Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация

Абсурдно е да си слагаш животински хормони, а да се страхуват от ваксини
17 фев 2021 11:20, Ния Христова
69
Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация
Снимка: БГНЕС
Скептицизмът на българите към ваксините срещу COVID-19 ще попречи на масовата имунизация и постигането на колективен имунитет. Това каза в ефира на bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф.Георги Момеков.
 
Според него недоверието в препаратите у нас е повече от 70%. Той смята, че хората имат достъп до информация, но трудно я интерпретират. 
 
"Хората имат нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Трябва да спрат да се доверяват на съмнителни източници, защото и у нас се появиха фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксини, които бяха опровергани в рамките на един ден. Няма алтернатива на ваксинацията", каза още проф. Момеков. 
 
Той е на мнение, че опитът показва, че ваксините са способни да намалят разпространението на инфекцията и допълни, че вече е минало достатъчно време и са натрупани научни данни за препаратите.
Още по темата
 
"Културистите си слагат хормони за животни, но се страхуват от ваксината, това е абсурдно. Зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света", допълни експертът.
 
Проф. Момеков отбеляза, че не е коректно да се сравняват различните ваксини и то на база на резултатите от фаза три. Той изтъкна факта, че над 70 хил. души са участвали в клиничните изпитания на одобрените ваксини, като от тях нито един не е загинал или хоспитализиран.
 
"190 млн. дози са сложени вече в световен мащаб. Хората ще започнат да се успокояват, че ползите от ваксините са по-големи", допълни той.
 
В масовата ваксинация срещу COVID-19 в страната ще участват 318 ваксинационни пункта. Паралелно имунизации ще се осъществяват и от личните лекари, по предварително изготвен списък. Очаква се масовата ваксинация да започне през март. 
 
Експертът обясни, че не очаква да има логистични проблеми по време на процеса, защото страната ни е сравнително малка и добави, че той вече се е ваксинирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
14
 
! Отговори
Стига преди 3 години
Стига с пропагандата бе лъжци.КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ С КОИТО ИСКАТЕ ДА ВАКСИНИРАТЕ????Пак сме последни.
17
0
 
11
 
! Отговори
до мишо 14 преди 3 години
Мишо, ти спечели конкурса! Честито! Да почерпиш, ама след като махнат мерките!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На запад са много грамотни и затова като им кажеш че си българин дават заето,и сме европейска държава а не някъде си в Африка,тук в БГ още в 5 клас съм учил всички държави в Европа и кои са столиците им,но в "грамотния" запад са решили че това са ненужни подробности!!
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от така наречените конспиративни теории в кратки срокове се потвърдиха!..........И една от тях е, че сестра ти е много палава......къде ви намират на Шипка 6?
14
1
 
13
 
! Отговори
Гошо Мекия преди 3 години
Момеков!!!Ха-ха-хаааааа.....................
13
25
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Простотията на българина и по-точно на писачите на коментари тук е достигнала невиждани размери. Всеки се стреми да напише колкото се може по-голяма простотия сякаш на конкурс ще се явява.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момеков, ако няма алтернатива на ваксинацията, защо няма алтернатива на ваксините? Защо ни се предлагат само модерни оксфордски фазери? Искаме да избираме от пълния списък. Защо не предлагате руски ваксини?
11
2
 
27
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 3 години
Добре де, нали тези ваксини са по желание и който иска ще се ваксинира?Защо е нужно постоянно да се натяква?Колкото до хормоните, който желае и извънземни ще си инжектира, не само животински.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По въпроса за компетентността - в предаването "Панорама" на телевизия ББС са показали данни, че в Англия най-висок процент нежелаещи да се боцнат с експерименталната терапия - 70% - са от КВАЛИФИЦИРАНИЯ медицински персонал. Всеки да си прави изводите. Изводът на ББС е, "че са се подвели от дезинформация по социалните мрежи". Да. Понеже затова учат шест години, за да си правят избора по картинки от социалните мрежи. Оскърбително пренебрежение към сериозните въпроси и тревоги!
9
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Мен 2Зарежи вече мантрата за конспиративните теории- изплиска яко легена!!! Много от така наречените конспиративни теории в кратки срокове се потвърдиха!Иначе за функционалното мислене си прав
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е мед. сестра Тифани Довър, която припадна пред камерите десет минути след ваксина? От какво умря Ханк Арън? Защо една трета от възрастните хора в старчески дом в САЩ умират в срок две седмици след ваксинирането? Защо Сара Понс, бременна в 14 седмица лекарка, загуби бебето си три дена след ваксината? Защо фейсбук трие мненията на сестрата на 28 годишната Сара Стикълс, починала пет дена след ваксинирането? Има десетки такива въпроси, без отговор естествено, понеже се цензурират и игнорират!
7
3
 
25
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Откога на реализма и мисленето му казват скептицизъм, без кавичките?!?
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скептицизмът на българите към всички ваксини ли е или към предлаганите от ГЕРБавото правителство?Защо не опитате да ни предложете /на нас/ руската ваксина "Sputnik V" и да проверите дали отношението на българите ще е негативно.Пробвайте.Може би негативизмът не е към ваксинацията, а към предлаганите от правителствотоваксини?Пробвайте. Унгария одобри "Sputnik V".Липсва ли смелост и свобода на избора на вожда?
5
5
 
23
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Пропагандаторът другаря Момеков да си завре ваксините там където слънце не огрява, а именно в задния двор! Маса хора не желаят да се ваксинират с ваксини в трета фаза на клинично проучване!
4
0
 
4
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Добра,новина че дотук имаме реакцията само и все още на един 85%ов член на няма такава държава!!
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се имунизира масово и да се постигне "колективен имунитет" с препарат, който не създава имунитет. Нека почнем от това? Като си говорим защо хората са скептични? Може би, понеже всяка дума е или манипулация, или лъжа като говорите за експерименталната химия?
2
25
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
България е на първо място по функционална неграмотност в Европа и на едно от първите места по вяра в конспиративните теории. НЕ Е СЪВПАДЕНИЕ.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добра новина...да видиш бил ГЕЙтс ударил на камък БЕЗЦЕННО!!

Спонсорирани публикации