Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант

Най-засегнати са хората на 40 – 50 години
180
Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50% от капацитета на "Пирогов" вече е отделен за болни от коронавируса, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен.

"Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма", коментира директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

Още по темата
"Пирогов" опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, което лекува вируса?!", попита той с възмущение.

Според него разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас.

"Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст“, обясни проф. Балтов. По думите му категорично има и подмладяване.

"Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано", посочи той.

Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 години.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно.

"Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер", призова той.

"Постоянно имам обаждания от хора с тестове от къщи и въпроси "Какво да правя". Казвал им да дойдат в болницата. Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят“, добави професорът.

Според него няма да има повече "зелени коридори" за ваксинации в смисъла, в който бяха преди.

"Информационната система за записване реално ще са "зелените коридори" - дават ти се час и пункт, такива опашки повече няма да има. В момента приключваме - утре е крайният срок, поне в "Пирогов", пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани и от 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза“, обясни Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
4
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Мисля, че е най-важно личното спокойствие на българина ! Цената не е важна, ковид, спин или холера на кой му пука? Айде да видя как ще ми забраните да витая в мола или да се наливам с ментак у Студентски Град например? Аре икам да видя как, ще стане това???
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от горния курс НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ! 4 месеца детето ми не е стъпвало в клас, от 3 дни е на училище? Как точно ви зарази, а? Големите ученици ходят 2 седмици на училище и 4 седмици са онлайн! Защо пропускате тази малка особеност!Утре като дойде африканския щам пак ли големите ученици ще са виновни? Така е по-лесно, иначе току виж разберете че любимите ви гастербайтери и чалга Занзибарски певачки са реалните виновници!
80
2
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Стига глупости с това увеличение заради разхлабени мерки! Много положителни не са под карантина и си ходят навсякъде, щото държавата е некадърна да ги карантинира. Познат полицай има заразени в групата - познайте дали е под карантина. Друг в офис, където собственика дори не им разрешава да се тестват, че можело да ги затворят за 10 дена и да изгуби пари...
79
1
 
1
 
! Отговори
Кики Рики ... преди 3 години
Тея са големи дебилиии ... знаете ли защо ... защото няма как ВсИчки да са в една стая и да няма разпространение на ковид - пиронки ...
78
3
 
8
 
! Отговори
Ковид преди 3 години
Ковид няма, това е лека настинчица, не вервайте на учените те ви манипулират. За всяка изречена лъжа Балтов взима по 10к ! Яжте си и си поркайте както сте си свикнали, ич да не ви пука народе ! Важно е корема да е пълен с бира !
77
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Забравете КТБ, Забравете санирането, Забравете схемата - Череп-Горанов-Дебелян-ББ. Забравете къщите за тъщи, забравете ...Борете се с коронавируса. Нищо че не се вижда нищо, че смъртността в страната падна до естествените си за последните години нива.Кажи ми кажи бедний народе кой те в таз робска люлка люлее...
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то беше ясно,че така ще стане,ама г-н тулупов нали иска предизборно да угоди на всички и резултата го виждаме.
75
4
 
2
 
! Отговори
Софроний софийски преди 3 години
Абе не слушайте лекарите бе те ви лъжат ! Те сплетничат, за да ви е страх ! Един Масон им киха кинти да ви е страх и всички имат яка далавера от това ! Балтов кво разбира па той? Бг форумника разбира 100000 повече от Балтов, Годжи и разни ми ти там професорчета.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ""Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят"-----------------В рамките на едно интервю си противоречи. Изобщо има ли идея от какво точно се оплаква този нещ астник?
73
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 69Вместо да използваш литературен анализ на епидемиологичната обстановка, по-добре ми обясни каква е логиката да изискват отрицателен PCR тест за всеки влизащ в България независимо дали е българин или занзибарец, като се аргументират, че така спирали английския вариант на вируса който е по-заразен, при положение че този вариант вече го има в България и хората се заразяват именно от него???Къде е логиката, ако можеш да мислиш?А в Занзибар нямам намерение да ходя!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скока дойде от учениците от горен курс. Вълчев в заповедта е написал, че несмесването на паралелките е препоръчително а не задължително. И резултата е, че никой не го спазваше. Отделно 25-30 деца в една стая по 6 часа и после още час-два с градски транспорт какво очаквайте да се случи?
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големи преносители на вируса са ученичките за това по далечко от тях.
70
1
 
5
 
! Отговори
Алпа Чино преди 3 години
Не на входа на болницата... Има пункт за предварителна триажна интубация още на кръговото на Руски паметник. Така че половината си идват интубирани. Страх меее, помоооощ!!!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
65 да не би да си английско гастербайтерче върнало се в БГто щото си останал без високо платената си работа на прислужник на Нейно величество?Я ми кажи, тоя британски щам как го хванаха учениците, а? Да не би учениците като учат английски и по магически път ги лови британския щам? Някой го домъкна от вън! Сигурно са децата от децата градина, дето редовно ходят на бебешки обмен по чистене на хотелски стаи в Лондон!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ""Тоя мало.умник сега ли разбра как работи медицинската система у нас и по света? За хрема и главоболие ли да звънят в спешна помощ?
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според логиката на някой за да няма болни никой не трябва да ходи никъде най-добре е да си купи една килия и да я монтира в стаята си и да не излиза.
66
0
 
5
 
! Отговори
Български Учен преди 3 години
Няма ковид, живейте си спокойно, няма и грип и той е измислица ама сега му мина модата. И СПИН няма аз поне не съм виждал. Хепатит и Холера ги измисли един лош Масон, за да плаши бедните гладни хорица. Отивайте в мола, на това време си е само за мол, после кръчмата ви зове малко да апнете вкусна гозба. в фитнеса е много яко да ви слегне храницата дето сте изяли да не пропуснете ей ! Манете го Балтов он не вдева нищо !
65
1
 
3
 
! Отговори
Хипохондрик преди 3 години
Отивам да се скрия под леглото. Тъкмо ще забърша и прахоляка.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашия фитнес приемаме стероиди и не се страхуваме от вируса. Ние живеем здравословно
63
1
 
3
 
! Отговори
до 60 българин преди 3 години
ти май не си българин, но все пак може да се пробваш да премахниш и тестовете по границите на Европа - Австрия, Чехия, Естония, Франция, Германия и още... за Занзибар не знам, но ако ни направиш услугата да отидеш там, ще сме ти много благидарни