Едно е ясно - характерен симптом на коронавируса няма

5 години са нужни, за да се ваксинира населението на Земята
43
Едно е ясно - характерен симптом на коронавируса няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не знаем две неща при този коронавирус - характерен симптом, който да го различава от другите респираторни вируси, и специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта. Това каза проф. Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София, пред БНТ. Първият диагностициран случай на този коронавирус е от 8 март в "Пирогов", припомни д-р Плочев.

"Доста неща научихме през тази година и от чисто професионална гледна точка, и от морално-етична гледна точка. Ковид е заболяване, което постави под напрежение не само нашата здравна система, но и нашата социална система. Ние се научихме на неща, на които преди това не обръщахме внимание", отбеляза проф. Плочев.

Той сравни тази болест с темата от доктората си за биологичното оръжие - как ще се повлияе една биоатака върху населението и какво ще се прави. И призна, че ако трябва да напише наново доктората си, би променил доста неща.

Най-голямата разлика на този тип коронавирус от другите е, че не се самоунищожи, както първите два коронавируса, подчерта проф. Камен Плочев.

"Има и други коронавируси, които не притесняват много медицината, но този притесни доста световната медицинска общественост, съответно и националната, първо, че вади масово хора от икономическото пространство и второ - че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме", заяви инфекционистът.

Ваксината е много важна, но в момента в света на ден се имунизират 4,7 млн. души, за да се ваксинира цялото население на Земата, ще са необходими 5 години, съобщи проф. Плочев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Всичко хубаво, но нямали малко "жива" музика! Някоя фолк певица да се ангажира, АЗИСЧО да се по разчупи и т. н.!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много страшна тая болест,даже и симптоми няма.Вички починали я с рак,я от инфаркт,я от катастрофа....то и ваксината ще е подобаваща на заболяването сигурно.
35
1
 
3
 
! Отговори
вирологист преди 3 години
аве всеки симптом е коронадаже и без симптом пак е корона
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинима случаи и минава като досадна хрема , но след това идват аритмии предсърдно мъждене висок пулс и инсулти и инфаркти и хпродължително пиенае на лекрства ако прескочим трапа
33
2
 
6
 
! Отговори
Повече маски преди 3 години
Това е решението - по две наведнъж, че и по три. Особено след предупрежденията на стоматолози и на онколози какви прелестни последствия може да има продължителното маскиране. Хем ще ни изгният зъбите, хем ще завъждаме онези бактерии, които натрапчиво присъстват покрай някои видове тумори. Какво не им харесвате?
32
0
 
12
 
! Отговори
Едно е ясно. преди 3 години
Че нищо не Ви е ясно.
31
5
 
20
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Нещо като каквото повтаря Мангъров от месеци,ама като му чуят името подскачат,все едно са бръкнали в контакта! А ,да,конспирация било и разпространявал невярна информация?
30
3
 
4
 
! Отговори
Dedo преди 3 години
Верно е бе - мен ка *** фана вируса, Уръ ми са нафърфори и зяпа към спътниците на онзи Мъск лий, Хъск лий, не го помна веч.
29
1
 
17
 
! Отговори
Това говори само преди 3 години
Едно, че ковид е биооръжие. Тунингован в лаборатория.
28
3
 
17
 
! Отговори
Не! преди 3 години
'първо, че вади масово хора от икономическото пространство"Не, не вирусът извади хората от икономикати, а репресивните мерки наложени от СЗО, което е и целта от самото начало.
27
6
 
3
 
! Отговори
факт 2 преди 3 години
Който ми е сложил минус да завърши Молекулярна биология и биохимия. Ако иска и психология, социология и политология. После пак да слага минус на фактите.
26
3
 
20
 
! Отговори
Има и симптон и лек преди 3 години
Характерният симптон е Паническият Ужас, който насаждат у стадото!Лечението е с Прекурин, да не ти пука и смело Напред!Кой разбрал, разбрал...Който го е шубе, ще го издуха!
25
9
 
12
 
! Отговори
факт преди 3 години
Едно е сигурно, всичко е кристално ясно. Това е биологично оръжие, ваксини и лекарства не помагат , освен старата БЦЖ. Виновни са сащ китай и герб. Трябва да ги екзекутираме. Може да добавим индия африка арабските страни, и други подобни. Ние сме добрите, а другите са лошите... Обзалагам се, че има намесени българи в екипа създал този вирус биооръжие.
24
2
 
17
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
То е ясно,че няма! Само някакви си симптоми на вирусчета,които са си нормални за всяка година!
23
1
 
12
 
! Отговори
.. преди 3 години
Колко бройки от депутатския конвеирн и политическите черв.а се ваксинираха с АСТрА Зенека? Ей туй много ме вълнува. Оня кра.вай Субпродукта Гробар в талигата набиичи ли си ваксина с 200? Щерката, сестрата?
22
1
 
27
 
! Отговори
.. преди 3 години
Искам лично да благодаря на висящите на студа опашкофенове, които ще спасят клетата ни държавица от японския, южноафриканския, първия английски, втория английски, следващия английски, бразилския, марсианския, банкянския, фандъшкия вирус... Набоцканата уплашена овча опашка, зъзнеща в студа, за да приеме ваксина, която в белите държави не я искат. О, Астра, О Зенека...о,клети българино, субпродуктите...на Европа. Умилително е.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е ясно характерен смъртоносен корона вирус няма..
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е ясно, че нищо не е ясно
19
2
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз понеже не му знам симптомите, затова и не се разболях цяла година.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ме извиняват тия ама аз 5 год. с маска няма да ходя.