Полярниците ни тръгват на нестандартна експедиция до Антарктида

Рано тази сутрин са отплавали от Пунта Аренас
Обновена: 23 фев 2021 14:55 | 23 фев 2021 14:43, Ния Христова
21
Полярниците ни тръгват на нестандартна експедиция до Антарктида
Снимка: БГНЕС
Българските полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция рано тази сутрин са отплавали от пристанището на чилийския град Пунта Аренас. Очаква се на 25 февруари групата да достигне остров Ливингстън.
 
"Вече навлязоха в Пролива на Дрейк, очаква се да не е много бурен – все пак това е проливът, който свързва два океана и почти винаги има бури", обясни пред БНР ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.
 
Според него тази експедиция е по-особена, както и животът през цялата изминала година в целия свят. "Вече сме 23 февруари, а базата ни все още не е открита. Това е 29-а експедиция. Досега хората от базата ни вече се завръщат по това време и се готви зазимяване на базата. Това е една екстремна година и за полярните изследвания."
 
"Ние не сме приготвени за зимуване, нашата база е лятна база и като ръководител на експедицията трябва да координирам цялата дейност. С настъпването на зимата се усложнява ледовата обстановка. Самото прибиране не е толкова лесно", разказа проф. Пимпирев. Той отбеляза, че тази година полярниците ще работят в стеснен времеви отрязък, "захапвайки от идващата полярна зима".
 
В момента денят на Антарктида се скъсява, а нощта заема по-голямата част от денонощието, докато в края на декември и януари, когато традиционно работят учените там, има бели нощи и повече възможности за работа при по-благоприятни метеорологични условия.
 
В базата "Св. Климент Охридски" не е стъпвал човек от март миналата година и могат да се очакват всякакви изненади, включително нуждата да се направят ремонти, уточни Христо Пимпирев. Там миналата година са оставени и уреди, с които учените работят. 
 
"Тези уреди, с алтернативни източници на енергия, събират данни целогодишно. Те са изключително ценни – това са метеорологични данни за промените в климата."
 
Тази година за Антарктида заминаха шестима полярници. В базата ни се работи по 12 научни проекта.
 
Мерките срещу COVID-19 са изключително строги. За да отидеш на Антарктида, изкарваш карантина повече от две седмици, затворен в хотел на Пунта Аренас. Правят се и два PCR теста, обясни проф. Пимпирев. "Въпреки тези мерки на Антарктида се пренесе вирусът, който беше веднага отстранен. Заразените хора бяха върнати в Чили и излекувани."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла да се ходи на другия край на света и да се харчат сумати милиони, ..... аз лично не виждам никакъв смисъл!!!! та и както казаха - този Ппимпирев несменяем
16
0
 
7
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Тоя Пимпирев несменяем, бе! Баааах го в гениялния изследовате;, ри'ш ли? Що кадърен народ не може да се вреди от него, страшна работа е там! Зарежда с държавно ядене и пиене и разврат половин година!
15
0
 
0
 
! Отговори
уточнение до 15ти преди 3 години
Колега аз съм ходил 100пъти и знам че почти има, обаче има няколко часа сумрак, когато Слънцето е под хоризонта. Не залязва САМО зад полярния кръг. Затова го има отбелязан на глобуса, защото след него се наблюдава това явление. Ако е за туризъм няма проблем, но ако измерваш нещо по Слънцето е!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Санкт Петербург и в Талин има бели нощи.
13
0
 
7
 
! Отговори
У преди 3 години
О. Ливингстън се намира на около 60гр ю ширина, а полярният кръг е от 66,5гр на юг до самия полюс. Т.е. няма как да има бели нощи, а сумрак за няколко часа и през другото време слънцето се "върти" край хоризонта. На същата ширина (60гр сев) са големи градове като С Петербург, Талин, Хелзинки, а Мурманск е чаак на ок 70гр север. Не изследват полюса, защото даже не са на самата Антарктида. На мен ми е малко неясна целта да се ходи там, след като все нямат пари, молят се да ги закарат и т.н.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните екскурзианти на които им плащаме за да си правят кефа.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още самоубийци.Под ГРОБ е така!
10
2
 
16
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Ще изпия винои и ракията .Ще изядат лканките и сланината , и ще се приберат !!Народна ара се харчи с кеф и мерак !!!!!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ***....псевдо учен само гледа да се намести на някой мисия да не прави нищо и да смуче парички.
8
1
 
13
 
! Отговори
До 1ви преди 3 години
Прав си. Риболов разходки ядене пиене и.......Пимпирев не прилича въобще на пияница. Държавни средства. Намерят една трева (момчетата дето вършат обща работа) и Пимпирев вика "аз я открих ""много важно откритие за българската наука " и Така до следващата 30 та поред екскурзия
7
1
 
3
 
! Отговори
Добре, преди 3 години
че испанската мисия, че нашите,, полярници" да стигнат до тези места-цял есин кораб не можаха да купят
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A ваксини и маски? А заразят някое животно кой ще ги спасява?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред великите Остап Бендер, Барон Мюнхаузен и ОФФчарчето Калитко, събрани в едно....Велик е Тримпирев....
4
6
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Изучават Марс колкото и Луната в модерно студио в Холивуд
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците изучават вече Марс, meanwhile наш *** открива Антрактида.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
zadrugata na bg finansovi maistori e 100 procenta v grupata za ledenia ostrov na baba Elizabeth....zaedno s muzikata na princesa Mafalda li?
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй голям живот си живеят там. Бог високо, цар далеко. Какво точно изследват там - никой не знае. И за какво ще ползваме тези изследвания - пак никой не знае.Куче влачи рейс