3 март трябва да се празнува, а не да се говори

Българинът искал всичко да става бързо, но в обществото нещата зреят бавно
Обновена: 3 мар 2021 21:57 | 3 мар 2021 21:53, Екип на Bulgaria On Air
21

Днешният ден трябва да се празнува, а не да говорим за комплекси. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в "Денят ON AIR".

"Основните окови сега са самоцензурата. След това самата действителност, свързана с информационните технологии, които създават нови зависимости. Оковите са много и човек трябва сам да се бори с тях. Това е хубавото", коментира той.

По думите му българинът иска всичко да става бързо, но в обществото нещата зреят бавно.

"Опълченците днес са във всички прослойки. Някои си задават вътре в себе си, дали публично "има ли хора, които да се жертват за родината сега". Има такива хора. Те не са колкото ни се иска, но не е малък процент", заяви историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него българинът гледа песимистично на нещата и трябва да се зареди с оптимизъм.

"Много неща се забравят. Остават значимите. Ако гледаме от очите на настоящия човек, държавниците са лъжливи, крадливи, интриганти - удрят шамари, както Стамболов. Когато гледаш от разстоянието на времето в поколението обаче остава това, което е свършено, а не тези интриги", посочи Матанов.  

Историкът коментира и острите реплики, които политиците си размениха навръх трети март.

"На националния празник не трябва да се говори за политика. Обединението е, когато не се вика "оставка", а просто се съпреживява", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: историкпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи да обявиш за национален празник една дата като поводът е подписване на предварително споразумение заспиране на военни действия между две чужди държави, Турция и Русия. След два месеца Берлинския договор обръща всичко с краката нагоре без въобще да се съобразява с желанието на българите, дори те нямат и представители на конгреса защото Русия не е позволила такива.Истинския национален празник за нас българите е Съединението.Когато на чук на великите сили и Русия обединяваме страната
14
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До АнонименДа, но на твоята глупост, края не е дошъл ! За това не излизай от клюкарника, айде - богом марш, лумп..ен !
13
8
 
9
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не може да се говори толкова опростено, че една империя е била сменена с друга!!!!По време на турското робство, българската държава е била заличена. Народът насилствено е бил турцизиран . С Нито писменост, нито развитие!! С разбиването на Османската империя българите са получили независимост, свобода да говорят езика си и да се развиват като народ. Каквото се случва, се случва много по_късно. За него друг път.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да де ама аз пих.
11
3
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре гьотферени ! Гюрлутията мина ! Утре ще ви направят камбур (гърбави) от работа за 500? на месец.Барем да имаше и толкова.Гиди магарета нековани.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 11 август 1877година е най тежкият ден от отбраната на Шипка. Боевете разиграли се на най високата точка на Шипченския проход са известни още под името Шипченска епопея
9
3
 
4
 
! Отговори
Важи и днес преди 3 години
Дойде време ставайте От сън дълбок се събуждайтеДоста робство и тиранияВсички на оръжие С тръба зове своите братя Всички на оръжие!
8
3
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Трети март. Национален празник, ден на освобождението на България от турското робство. Никой политик не наблегна на това историческо събитие.Всички плюха другите в очакване на лична изгода. Срам Срам голям Срам за българските политици. Само забравили се олигарси чакащи подаяния за поредния глас в урните който ще ги направи още по богати лицемери и без срамно безочливи безскруполни маниполатори лъжци негодни да управляват която и да е държава. Водени от лични интереси. НЕКАДЪРНИЦИ.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разера защо на 3ти март трябва да се катерим на Шипка.Шипка е известен с това, че там българските опълченци са сражават с турците и обръщат хода на войната. Но това се случва някъде в средата на август.Същите опълченци не са допуснати да присъстват на подписването на договора от съображения за сигурност. Те са уплашили руското командване с числеността си и с храбростта си.А в Сан Стефано не е поканен нито един българин. Как щяха да реагират опълченците ако бяха там??
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинска плесница! Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори.Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, научи EURACTIV България в сряда (3 март).Краят на Хунтата е близо.
5
6
 
8
 
! Отговори
РАЙНА КНЯГИНЯ преди 3 години
ИЗ ПАНАГЮРИЩЕ ТРОПОТ И ЗВЪН. ТУРСКА ПОТЕРЯ СНОВЯЛА. НАВЪН. А ЗА НАРОДА ЗА СВОЙТА РОДИНАЗНАМЕ ДОШИВАЛА РАЙНА КНЯГИНЯ СМЕЛО ДЪРЖАЛА ИГРАТА В РЪЦЕ, ДИПЛЕЛА НЕЖНО ПЛАТА ДО СЪРЦЕ. ЧАКАЛА ПУШКА *** В ГОРАТА, ТИХИЧКО ПЕЕЛА ЗА СВОБОДАТАБЪРЗО СЕ НИЖЕЛИ БОД ПОДИР БОДИГО ДО ВРЕМЕ ДО ВРЕМЕ ХОМОТ
4
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Цитат от Поема за Петър-Емил Митев :"...Те проблемите си ги решават с песента на витошаря:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация." .". Автор: Георги Илиев Митев. София (2014). Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
3
7
 
8
 
! Отговори
Вин преди 3 години
"Народ, която се радва да бъде мамен, не бива да се учудва, че е на опашката на държавите, с които му се иска да се сравнява, но драматично продължава да не успява." Какво "празнуват" празнуващите днес? Документи, факти, не изфабрикувани в Москва приказки?!?!
2
9
 
6
 
! Отговори
до ре ми фа преди 3 години
Ударихте ли губеците и ракийте вече,че то празнуването ви почти приключи утре сте на работа.
1
13
 
13
 
! Отговори
Джо преди 3 години
И какво да празнуваме? Руския произвол над родината и хората ни? Не, мерси! Имаме истински празници, не русооробскии измислици!!!