Математик от БАН: Краят на пандемията ще е около юни 2022 г.

Очаква се общо около 50 000 души да починат, каза проф. Огнян Кунчев
11 мар 2021 10:00, Ния Христова
68
 
С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а без – в средата на 2022 г.
 
"Правим модели, които използваме и може да използва всеки един човек. Според моделите и според математиката, ако няма ваксинация и ако нещата продължат по този начин - със затягане и отпускане на мерки, около юни догодина ще приключи пандемията", каза проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че очакванията са общо около 50 000 души да починат. 
 
"Досега са починали 10 500. А ако се ваксинираме по план - около 100 000 на месец, това означава, че до октомври, максимум ноември, пандемията в България ще приключи. До момента хората, които са се срещнали с вируса, официално са около 250 00. Но има и тъмни числа, това са нерегистрираните. В Германия институтът "Роберт Кох" казва, че това число - 250 000, трябва да го умножим от 4 до 6", допълни проф. Кунчев.
Още по темата
 
Експертът припомни, че Великобритания е инвестирала 32 млрд. паунда, за да сканират огромно количество тестове.
 
"За България излиза, че поне 1 млн. души са се срещнали с вируса. Ако приемем, че 1 млн. души дотук са преболедували Ковид-19, на този 1 млн. - 10 хиляди са починали. Значи, за да свърши пандемията - трябва 70% от населението да го преболедува. Това е около 5 млн., които се умножават по 5, което прави 50 хиляди починали. Това е вариантът без ваксини", коментира проф. Огнян Кунчев.
 
Той подчерта още, че "тъмните числа" не се изследват достатъчно, както и че смъртността на база данни не е толкова висока.
 
"Мерките в България са разумни, тук няма вечерен час. Трябва да се разчита на разума на хората", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се смята какво е било до сега, лесно може да се сметне какво ще бъде напред във определено време. Не ти трябва висше, а таблицата за умножение и да знаете събиране и изваждане с цифри до 100 000. Не е врачуване, а логическа мисъл.
35
2
 
4
 
! Отговори
Математик Витанов преди 3 години
Според най-новите ми математически модели краят на пандемията от Ковид 19 означава начало на пандемията Ковид 20 и Ковид 21! Само пълен локдаун ще ни оправи!
34
1
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Може и да е, но не защото повечето са се ваксинирали с безидейното коктейлче от салийн хехе
33
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Кога излезе това направление в математиката ВРАЧУВАНЕ. Много врачки се навъдиха.По мое време немаше такива.
32
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Е, па, така е... Като нЕма достатъчно пастири и таксиметрови шофьори да ни изведат от блатото, в което сме затънали...
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, коментират предимно спали в чаовете по математика или ощетени от природата по рождение. Момчета и момичета, каквото и да си говорим, образованието си е образование, интелектът - интелект. Обсъждайте неща от вашата компетентност - МОЛ-ове, фризьорски салони, разносна търговия, таксиметрови услуги и др. Хубаво е човек да има мнение по определени въпроси, но пък и зачитайте авторитета на тези, занимаващи се с интелектуален труд. :D
30
0
 
16
 
! Отговори
Ако мако преди 3 години
Като се вземат предвид постоянните мутации на щамовете на вируса, краят на пандемията може да е след 2-3 поколения, така че се заредете с търпение.
29
1
 
7
 
! Отговори
Как го сметна бе преди 3 години
По косинус от пи ли?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24Кой е Венци бе?Къв е тоя?А?!!!Екстасенс ли е?Чалга певец ли е?Те са с по едно име.Некъв Венци?!Я марш в гълъбарника и си трай там!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професори матемтици с лопата да ги ринеш!Защо тогава сме все на последно място в ЕС?!
26
3
 
7
 
! Отговори
Крайно време е преди 3 години
Един истински матечатик да потърси зависимост между броя на ваксинираните и броя на заразените. По мои лични наблюдения от близки и познати ваксивирали се с АЗ устонових, че съществува зависимост. Пример най-много ваксинирани има в МВР и в момента най-много заразени има там.
25
0
 
16
 
! Отговори
Юни 2222 преди 3 години
Ако 100% починат, ама яко, всички епидемии ще приключат.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало повече заразени, защото ваксинирали сега. Това е да кажеш, че имало повече миризливи, защото започнали да се къпят.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разследвали дата смъртни случая \известните\ от Астра Зенека. Нямало доказателства, че са починали от нея и партидата не е опасна.А Венци не се зарази също от ваксината, а от опашката малко преди да го боцнат.Е ако още има наивни хора при това очевадно прикриване на вредите от ваксините, значи имат проблеми на горния етаж.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брифинга тече по тв. Всякакви данни и цифри вадят, само няма статисъика за брой с положителни тестове, заболели и постъпили в болница след ваксиниране. А е лесно да се извади статистика такава. Това следене е задължително, при експериментална ваксина. Ако бяха загрижени за здравето на хората. Но те са човекомразци и техен баща е дявола.Не им съдействайте!
21
5
 
7
 
! Отговори
До скоро, само преди 3 години
социолозите бяха най големите шар латани, излиза, че и математиците са такива. Как ги смятат тези сметки, броят вирусите ли, че знаят кога ще е краят им!? Само с това ли се занимават в БАН, а се обиждат, че са спящи старчета?
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чататалъръ ИсмаилСтава и с математика, но нашите математици работят с недостоверни данни и им липсват познания по епидемиология. Инача точно с математика става, но не с гола математика.
19
1
 
3
 
! Отговори
Академика преди 3 години
Да покаже решението на задачата тоя клоун
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече човек не трябва да има личен лекар, а личен математик. Те ще ни спасят.
17
2
 
9
 
! Отговори
G преди 3 години
на бас за 1$ , че врачката не знае числата от тото-то.Тези които са пуснали вирусът, 99.99% имат план за следващият. Ако отгатнеш те какво са замислили - тогава те признавам. Това с прилепите, че го изяла змия с хив и болно Армадило от малария са се изяли и после китаец е консумирал е за детските приказки и наивниците.