COVID-19 мутира допълнително, новите вариации засягат децата

Епидемолог: Нова Зеландия и Тайван са пример за справяне с епидемията
4 мар 2021 13:07, Анисия Иванова
99

Рекорден брой са новозаразените с коронавирус у нас в последните дни, а Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение, че случаите рязко се увеличават по целия свят въпреки противоепидемичните мерките.

"Да, ще се увеличат броят на болните, на хората, които ще имат нужда от хоспитализация и нужда от интензивна грижа. Заболяването се връща на вълни, като се натрупат повече невъзприемчиви. Имаме съобщения за повторно заразени - заболели миналата година, които тази година отново се заразяват", обяви в "България сутрин" д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Бацелова посочи, че част от ръста се дължи на връщането на рискови колективи като детски градини и училища в присъствена форма на обучение.

"Или се заразяват в училище, или от родители, и се сформират така наречените клъстери", обясни тя.
Д-р Бацелова каза със съжаление, че на много места не се спазват мерките, и специално в заведенията това води до заразяване на персонала и на клиентите.

Още по темата

Според нея в провинцията има разлика в спазването на мерките. "През лятото не че тези хора не са се заразявали, но дозата е била по-малка. В един момент хората спряха да се изследват, докато не им се наложи да влизат в болница или да пътуват някъде" допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова посочи още, че най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките:

"Аз съм привърженик на много по-строгите мерки и ще дам за пример Нова Зеландия и Тайван. Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките. Те спряха да приемат себе си като нещо по-важно от обществото и всички работиха в полза на него."

"Можехме да се поучим доста от тях, тези държави имат план за такъв тип епидемии. Много по-подготвени са от Европа и ако ние сме със свободен дух, то те се запазиха здрави и живи, което прави техния модел много по-подходящ в случая", допълни тя.

С новите вариации децата се засягат повече и има случаи на деца с дихателна недостатъчност и се налага по-сериозно лечение при тях, така че колкото повече го оставяме да минава през човешкия организъм има вероятност да се видоизмени още повече, стана ясно още от думите ѝ. Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.

"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши д-р Бацелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да се съдят"такива хора,"специалисти",които всяват паника и си играят със страховете ни."Разбира се! Няма такъв вирос! Сичко е измислено от Бил Гейт!
64
4
 
13
 
! Отговори
да се съдят преди 3 години
такива хора,"специалисти",които всяват паника и си играят със страховете ни.Застрашени били децата-кой направи научно изследване и какви са научните доказателства за подобно твърдение?Спекулация,целяща всяване на страх.А откровената пропаганда в полза на отнемането на правото ни на свободно придвижване си е чиста проба платена агитация.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете цветовете на знамената на Словакия, Сърбия, Чехия и Русия.В нашето за разлика от тяхното синьо има зелно и второ тези четири държави Русия, Словакия, Сърбия и Чехия се ваксинират с Vostok VКазахтан започна собственно производство на руската ваксина
62
4
 
10
 
! Отговори
Бездействие преди 3 години
Никакво спазване на мерки, само проформа, контрол 0, проследяване 0. Да, децата трябва да учат и да ходят на градина. Но как се спазват мерките в градината на моето дете. Маски на персонала, който ги приема, вътре в групите не. Пуснаха допълнителните занимания. Външни преподаватели, които влизат във всяка група. Оказа се, че има 4 човека от персонала с ковид - 3 учителки. Групите на учителките продължават да ходят, РЗИ дава указания, че ако не са били в контакт с децата последните 3 дни, е ок...
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГМО мутанти ядящи ГМО боклуси от Кауфланд и Билла
60
3
 
16
 
! Отговори
цитат преди 3 години
Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши дълбокомислено д-р Бацилова и си запали цигара под маската.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търси си място вируса затова пък те се прегръщат целуват и тн
58
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Споко той и българина мутира хахахаха
57
3
 
17
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Тази мизерница усеща, че народа вече разбра какви са ни и лекарите и щабовете и правителството и ковида и всичкото! И сега задълбава в някаква посока, която и българския народ и народите по света отхвърлиха категорично!Все повече хората стават свободни, на ръба на война сме заради опитите за поробване и тотален контрол на хората, а въшки като тази имат дребнав интерес заради парите за "първа линия".Крайно време е да се спрат всички допълнителни пари за лекарите, нали взимат заплата за да работят
56
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто дойде сезонния грип, на това се дължат повечето болни. А тестовете ги знаем, че се използват неправилно и не по предназначение. И да попитам - Нали маските пазеха?
55
3
 
16
 
! Отговори
На дървен преди 3 години
Ах госпожо Бацилова,как искам да ти джасна една инжекция!
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразяват се в у-ще - факт. Ето ви истинска ситуация от тази седмица. От 26 деца 11 са онлайн тази седмица със симптоми - хрема, кашлица, гърло ги боли , темп. Имаме родители с потвърден Ковид. Ако наистина се иска да се ограничи разпространението трябваше целия клас заедно с родителите и контактни от първа степен да бъдат изследвани от РЗИ. Болните се карантинират и този малък клъстер се приключва. Проследяването ни го няма никакво....
53
1
 
15
 
! Отговори
Бобби Перу преди 3 години
Най големите мутанти са герб.Един няма хуманоид.мутант до мутанта майнольо
52
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуват ли се какви г лупости говорят? Улесняване пътуването на ваксинираните? А на неваксинираните? Тях какво ги правим? Това е ограничение на права, госпожо Бацелова. Мислете малко преди да изръсите следващата г лупост.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като засяга децата, защо ги набутахте присъствено в училищата?? За да ги изпозаразите масово ли?? Писна ни от вас и пишман "мерките" ви!!
50
8
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тоя вирус е...поръчкоффф,скоро така ша...мутира,че ша лови само...лъжливи политици.Понеже те тука са повечето...такива,баят ща ги...натръшка,че нямат време и да са...коригират.Който си...лъже,си лъже...доживот.
49
4
 
13
 
! Отговори
инфо за мераклии преди 3 години
Пфайзер и Модерна- иРНК, която задава на органите ви да призвеждат протеина на Ковид. Резултат- антитела които унищожават протеина. Реакции- вече има случаи на починали от органна недостатъчност. "Тъпaта" ви имунна система не разбрала, че трябва да премахва само протеина и взела, че ви съсипала и органите.Астрата и Спутинака- чуждо ДНК което прониква в клетките ви и там се разпада на иРНК. Резултата и реакциите същите.Явно ви кефи да си правят експерименти с вас. Даже в листовките е написано!
48
0
 
5
 
! Отговори
до граф 48 преди 3 години
А ти небългарино какъв си по народност. Да не би да си се родил в замък и да си израстнал в копринени пелени?
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнаха вече, да плашат хората, важното е да не се гласува.
46
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския *** е най простото животно на света. Това животно няма баща и майка които могат да умрат от вирус. То е безсмъртно и никога няма да остарее - вечно ще пуши по две кутии и ще разправя как кара респираторните вируси като хрема (което е така щото е на 20-30 после ще е друго). Като остарее обаче ще реве че е болно и трябва да го обгрижват но не иска дава пари. Не иска и да го ограничават други държави - русенското в консерви и то трябва да види свят ще мяка и ще кудкудяка вовеки!