БАН готова с родна ваксина срещу всички щамове, кога?

Проф. Чорбанов: Държавата игнорира всичко, което се прави
Обновена: 15 фев 2021 23:15 | 15 фев 2021 23:14, Веселина Йорданова
73

Българската академия на науките е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. Това заяви имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации, ще изразя своята благодарност към всички, които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта проф. Чорбанов.

По думите му държавата не се съветва с учените за каквото и да е било, а търси помощта им след вече минали събития.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен беше имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

"Аз не бих се ангажирал да кажа коя ваксина е най-добра, няма странични реакции, няма проблем и за хората с автоимунни заболявания. Оттук нататък за ефективност - изключително трудно е да се каже, времето ще покаже", отбеляза имунологът и добави: "темата за ефикасността е болната тема на всички".

"В никой случай не може да се каже, че някоя ваксина е по-ефикасна от другата. Това са генетични ваксини, изобщо не става дума за вкарване на цял вирус, вкарва се само един имуногенен протеин. Научните данни за ефективността са изключително спорни", каза той.

По думите на проф. Андрей Чорбанов при ваксиниране на 70-80% от хората би трябвало да изчезне вируът масово, само ако ваксината работи. "2 ваксинации би трябвало да са достатъчни".

"Трябва да се знае, че навсякъде ще има хора, които никога няма да се ваксинират", поясни специалистът.

"Темповете в България не мога да коментирам, защото зависим от доставките, от логистиката. Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират", допълни той.

И обясни, че във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, а руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.

"Действително доста групи не бяха тествани, няма как да се проследи етапът на ефикасност, само времето показва дали е така", каза проф. Чорбанов.


73
Още по темата: БАНваксина
Още от Общество
Имплантологията - бъдещето на красивата усмивка за цял живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
До уточнение/56 преди 1 седмица
Ахаа, ти ли ги брои, като ги слагаха там ?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
родна ваксина срещу всички щамове...


от нискочели български “учени”, не мерси!


Още не знаят колко щама има, но срещу всички щамове щяло бъде!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и да го видя пак няма да го повярвам - БАН да свърши нещо? ъпсурд! освен дс изпият парите друго не могат - това не е като да преписваш статии от западните списания и да се кичиш с "научни" титли....
56
4
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 2 седмици
Само в едно от чекмеджетата на дебелия банкянски разбойник има пари колкото за разработката на 5 ваксини ,минимум!А колко има в чекмеджетата на останалите от Шайката ГЕП, предстои скоро да разберем.
55
4
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 седмици
Чорбалан тази ваксина я споменаваш вече 10 месеца,но за какво ти е
ваксина при положение че вирус няма а е едно леко грипче и ТВОЕ
КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО Е ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ
КАЗВА КАКВИ МЕРКИ ДА СПАЗВАШ-цитирам те.
54
2
 
8
 
! Отговори
Коджасиклиев преди 2 седмици
БАН готова с родна ваксина срещу всички щамове, кога?Когато свърши пандемията разбира се кога!Успех!
53
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 седмици
До Анонимен 50
А ти работил ли си в Ковид-отделение?
Ако не си работил- скрий се, не ни говори !!!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"120 хил. за машина"

