Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация

Абсурдно е да си слагаш животински хормони, а да се страхуват от ваксини
17 фев 2021 11:20, Ния Христова
69
Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация
Снимка: БГНЕС
Скептицизмът на българите към ваксините срещу COVID-19 ще попречи на масовата имунизация и постигането на колективен имунитет. Това каза в ефира на bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф.Георги Момеков.
 
Според него недоверието в препаратите у нас е повече от 70%. Той смята, че хората имат достъп до информация, но трудно я интерпретират. 
 
"Хората имат нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Трябва да спрат да се доверяват на съмнителни източници, защото и у нас се появиха фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксини, които бяха опровергани в рамките на един ден. Няма алтернатива на ваксинацията", каза още проф. Момеков. 
 
Той е на мнение, че опитът показва, че ваксините са способни да намалят разпространението на инфекцията и допълни, че вече е минало достатъчно време и са натрупани научни данни за препаратите.
Още по темата
 
"Културистите си слагат хормони за животни, но се страхуват от ваксината, това е абсурдно. Зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света", допълни експертът.
 
Проф. Момеков отбеляза, че не е коректно да се сравняват различните ваксини и то на база на резултатите от фаза три. Той изтъкна факта, че над 70 хил. души са участвали в клиничните изпитания на одобрените ваксини, като от тях нито един не е загинал или хоспитализиран.
 
"190 млн. дози са сложени вече в световен мащаб. Хората ще започнат да се успокояват, че ползите от ваксините са по-големи", допълни той.
 
В масовата ваксинация срещу COVID-19 в страната ще участват 318 ваксинационни пункта. Паралелно имунизации ще се осъществяват и от личните лекари, по предварително изготвен списък. Очаква се масовата ваксинация да започне през март. 
 
Експертът обясни, че не очаква да има логистични проблеми по време на процеса, защото страната ни е сравнително малка и добави, че той вече се е ваксинирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се кастрирах с Пфайзер.Нямаше никакъв проблем.
37
2
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Моме, колко ти платиха, моме...
36
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро фалшиви са новините, които опровергават нещастни случаи от ваксината, отколкото тези, че са ваксината е напълно безвредна. То бива манипулация, ама ние трева не пасем.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Ще има да чакаш. Нашите поне не се излагат да правят "ваксина" срещу несъществуващия ковид.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е ваксина. Статията и коментарите са безмислени.
33
6
 
7
 
! Отговори
9 преди 3 години
Аз ще почакам за българската ваксина. Тия световни учени дето говори тоя не ми вдъхват доверие. Нашите учени изобщо не им отстъпват така че ще се доверя на тях.
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Спокойно с тоя темп на доставки редът за ваксиниране на 80 % от населението ще дойде към 2024 г.Все пак забавянето си има добра страна - ще изчакаме да видим резулатта от експериметалното поставяне на ваксини тази година, ще ги подобрят и тогава след 2 години ще дойде и нашия ред.
31
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проваксърчета с полирани мозъчета без забележима дейност, вие си се боцкайте по три пъти годишно ако искате, но не претендирайте да е задължително, понеже медицинските експерименти са забранени с международна конвенция! А нетестваните, експериментални псевдоваксини са в изпитателен срок най-малко до 31 януари 2023. Вие като ги тествате, ще видим какво става нататък, през 2023 г.
30
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото на цялата тази псевдонаучна истерия покрай пришпореното ваксиниране е, че много хора прогледната и антиваксърите се увеличиха с поне 500%. Защото: "зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света". Зад старите ваксини - също. Няма нормален, трезвомислещ човек, който вече да се довери на каквато и да било ваксина оттук-нататък.
29
8
 
1
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До МишоПрав си, но тук са от павиан надоло, не се хаби.
28
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо обвиняват хората в недоверие след като производителите не поемат никакви гаранции за ползата, а само връткат маркетингови номера еди колко си процента ефективност, ама в лабораторни условия или избран изгоден сегмент?!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ей,Аланкоолу,с тия 40 хиляди ваксинирани на месец за какъв "колективен имунитет" говориш бря?
26
3
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Нийче, в заглавието трябва да стои думата "ваксинация", а не "имунизация".Можеш да ваксинираш всички, но не всички придобиват имунитет след ваксинацията.Скептицизмът - най-добрият приятел на здравето!!!
25
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко разясняване,малко добра организация,малко рестрикции за не ваксинираните и най важното което го няма,достатъчен брой Ваксини и всичко ще е наред със скептицизма!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете цената на клиничните пътеки за ковид и бройките разазени разко ще спаднат.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв скептицизъм го гони тоя? След като си осигурил Ваксини едва на Един(1)процент от населението си,как разбрахте че Българина е скептик?
22
15
 
2
 
! Отговори
ганЮ скептик преди 3 години
за ваксините, но се бие в рошавите гърди колко е умен.
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мемков, явно и самите производители на "ваксините" са скептични относно тяхната надежносто и безопостност, след като са изискали от правната комисия на ЕС да им осигури съдебен имунитет в случай на дела за нанесини щети от ваксинацията.
20
12
 
10
 
! Отговори
1% преди 3 години
Българинът вярва във врачки, баячки, зодии, чипиране ама във ваксини не вярва.Дано по-бързо осигурят ваксини за 30% адекватно разсъждаващите, ама с тези управници сериозно се съмнявам, най-много да ни замажат очите с ментето на Зенека.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението не е толкова скептично към ваксините , колкото са приказките "против".Населението е изнервено от лъжите на правителството и припяващите доктори.Как не ги е срам, от 2 месеца лъжат че ще започне масовата имунизация.На България големите акули не дават достатъчно ваксини. Вземат ги за себе си.Подгласниците на Борисов само заблуждават с масова ваксинация. Ваксини за България няма. Защото "европейските партньори" ни дават колкото им остане, а Борисов чака не ваксините, а изборите.

Спонсорирани публикации