Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант

Най-засегнати са хората на 40 – 50 години
180
Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50% от капацитета на "Пирогов" вече е отделен за болни от коронавируса, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен.

"Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма", коментира директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

Още по темата
"Пирогов" опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, което лекува вируса?!", попита той с възмущение.

Според него разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас.

"Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст“, обясни проф. Балтов. По думите му категорично има и подмладяване.

"Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано", посочи той.

Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 години.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно.

"Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер", призова той.

"Постоянно имам обаждания от хора с тестове от къщи и въпроси "Какво да правя". Казвал им да дойдат в болницата. Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят“, добави професорът.

Според него няма да има повече "зелени коридори" за ваксинации в смисъла, в който бяха преди.

"Информационната система за записване реално ще са "зелените коридори" - дават ти се час и пункт, такива опашки повече няма да има. В момента приключваме - утре е крайният срок, поне в "Пирогов", пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани и от 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза“, обясни Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е заради британския шам! От училищата е, в столичното 109 училище всеки ден на двора на училището излизат стотина деца и започва масово боричкане! Та 100 деца, са на 200 родители, които от своя страна ходят на работа!
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е заради британския шам! От училищата е, в столичното 109 училище всеки ден на двора на училището излизат стотина деца и започва масово боричкане! Та 100 деца, са на 200 родители, които от своя страна ходят на работа!
100
4
 
12
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Аман от циврещи лекари, има пик, свършете си работата! Няма да се заключваме и да сме без пари, за да може Вие да работите по-малко и да взимате бонуси!
99
1
 
8
 
! Отговори
Отнесен от вихара преди 3 години
Хей травматолог нали знаеш че директори на болници са некадърни лекари защото тая работа е администратор и неможе да показва некъдърноста като медик
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй границите! Защо според вас Германия затвори половината си граници със съседни държави, а?Всеки завърнал се от чужбина 14 дни изолация в специални хотели, както го направиха англичаните! Или и те са тъ*пи?
97
1
 
7
 
! Отговори
Жоро Ваксината преди 3 години
Не се ваксинирайте, бягайте някъде по-добре на купон,кръчма или се наблъскайте като сърдели в някой магазин за менте ракия ! Ваксината ви слагат некакви нано технологии, от които спира да ви се пие и ходи на кръчма! Ставате лениви и мързеливи, каквито дефакто не сте ! Недейте! Бягайте! По добре изяш кренвриш !
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
балтов след изборите ще му дадем съседна килия на Щаба :D
95
2
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Къде е тоя ковид бе хора?Тъщата вече цяла година не ще да се зарази...Ще я карам на ваксинация та барем се зарази гадината.
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пич, британския щам е хванат за първи път у нас през декември, коледно някак си! Децата от 1 ноември са онлайн! Кой докара тоя вирус в държавата и то точно през декември? Хайде мислете!
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, мой човек. Само да ти припомня, че ние ти плащаме заплатата с данъците си. Какво ще кажеш да спреш да киснеш по медиите по цял ден и да започнеш да си вършиш работата без да ме занимаваш с проблемите на работното си място?
92
0
 
3
 
! Отговори
до 94 Анониммен преди 3 години
щом е умора вземи си почини, ама наистина ще трябва да починеш
91
1
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 3 години
Така е ! Мерките са за робите както се казва, по добре всеки сам да реши как е най-добре. Българите сме толкова умни и отговорни, че няма нужда някой да ни поучава ! доказано най-умния народ сме, разбираме и знаеме всичко, от смяна на накладки до вирусология и как се дели атома в домашни условия ! Напълно съм съгласен с теб !
90
0
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 3 години
Марче,ти май си снощна.
89
0
 
2
 
! Отговори
Предприемача преди 3 години
Най-опасно си е да въртиш ученички, доста зараза пръскат по-дребните чебурашки, дето в началото се цупят, ама га я пробваш, тя бездънна яма, вчера ена от 31-во ми седна на куру, вечерта се прибирам така коварно се беше зачервил другаря, цяла нощ съм го мазал.
88
0
 
1
 
! Отговори
до 79 българин преди 3 години
е хайде чак до Занзибар не ходи, ама се пробвай на австрийската граница да обясниш това, може и на гръцката, а пък опитай да влезеш в Нидерландия, ако знаеш къде се намира, но на тях им е заповядал НОЩ и даже лично Борисов
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пролетна умора, пролетни настинки!Стига напъни и паника!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, немам вече нерви! Излъгахте, че управлявате кризата най-добре в Европа ! Сега се чудите как да не излъжете за пореден път ресторантьорите и моладжиите. Излъгахте Всички! Лъжета като вашият патрон с джипкаката дето сутрин каже едно, на обяд друго, а вечерта всички са му виновни, включително и международното положение!За нас остана да броим всяка сутрин умрелите!
85
0
 
6
 
! Отговори
Проф.Балтиев преди 3 години
Британският вариант обратна резба и разхлабената халка на здравния министър, както фактът, че здравната система е пълен леш, това са основните причини за скока на смока.
84
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Виж какво,никой не казва,че няма вирус и че не е опасен.Лошото е,че се вземат неадекватни мерки,а ни лъжат,че много добре се справят.Или поне те така си мислят.
83
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
От една страна на 8 Март пред заведенията по бул. Витоша беше манефистация някаква. Десетки хора чакаха ред. Сякаш никога не са виждали или карали 8 Март. От друга страна, твърде рано е да се обясни вълната с отворените заведения. Трябва поне 3 седмици, за да се касира такава вълна от тях. А реакцията - затваряй заведения и фитнеси - е направо по определението на Айнщайн за лудост - да правиш едни и същи действия в очакване на различен резултат. Такива работи.