Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички

След преболедуване минимумът е 3 месеца преди ваксиниране
24 фев 2021 09:10, Елка Василева
88
Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че имаше фазово разпределение на ваксинирането, на хората им омръзна да чакат да дойде техният ред. Те не делят ваксините на по-добра и на по-лоша. Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Не бяхме предвидили "зелените коридори" да са в такъв мащаб. Оказа се, че има толкова много желаещи, че нямаше възможност за отдих предишния уикенд, каза шефът на най-голямата спешна болница.

Още по темата
По думите му се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички.

През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, като се планира по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини вчера в "Пирогов", каза още Балтов.

Може да има леки странични реакции, те преминават в рамките на ден-два, уточни Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се ваксинира даден човек.

Според Балтов ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията.

Той призова хората, които вече са се ваксинирали с първа доза, да спазват противоепидемичните мерки, тъй като до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19. "След 21-ия ден не можем да разпространяваме вируса, трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да бъдем стриктни и да не се отпускаме, да не мислим, че като сме приели първата доза, сме защитени", каза още Балтов.

"На този етап не виждаме нужда от денонощен кабинет за ваксинация в "Пирогов". Мисля, че коридорите вършат работа. Ще видим какво е желанието на хората да се ваксинират. Мъчим се да сме максимално полезни на обществото", добави той.

"Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

"Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази", каза Балтов.

"В момента се прокарва в Гърция и Испания да се въведе сертификат. Ние имаме сертификат, всеки получил втората доза може да си го извади. Държава като Израел издава зелени удостоверения. Засега трябва електронен подпис за този сертификат, другите може би през личните лекари", добави проф. Балтов.

"Мен не ме притеснява отварянето на ресторантите. Хората, които са го преболедували, копнеят да ходят на ресторант. Болниците са подготвени. Минахме го това нещо през ноември-декември, имаме опит. Хората са подготвени. Плановите операции няма да бъдат спирани. Винаги трябва да имат едно наум хората, които не са преболедували", каза още шефът на "Пирогов".

"Щабът ще съществува поне до лятото. Хора по улиците ме питат коя ваксина да си сложат. Винаги казвам - ако имате странични заболявания, се обърнете към лекаря си, но ако нямате, няма проблем да си сложите всяка ваксина", каза още той.

"Със сигурност 6 месеца ще имаме имунитет след ваксина, надяваме се и на година", каза още шефът на "Пирогов".

"Ние ваксинираме и чужденци, не сме върнали никого през зелените коридори", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Най-много се ядосвам и вбесявам като ми липсват едни 8 000 лева за да си купя едно нещо дето струва 5 000 лева!Разпределяш и преразпределяш нещото дето го имаш и ти е в ръцете, склада...все тая! Те ваксините още в Нидерландия, че и ще има резачка в бройките от Астрата - той ги разпредели та и ще ги преразпределя! Що не си седне на д++++о и да си оправи кактото има в Пирогов за оправяне, ами ...!
78
0
 
0
 
! Отговори
Ваксиниран преди 3 години
перфектна организация в Пирогов. Любезен ефективен персонал. Много сме доволни за сега. Утре ще ви кажа, за страничните реакции, ако има.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то няма никой пред болницата за ваксиниране така или иначе ! Пълен смях! Разходете се хора , ще видите! Влезте и в някое ДКЦ , то пукнат човек няма, а лекарите спят ! Но другата година, като се почне ходенето по болници, като нормални хора, тогава ще е вече съвсем друг !
76
0
 
3
 
! Отговори
сиромах преди 3 години
Тоя професор подмина и Том Сойер от романа на Марк Твен!Когато го питат защо толкова бърза когато боядисва оградата той отговаря,че бърза за да не му свърши боята!!!!Професорееееееееее!
75
0
 
0
 
! Отговори
нужни са милиони преди 3 години
а на ден имат няколко хилядикой лъже?
74
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"По думите му се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички."Странно - аз като отида в магазина колкото и да си "преразпределям" петте лева те все си остават 5 лева. Но явно като преразпределеиш ваксините те по някакъв начин се увеличават. Божа работа!!!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KlinghofferАве, кой ти крие спринцовките на теб? Луд ли си?
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По улиците има масов бой за спринцовки с препарати за химиотерапия, само най- силните ще бъдат инжектирани!Лудия кон Бил Спринцовката прелива от щастие.Е, това е от един свят който няма да се състои.
71
0
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 3 години
Кои всички и защо за всички?!
70
1
 
3
 
! Отговори
Klinghoffer преди 3 години
Кои ваксини, Балтов? Чийпшит ваксините на АЗ за раята, които свършИха вчера, или Файзера и Модерната, които криете?
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълен смях, Военна болница Варна единия ден вика записали се за Астрата, на другата сутрин ги връща щото ги няма ваксините. Смех щом и с армията се еббавват.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неприятно започва да става за обикновения човек, когато медици - професори започват да действат политически и предизборно, а не особено интелигентни политици започват да им нареждат какво да правят по медицински проблеми, като цяло го отнасяме ние!!!!
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините не се преразпределят а се поделят между Болниците на личните лекари им удариха една мистрия както казаха личните лекари са 4000 на 10 човека да поставят са 40000на ден в сравнение със сегашните 17хил освен това висят хората по опашки на студа по 2часа никой не ги наблдава след това 15мин на конвейр е -за странично появило се действие сигурно няма да звънят на Балтов а на личния лекар
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна анархия, докторчета си измислиха фази глупости, ваксини се разпределят на близки и приятели особено Пфайзер, разни общинари и подобни връзкари. Пълен хаос, а дебиллла Винету коридори измислил, е и, то няма ваксини бе индианец.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините не се преразпределят а а се поделят по между болниците и ДКЦ-тата като удариха една мистрия на личните лекари .Всъщност ваксините са за пациентите и най-добре ги познава личния им лекар а както казаха личните лекари са 4000 на 10души на ден да слагат са 40000 на ден сега се хвалят с 17000 вижте ни как напредваме -всичкото е заради онези 10 лева дето Бойко Бор. ги хвърля в пространството нещо като му се стегне канчето и започва да раздава пари
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво му е зеленото на коридора? Щото казват, който иска да отива, без да записва час, да се струпва на опашка и да чака навън? Това е подигравка
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя като плющи глупости дали сам си вярва? Щели да дойдат още 500 хиляди ваксини през март,това означава със сложните досега 12% от населението да бъдат ваксинирани,може и да се получат тия стойности но чак в късна есен,октомври-ноември!
62
1
 
6
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Какво значи "преразпределят", че да стигнели? Разреждат ги, що ли? Не че за на зенека бозата има значение...
61
1
 
10
 
! Отговори
Кики преди 3 години
Алчен, мазен лицемер.Това ли е лицето на Българското здравеопазване?
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре изглежда, даже пращи от здраве - втора гушка, лъскава кожа, загладен косъм, зачервен гребен...