксинирал против грип с инфлувак,но съм против ваксината от корона вируса,защото това не е ваксина,а генна терапия. Не съм антиваксър,но нови технологии,без достатъчно изследвания години напред,да се знае до какво могат да доведат не подкрепям.
172
1
 
10
 
! Отговори
Фак Билгейц преди 3 години
Заврете.си шибанитеваксини угазот, сатанинскиизчадия!!!
171
1
 
3
 
! Отговори
пак е неясно преди 3 години
ами тези които искат да се ваксинират но немогат да идат то местата за ваксиниранекак викат мобилен екип, кой го праща, жп ли?не става ястно от стратегията
170
0
 
8
 
! Отговори
защо преди 3 години
Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?Има, има. Виртуално.
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само чакам да звънне ДжиПито.Дано по-малко искат да се ваксинират, че да ми дойде по-бързо реда.
168
4
 
8
 
! Отговори
саио преди 3 години
И с ваксините, като с магистралите! Човекът взе парите и каза "Ще видим". След комисионните не са останали пари за ваксините! Нормално за гербавите! Нали помните, че един самолет с уж кашони чака хубаво време вече 4-5 дни някъде в Европа за да ги докара!
167
2
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ваксина?!?!За мен?!?!? Не!!!
166
4
 
26
 
! Отговори
Shaider преди 3 години
Ще ме ваксинират, през трупа ми само. Пък те нека си правят сметките без кръчмар.
165
1
 
3
 
! Отговори
До 174 преди 3 години
До Мъко,мъко Абе стига глупости нема никви варианти!
164
5
 
7
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 3 години
Учени от Единбург са открили нов вариант на Совид-19,който може да обезмисли ваксините.Въпросният вариант вече е засечен в десетки страни.Това е.
163
0
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Защо ли Бил Гейтс не се ваксинира, нито той, нито децата и съпругата му??? Това са изтекли данни от личния му лекар. По-умните ще си платят на личните лекари да се пишат - Ваксинирани, за да си пътуват свободно!!!
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ме ваксинираш като ме фанеш за душ батерията, кавал
161
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данни от Германия: В клиника в Долна Саксония след поставяне на ваксината на Астра Зенека на 194 души от персонала, 30 (15%) души са взели болнични заради висока температура, главоболие и гадене. Поради това ваксинацията е прекратена и също така са отложени планираните ваксинации в други клиники. Изводът може да си направим сами.