2 млрд. лв. са предвидени за "зелен преход" на заводи

Борисов: В момента имаме най-конкурентните цени на газ в Европа
Обновена: 23 фев 2021 13:36 | 23 фев 2021 13:32, Веселина Йорданова
30
2 млрд. лв. са предвидени за "зелен преход" на заводи
Снимка: Правителствена пресслужба

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завод за производство и търговия на химически продукти в Димитровград.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна още, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход.

Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Премиерът Бойко Борисов посочи, че с подкрепата по линия на зелената сделка ще се гарантира бъдещето на завода и ще бъдат запазени работните места. От ръководството на предприятието се съгласиха, че така нареченият чист преход към климатична неутралност до 2030 г е изключително важен за ЕС и изразиха намерение да работят активно в тази посока.
 
Управата на завода благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с "Газпром", вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %.

"Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа", отбелязаха от ръководството.

"На предприятието бяха върнати 17 милиона лева и бяха запазени всички работни места", изтъкна от своя страна премиерът Борисов и добави: "Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Ако беше лесно, да го бяха направили досега".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mi to zatova se sekat gorite do golo.Da mogat da se proizvedat dostatychno chekmedjeta a gi pylni bace sigur mue mnogo got da gi broi noschtem tiq milqrdi
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Axa schte boqdisat zeleno chekmedjeto za 2 milqrda da sybere bravo bace
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе, хората не смогват да произвеждат нощни шкафчета за Чекмедже-бей
25
0
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ОМРЪЗНА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ НА ХОРАТА С ТЕЗИ ГЛУПОНТИИ ДЕНОНОЩНО !!!
24
2
 
9
 
! Отговори
Гатанка преди 3 години
Разбира от зелена енергия, ваксини, магистрали, еврокосмонавтика, кредитни рейтинзи, ядрена енергия, а през работното си време кара една джипка. Що е то ?
23
2
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Съгласен съм с теб. Икономически абсурд е да правиш газопровод със свои пари, да пренасяш газ до чужда държава, която в крайна сметка ще заплаща газта по-евтино отколкото нашата държава, ръководена от мъдрия ни вожд. Може да е икономически абсурд, но през призмата на чекмеджето е напълно ясен корупционния интерес. Тиквата е нашата голгота. Отношението към тиквата ни е вододела за отношението ни към корупцията, посредствеността,шуробаджинащината и нацвъканите калинки.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да наливаш пари в бездънна яма... това е "зеленото" скъпо и мръсно но пък го рекламират за спасението. Как мислите се произвеждат тия безполезни ВЕИ-та с каква енергия, с каква металургия и къде отива целия oтпадък... Правете си централи на газ и АЕЦ , все ще отечеме с тия ВЕИ-та.
21
1
 
8
 
! Отговори
Кюлчо Чекмеджиев преди 3 години
Вий сте прости и аз съм ***,НО аз съм богат, а вие сте БЕДНИ.Само от Бай Ставри ме е страх,затуй ще избягам след изборите.Страх ме е от народната любоФ.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй..тъй .."Най-конкурентни ". Я по- добре кажи защо с наши пари построихме газопровод на Сърбия., та да получава евтин газ? Кажи колко газ ще получи България по така построеният с НАШИ пари газопровод?Тия приказки за конкурентни цени не на нас ! Понятно?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-конкурентна на околовръстното е Мара Дашната ама никой не оди при нея оти има много болести, краде и е проста като керемида.
18
1
 
5
 
! Отговори
ДядоСтою преди 3 години
2Милярда за чекмеджето и зелена трева за вас
17
2
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А за ЧЕКМЕДЖЕТО колко???
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа" ..тва ми напомня: "Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници"
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента сме последни по всичко в Европа, но сме първи по бедност, заради такива управляващи Време е да дойдат нови и умни !
14
1
 
8
 
! Отговори
УВО 21 преди 3 години
Айде не останааа.....
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за чекмеджето ще има ли "зелен" преход - ?
12
5
 
2
 
! Отговори
Позитано - НАПОМНЯНЕ преди 3 години
Давайте по-усърдно другари !!! Днес много сте пасивни в броя на коментарите !!! За какво ви плащаме ??? Стегнете се и да покажем какви сме силни в плюенето и омаскаряването. Слава на БСП и лично на другарките Нинова , Йончева и другаря Радев !!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак питам. Откъде ги вади всичкоте милиарди, където ги раздава всеки ден? Или просто ви замазва очите роби и вие вярвате....
10
0
 
7
 
! Отговори
Предизборно преди 3 години
Бла бла бла...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mirishe li v dimitrovgrad? i na kakvo mirishe? ili ste bez obonianie?!