БАН готова с родна ваксина срещу всички щамове, кога?

Проф. Чорбанов: Държавата игнорира всичко, което се прави
Обновена: 15 фев 2021 23:15 | 15 фев 2021 23:14, Веселина Йорданова
73

Българската академия на науките е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. Това заяви имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации, ще изразя своята благодарност към всички, които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта проф. Чорбанов.

По думите му държавата не се съветва с учените за каквото и да е било, а търси помощта им след вече минали събития.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен беше имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

"Аз не бих се ангажирал да кажа коя ваксина е най-добра, няма странични реакции, няма проблем и за хората с автоимунни заболявания. Оттук нататък за ефективност - изключително трудно е да се каже, времето ще покаже", отбеляза имунологът и добави: "темата за ефикасността е болната тема на всички".

"В никой случай не може да се каже, че някоя ваксина е по-ефикасна от другата. Това са генетични ваксини, изобщо не става дума за вкарване на цял вирус, вкарва се само един имуногенен протеин. Научните данни за ефективността са изключително спорни", каза той.

По думите на проф. Андрей Чорбанов при ваксиниране на 70-80% от хората би трябвало да изчезне вируът масово, само ако ваксината работи. "2 ваксинации би трябвало да са достатъчни".

"Трябва да се знае, че навсякъде ще има хора, които никога няма да се ваксинират", поясни специалистът.

"Темповете в България не мога да коментирам, защото зависим от доставките, от логистиката. Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират", допълни той.

И обясни, че във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, а руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.

"Действително доста групи не бяха тествани, няма как да се проследи етапът на ефикасност, само времето показва дали е така", каза проф. Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: банваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
До уточнение/56 преди 3 години
Ахаа, ти ли ги брои, като ги слагаха там ?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
родна ваксина срещу всички щамове...от нискочели български учени, не мерси!Още не знаят колко щама има, но срещу всички щамове щяло бъде!
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и да го видя пак няма да го повярвам - БАН да свърши нещо? ъпсурд! освен дс изпият парите друго не могат - това не е като да преписваш статии от западните списания и да се кичиш с "научни" титли....
39
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 50А ти работил ли си в Ковид-отделение?Ако не си работил- скрий се, не ни говори !!!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"120 хил. за машина"Ако всеки депутат дари 500 лева от месечната си заплата и ние ще си имаме ваксина. Ама депутатите не искат това, защото вече имат договори с ЕС и парите вече са усвоени и потънали в нечий джобове.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХРАНТУТНИЦИТЕ ОТ НПО ДЕТО СА НА КОПАНЯТА НА СОРОС С НЕТРАДИЦИОННА СЕКСУАЛНОСТ НЕ ВЯРВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ,НЕ ВЯРВАТ И НА РУСКИТЕ ВАКСИНИ,А ВЯРВАТ НА (ЧУДЕСНИТЕ)ОТРОВИ,ПАРДОНВАКСИНИ НА ЕВРЕИТЕ-САТАНИСТИ РОДШИЛД,ГЕЙТС И РОКФЕЛЕР.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да интервюирате кабинетни книжни учени, които не са пипнали болен, но с голямо самочувствие дават съвети за неща, които само са прочели някъде. Да вземе да поработи в Ковид отделение с реални болни и тогава да разколебава хората във ваксините.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и някой нещо умно да измисли, то практическата му реализация в производството е нула.Аз не бих се ваксинирал с нищо българско. Имал съм колеги във фармацията и знам какъв батак е там.И престанете с тези "космически храни". Лиофилизацията е била модерна за 80-те години. На запад ги продават свободно, просто имат ограничено приложение, заради цената.А а хранителните добавки нямам думи.
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя преди време си накичи прашки на муцуната... И той ще дава акъл .... Да си духа чорбата и да се скрива. Пълен безхаберник
33
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 3 години
До ПеткоА, ти що щеш тука, бегом-марш към Сибир !
32
1
 
8
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
БАН, нещо до сега да сте направили, покажете !
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото щяло да има прототип... а ваксина в производство вяроятно няма да видим.Затова никой не ви слуша господа, защото всичко е само на приказки.
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
астра зенека само за алчните шимпанзета на герб
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как да игнорира бре кюлчета не се правят с падкрепа на банколкото по *** народ толкова повече кюлчета
28
2
 
23
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
подкрепа за БАН!!!
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тука нещата са опрели до някакви 120 хил. за машина е редно държавните мъже да се замислят. Повален е само опита да се опиташ да направиш нещо дето се казва без пари на фона на милиардите, които други страни и фирми наляха... Тук още липсва още гаранцията, че ако този учен направи откритие и се достигне до реализацията му ще получава дивиденти за това, както и тези които са го финансирали. Вярвам, че ако искаме да сме богати трябва да инвестираме като общество и държава в наука..
26
1
 
20
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Да пускат родната ваксина бързо.
25
26
 
14
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 3 години
Ваксината на Чорбанов (БАН) всъщност е наи-обикновенна гроздова ракия! Така че и 20 милиарда да му дадат все ще ги изпие / усвои/!!!
24
20
 
22
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Ще има родна ваксина към 2045 година. Този да се скрие някъде. И не, няма световноизвестни български учени, защото малка държава нито има капацитет, нито вътрешна конкуренция да има учени. Де що имаше, избяга в чужбина за 30 пъти по-високи заплати от тези в България.
23
2
 
12
 
! Отговори
От 35 преди 3 години
Преби се с мотор, лятото, докато караше пиян.