Проф. Михайлов: Не се фиксираме върху "Спутник"

Депутатът от БСП: И сегашните ваксини са признати под условие
4 мар 2021 11:28, Ния Христова
26
Проф. Михайлов: Не се фиксираме върху "Спутник"
Снимка: БГНЕС
"Управляващите трябва да си дадат сметка, че допускат фатална грешка – застават срещу интересите на нацията." Това каза пред БНР депутатът от БСП и член на здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов. Той коментира предложението на БСП правителството да осигури достъп на гражданите и до руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“.
 
"Всичко това е много тъжно за тези, които се противопоставят на едно такова разумно решение", посочи Георги Михайлов. Според него управляващите, които толкова често говорят за консенсус, в случая нарушават консенсуса със собствената си нация.
 
Д-р Михайлов даде пример с Унгария и Словакия, които са намерили механизми да прилагат руската ваксина, и цитира научното списание „Лансет“ за качествата на ваксината. "Проблемът изобщо не е спорен и това се вижда от практиката на държави от Европейския съюз", заяви той.
 
"Ние не се фиксираме върху "Спутник", подчерта д-р Георги Михайлов. Според него България може да проведе преговори и с други производители по света.
 
"Лобираме за здравето на българската нация", заяви депутатът.
Още по темата
 
След толкова много „законотворчески калпазании“, извършени от това Народно събрание, сега според Михайлов се използват несериозни аргументи и витиевати обяснения.
 
"Трябва да се прегледат документите, представящи данните за безопасност и страничните ефекти, да бъдат одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата, а след това агенцията да предложи одобрението на ваксината", обясни д-р Георги Михайлов. "Парламентът може да се събере и на извънредно заседание", допълни той.
 
И сегашните ваксини са признати под условие, това са нови биологични продукти, припомни депутатът.
 
"В науката, в медицината няма свещена истина и няма свещеници, които могат да я изричат. Има обмяна на мнения, има противоборство на мнения", изтъкна проф. Михайлов по повод огласяването на определени гледни точки от Българска свободна телевизия за качествата на една от прилаганите ваксини у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
13
 
! Отговори
Разпростаняване преди 3 години
На Спутник с цел политически индулгенции при положение, че минимална част от руснаците са ваксинирани е още едно престъпление на Путин към руския народ с цел обслужване имперските амбиции на едно властолюбиво джудже и всеки който му приглася е убиец на руснаци.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората и с нея ще се ваксинират, но защо всичко го обръщате на политика?