Борисов: Няма натиск върху болниците, предстои трета битка с вируса

Разчитаме на самосъзнанието и личната отговорност на всеки, заяви той
108
Борисов: Няма натиск върху болниците, предстои трета битка с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.

Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите", заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. „Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

"Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите", заяви той.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система.

"Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната", подчерта министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте.

"В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска", категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

"Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският", докладва още проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

"Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата", уточни Кирилов.

В хода на работното съвещание премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.

"Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с PCR, без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така както считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон", категоричен бе премиерът Борисов.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
И ние разчитахме да ни управляват нормални хора,десет години вече,ама на-не стана фокуса.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой го постави този Богдан Кирилов на този пост. Та той е страхливец. Значи населението ти измира и ти твърдиш че си синхронизирал законодателството си със някакво немощно общоевропейско законодателство. Но този Богдан се е имунизирал и не го е еня за народа. Да ви плюя на европейското законодателство. Сервилни и безотговорни мишоци.
102
0
 
0
 
! Отговори
да о линчуаме т виро преди 1 месец
доста е сервилен тоз вироз,24 часа голема личност е
101
0
 
0
 
! Отговори
Джак Спароу преди 1 месец
Трета битка на,битака за стари дънки и джин си в синьо
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте сега, нормалните хора не приемат на сериозно тези, които говорят сериозно за вирус и пандемия.
Всеки който е сериозен относно т.н. ковид вероятно е психично обременен и се нуждае от помощ.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С кой вирус ?
98
0
 
4
 
! Отговори
Ало психодиспансера преди 1 месец
Приберете си пиромана, че става много опасен
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не ви е срам! Да говорите за БОГ а да не знаете какво е БОГ ВСЕЛЕНАТА !
вирусът грипът съществува само това което създавате и внушавате защото така ви казват световните лидери.Цели се нов световен ред и пълно подчинение на населението.
Където е БОГ И ЛЮБОВТА всичко е хубаво и който живее в Бога е здрав винаги!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли как през ноември миналата година лекарите го натискаха да затвори заведенията, а той все се опъваше. Най-накрая склони, когато хората започнаха да умират на стълбите пред болниците.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той кога е водил битки с който и да е вируд
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Язък за усилията на лекарите. Както е казано: генералите печелят битките, политиците губят войните.
93
1
 
11
 
! Отговори
До ББ преди 1 месец
Короната ще ти изяде главата. Много се слагаш на ония от Запад, толкова много, че рискуваш живота и здравето на народа си, ама ваксини без разрешението на ЕК няма да внесеш. Нашият закон не позволявал щото бил синхронизиран. Ами променете го, нали ГЕРБ пише законите.
92
0
 
7
 
! Отговори
???? преди 1 месец
защо говорят на изуст? как да няма натиск? скоро влизали ли сте в болница? пълен хаос....
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен провал в управлението на пандемията
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов как да няма натиск като от под 3000 до преди месец сега са над 5000??ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ СИ ТОЛКОВА НЕАДЕКВАТЕН ПО ТЕМАТА КОВИД-19??Пак се повтаря ноемврийският сценарии,ЗАТВОРЕТЕ ТИЯ УЧИЛИЩА ,ЯСНО Е ЧЕ ТАМ ПРЕДИ ВСИЧКО Е ГНЕЗДОТО НА ЗАРАЗАТА!Щантавият министър на образованието трябва да бъде подведен под отговорност,Борисов стреляте се в крака,тия които ви плюеха за карантината сега ви плюят за отпускането и ще го натякват през целия месец.Защо сте толкова неадекватни бе!
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А върху ресторантите е натиска сега върху болниците до 14 дни го очаквайте Не знам там този НоЩ така го вижда
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат: Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.

Да проверим с информацията на коронавирус бг.
Поставени дози - 243772, в т.ч. втора доза - 41525. Значи ваксинираните са 243772 минус 41525, което е 202247 ваксинирани, а не 243000, както ни лъжат. Ваксинирани са 41525 човека с две дози и 160722 с една доза.
87
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
„ГЕРБ стана партия-държава, без чието благоволение сега не назначават дори *** чиновник в община или директор на училище или на някаква държавна службица“.
„И при соца не беше така.

Но се натрапва една прилика със соца. ГЕРБ и малкия му придатък СДС, станаха като БКП и неговия придатък оранжевото БЗНС.

Тия дни тези се редуват интензивно по сутрешните блокове.

Впрочем, като стана дума за назначения - Борисов ли назначи Хекимян за шеф в Би Ти Ви? Той кадрува в телевизии, това е известно отдавна. А Хекимянчето проявява лична преданост към вожда.

Живков така си избираше лично предан
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали "владеете" пандемията, и света се "учи" от вашия "експертен" подход, каква трета битка?
И сами не си вярват на лъжите
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои така и не разбраха че последователността е подходящи мерки и недопускане на разрастване на епидемията, а не липса на подходящи мерки, разрастване на епидемията, изпускане на контрола и мерки, които вече не помагат.