Ако всеки депутат дари 500 лева от месечната си заплата и ние ще си имаме ваксина. Ама депутатите не искат това, защото вече имат договори с ЕС и парите вече са усвоени и потънали в нечий джобове.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няколко пъти се подхваща темата да се направи поне приблизителен списък - доколкото е възможно, на лицата с доказани психични отклонения, които са били настанявани на работа в БАН по времето на социализма и след промените също.
Хората се възмущават, защото става въпрос за близки роднини на професори и академици. Най-напред им осигурили дипломи от ВУЗ, после ги настанили на хранилка в БАН и което е най-дразнещо - повечето са на научни длъжности. Някои са се пенсионирали успешно, други починали.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ХРАНТУТНИЦИТЕ ОТ НПО ДЕТО СА НА КОПАНЯТА НА СОРОС С НЕТРАДИЦИОННА СЕКСУАЛНОСТ НЕ ВЯРВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ,НЕ ВЯРВАТ И НА РУСКИТЕ ВАКСИНИ,А ВЯРВАТ НА (ЧУДЕСНИТЕ)ОТРОВИ,ПАРДОНВАКСИНИ НА ЕВРЕИТЕ-САТАНИСТИ РОДШИЛД,ГЕЙТС И РОКФЕЛЕР.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Престанете да интервюирате кабинетни книжни учени, които не са пипнали болен, но с голямо самочувствие дават съвети за неща, които само са прочели някъде. Да вземе да поработи в Ковид отделение с реални болни и тогава да разколебава хората във ваксините.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дори и някой нещо умно да измисли, то практическата му реализация в производството е нула.
Аз не бих се ваксинирал с нищо българско. Имал съм колеги във фармацията и знам какъв батак е там.
И престанете с тези "космически храни". Лиофилизацията е била модерна за 80-те години. На запад ги продават свободно, просто имат ограничено приложение, заради цената.
А а хранителните добавки нямам думи.
47
5
 
5
 
! Отговори
Знам ги поименно преди 2 седмици
леля-пр.ъдлите от няколко института на БАН, които навремето са станали аспиранти благодарение на връзките на татковците си, а после са се хабилитирали, защото станали любовници на този или онзи академик, професор, партиен секретар и т.н. Историите им още се разказват като легенди.
После лелята забравя, че трябва да работи за заплатата си и спокойно си гледа децата и внуците, но активно участва в толерирането или провалянето на този и онзи. С това се изчерпва целият й принос към българската наука
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя преди време си накичи прашки на муцуната... И той ще дава акъл .... Да си *** чорбата и да се скрива. Пълен безхаберник
45
4
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 седмици
По-добре питай колко са тези в БАН, които заслужават подобни заплати? 832 лева, ама за да си стоиш вкъщи и да отчиташ, че уж събираш материал по тема.
Хабилитираш се, когато уговориш 2/3 от членовете на Научния съвет да те подкрепят, след като си минал през скандалите в секция. И после шапка на тояга! Щом се хабилитираш, папваш всеки месец почти двойно по-високата заплата и никой няма право да ти държи сметка за нищо, а асистентчета и докторанти идват да ти слугуват за пролетното чистене у дома.
44
0
 
9
 
! Отговори
Пак до Яловия БАН преди 2 седмици
Припомням, че главен редактор на този вестник беше професор. Той много добре знаеше какъв е халът на БАН-аджиите, а също и кой и по какъв начин бива назначаван там и въз основа на какви критерии на едни се разрешава кариерно развитие, а на други - не.
Не казвам, че няма умни и кадърни хора, но в БАН през последните 73 години те са малцинство и рядко им се чува думата.
43
2
 
6
 
! Отговори
До Яловия БАН преди 2 седмици
Наскоро тук някой напомни идеята, лансирана през 90-те г. от в."Анти" - всички, които са получили научни степени по времето на соца да се явят на писмен държавен изпит наравно със завършващите студенти /напомням, че този изпит е като кандидатстудентския - проверяващите не знаят чия е писмената работа, която оценяват/.
И накрая, който е успял да вземе този изпит поне със среден (3), да си запази научната степен. Останалите да се приравнят със семестриално завършилите, но недипломирали се студенти
42
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 2 седмици
Въпросът е кой заслужава финансова подкрепа от онези над 6 000 човека,
дремещи на заплата в БАН?
От тези 6 000 заплатаджии на научни длъжности са по-малко от половината, останалите би трябвало да им слугуват.
В действителност, на всеки 5 човека, настанени там на научни длъжности
я има 1 що годе способен за научно-ПОМОЩНА работа, я не. Истинските учени се броят на пръсти.Над 3 000 са там уж на помощни длъжности, но от тях дали
поне 10% работят? За останалите заплатите са нещо като социални помощи
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Праведен 48

Чушкопекът те го били проектирали, така че не обиждай хората.
Ако е истина това твърдение за чушкопека, де :)
40
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 2 седмици
До Петко
А, ти що щеш тука, бегом-марш към Сибир !