Празник за цяло село: Баба Мица на 100 години

Хората трябва да са добри и разумни, каза столетничката
9 мар 2021 17:45,
13
Празник за цяло село: Баба Мица на 100 години

Девети март се превърна в празник за жителите на малкото село Кривина, разположено на брега на Дунав. В дома на Мица Тонева се събраха близки и роднини, за да отпразнуват 100-годишния й рожден ден.

За да поздравят юбилярката, още от ранна сутрин започнаха да пристигат гости. Момиче в национална носия, правнучка на столетничката, посрещаше близки и познати с питка и купичка мед. Възрастната жена, седнала на диван, се радваше на всеки с усмивка. Едно след друго не спираха да валят пожеланията за здраве и още дълги години живот. Баба Мица сама духна свещичките върху специално изработената торта. Жената се движи сама, но заради напредналата възраст е с влошен слух. Нейните близки споделиха, че само до преди няколко години тя е четяла вестници, ревностно е следяла новините и сериалите по телевизията.

Кметът на селото Румен Григоров разказа за живота на баба Мица. Тя била най-малкото дете в семейството на Съба и Тони. На 17 Мица се оженила за Цветан. В младото семейство се раждат две момичета и едно момче.

Сега баба Мица живее в дома на сина си, като не спира да се радва на шест внуци и на десет правнуци. През последните години около възрастната жена припкат и шестима праправнуци. Почти през целия си живот баба Мица била домакиня, въртяла цялата къщна работа и се грижела за многобройната си челяд. До дълбока старост от ранна пролет до късна есен не се разделяла с мотиката в градината и полагала грижи за цветята си.

"Хората трябва да са добри и разумни. Не бива да лъжат, да крадат и да завиждат един на друг. Човек трябва да вярва, че винаги след лошото идва по-добро", сподели за житейския си път баба Мица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да е с тебе, бабо Мицке! И моята баба трябваше да навърши 100 години тая година.
9
0
 
15
 
! Отговори
Illiana преди 3 години
Да си жива и здрава , и много обичана!!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабо Мицо хората се изродиха. В онова време в което си живяла е имало истински народ. Сега са Мутри Наркомани *** Нагаждачи Подмазвачи Наколенкажии и ***. Света все още съществува благодарение на такива като теб. Отидете ли си от този свят Бог ще накаже жестоко Изродското поколение.
7
0
 
20
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Според мен,за да бъде човек дълголетен,са нужни няколко качества-добра генетична наследственост,здравословен начин на живот,добър и уравновесен характер и оптимистичен дух.Такива хора са живата памет на няколко поколения!Да бъдем благодарни,че все още ги има на този свят,за да ни дават от своята мъдрост и богат житейски опит!
6
0
 
18
 
! Отговори
дедо преди 3 години
В Големия град доброта няма отдавна ,има само омраза между хората и лицемерие. Отровни отношения,лъжа и надпревара за пари и пак пари...
5
3
 
7
 
! Отговори
marquise преди 3 години
И е относително малко живяла по време на управлението, свързано с демократични промени на политическата ни система.
4
0
 
12
 
! Отговори
До архимандрита преди 3 години
Беше тя тая деца и внуци да щъкат край тебе. Радвам се за бабата, но това вече е изключително рядко срещано "природно" явление. Един хванал насам, друг натам и все повече самотни хора. Станахме консуматорско общество и никой вече не мисли за старите семейни ценности, крепили държавата ни през много по-трудни години от сегашните.Да е жива и здрава и колкото Господ е отредил да е щастлива с многолюдната дружина.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качествена храна е яла, на чист въздух е била.
2
4
 
13
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 3 години
Това трябваше да го пуснете вчера, ха ха.Ей това е - бабето никакъв феминизъм, никаква еманципация, никаква кариера - по цял ден въртяла черпака и си гледала децата и ей я на на 100 години.Човек като остарее, това деца, внуци, правнуци да щъкат около него - това го държи. (Е, Бъфет го държи борсата, ама той един на милиард, ха ха )
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит Рожден Ден!