COVID-19 мутира допълнително, новите вариации засягат децата

Епидемолог: Нова Зеландия и Тайван са пример за справяне с епидемията
4 мар 2021 13:07, Анисия Иванова
99

Рекорден брой са новозаразените с коронавирус у нас в последните дни, а Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение, че случаите рязко се увеличават по целия свят въпреки противоепидемичните мерките.

"Да, ще се увеличат броят на болните, на хората, които ще имат нужда от хоспитализация и нужда от интензивна грижа. Заболяването се връща на вълни, като се натрупат повече невъзприемчиви. Имаме съобщения за повторно заразени - заболели миналата година, които тази година отново се заразяват", обяви в "България сутрин" д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Бацелова посочи, че част от ръста се дължи на връщането на рискови колективи като детски градини и училища в присъствена форма на обучение.

"Или се заразяват в училище, или от родители, и се сформират така наречените клъстери", обясни тя.
Д-р Бацелова каза със съжаление, че на много места не се спазват мерките, и специално в заведенията това води до заразяване на персонала и на клиентите.

Още по темата

Според нея в провинцията има разлика в спазването на мерките. "През лятото не че тези хора не са се заразявали, но дозата е била по-малка. В един момент хората спряха да се изследват, докато не им се наложи да влизат в болница или да пътуват някъде" допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова посочи още, че най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките:

"Аз съм привърженик на много по-строгите мерки и ще дам за пример Нова Зеландия и Тайван. Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките. Те спряха да приемат себе си като нещо по-важно от обществото и всички работиха в полза на него."

"Можехме да се поучим доста от тях, тези държави имат план за такъв тип епидемии. Много по-подготвени са от Европа и ако ние сме със свободен дух, то те се запазиха здрави и живи, което прави техния модел много по-подходящ в случая", допълни тя.

С новите вариации децата се засягат повече и има случаи на деца с дихателна недостатъчност и се налага по-сериозно лечение при тях, така че колкото повече го оставяме да минава през човешкия организъм има вероятност да се видоизмени още повече, стана ясно още от думите ѝ. Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.

"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши д-р Бацелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До Гого до 16Ама Гугенце, Слагай си ваксинките бе, батьовото! Една отпред, една отзад и две-три в ушите си сложи ако щеш! Сега поне ваксини има в излишък. Тури си ги всичките, не ми дреме, да те пазят срещу всички щамове. Само от простотията ти няма да те опазят, Гугутке.
24
4
 
4
 
! Отговори
Чичо Маймунъ преди 3 години
Браво Маймунски Вирусъ, покажи на тия хора колко си Провал и къв си Хеви Вилинджър. Удри шкембака, развей патлака. Направо да те избират и теб другия месец. То сега е модерно празнодумци и дебелоглавци да стават дупетата.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъ 16 Ти да не си от тия , където мислят ,че като при теб грее слънце , валежите от сняг са някаква измислица Цели семейства починаха от Ковида
22
3
 
16
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките."Ключовата дума е "доказани случаи". А при нас се очаква "стаден" имунитет", но хората, които са придобили този имунитет се отчитат като "заразени" и хипохондриците ги смятат за "болни".
21
3
 
27
 
! Отговори
Дрън преди 3 години
Ако всеки нов щам носи повторно заразяване, как ще ни предпази иглата? Въпрос към ковидзомбитата с професура по имунология.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацилова -името говори за човека
19
1
 
10
 
! Отговори
Пак ли за доцентчето преди 3 години
Ама вие още ли не сте разбрали че ВСИЧкО изречено от него през последната година е било с политически цели? А не сте хахахахахахаха
18
5
 
20
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До Анонимен 17За масова ваксинация ви трябва население, което да ви има доверие. Ние ви нямаме доверие и няма да ви съдействаме. На сила хубост не става. Ако трябва фалшиви удостоверения за ваксинация ще си изкараме, но на вашата няма да стане.Вие си се ваксинирайте, не ни пречите!
17
7
 
8
 
! Отговори
Гого до 16 преди 3 години
Не се плашиш ама четеш новините и проверяваш всяко изречение, а? Айде не минават тия. Хубаво че си го изкарал като настинка, нека те минат още 3-4 щама отпред и отзад па ще спреш да четеш.
16
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост, нещата не са розови без масова ваксинация. Много хора се разболяха по 2 пъти от вируса, има и умници, които го карат за трети път. Ако си стоим и чакаме да изчезне, няма да се случи. Ако си стоим и слушаме на Мангъров празните приказки за колективен имунитет, също нищо няма да се случи, защото вирусът мутира. Единственият изход е масова ваксинация. У нас вече са към 350 000 ваксинираните, но все още сме далеч от заветните 70%...
15
15
 
18
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Моите деца изкараха корона-грипчето безсимптомно, а ние с майка им като лека хрема. С каквото и да ни плашите, при нас декиш не хваща. Не се хабете!И ваксини няма да си сложим. Първият път и без ваксина се оправихме. Ако трябва пак ще го изкараме.Айде, изчезвайте от тука, барабар с Баш-Толупа и цялата му банда некадърници и ***!
14
3
 
11
 
! Отговори
Гого до 14 преди 3 години
Че отивай кой ти пречи? Айде па ако се върнеш жив и здрав да разправяш на овцете как е беееее.
13
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз отивам на ресторант, овцете си стойте затворени беееее с измисления вирус.
12
7
 
20
 
! Отговори
2134 преди 3 години
...Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот"И след като ваксинираните могат да се заразят и да предават вируса ,за какъв ч.е.п са тия паспорти ?Нали ваксината е да пазиш себе си ,не другите ?
11
7
 
3
 
! Отговори
Мутрафона извади преди 3 години
Късмет, щото повечето деца го махнаха есента иначе не му мърдаха няколко тупаника от родители чиито дечица са на болнично легло от новите щамове.
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С президент като генерал Радев, не ме е страх от вируси. Целувам си козите спокойно.
9
7
 
24
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Нищо, Бойко Международника като мярка в борбата с Ковид отвори широко училища, кръчми и бардаци! Катастрофата идва! Можеше да изчака поне месец-два, с масовото ваксиниране в цял свят се очаква вирусът да бъде подтиснат до месец-два, но... за Баце изборите са важни! А oвчия електорат от панелките иска да ходи по шкембеджийниците и наргилета.
8
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Абсолютно прав номер 2! Що минуси бе ***?!
7
6
 
18
 
! Отговори
изперко преди 3 години
тия съвсем изперкаха, какви ли не истории от 1001 нощ ни се разказват, само да не излезе, че са се оакали до ушите пред всички... тц тц!
6
8
 
8
 
! Отговори
Аномимен преди 3 години
Да живее Путин, той ще ни помогне. На изборите всички за БСП.