Превенция или аларма - ще блокират ли имунизацията с AstraZeneca?

Д-р Радосвета Филипова с експертен коментар в "България сутрин"
12 мар 2021 11:00, Анисия Иванова
39

България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки. Това за пореден път предизвика хаос и страх около препарата.

Всички дози от съмнителната партида у нас са приложени и на този етап няма данни ваксинираните да са получили по-сериозни странични ефекти от обикновените, съпътстващи имунизирането.

"Важно е хората да знаят. Ваксината е лекарство, а всяко лекарство има дълга листовка с противопоказания и странични действия. Винаги могат да възникнат допълнителни събития, целта е да се проследяват", коментира в "България сутрин" д-р Радосвета Филипова, която е секретар на Националния ваксинационен щаб и здравен експерт от МЗ.

Още по темата

Тя посочи, че именно поради тази причина има призив към всички, употребили ваксина, да споделят, ако се появят необичайни реакции.

"Цялата информация се систематизира в огромна база данни в ЕС и на световно ниво.  Следи се много внимателно и при всяко отклонение от зададените първоначално параметри, които са направени при производството, именно това е най-голямото последно проучване - когато препаратът влезе в популацията", категорична бе д-р Филипова.

Фактът, че някои страни спряха от употреба съмнителната партида породи съмнения дали това е предпазна мярка или трябва да бъде приемано като аларма за опасност.

"Това е решение на всяка държава, но в крайна сметка трябва да имаме данни, на които да се опрем. ЕМА няма данни. Няма го факта, спрямо който да приложим такава мярка", увери експертът.

Тя допълни, че когато се спира една партида, трябва да има някакви данни, които да въвеждат на мисълта, че има проблем със самата ваксина.

"Обикновено се оказва, че това са т.нар. програмни грешки. Това значи, че има проблем, възникнал при прилагането на определена ваксина, а не със самата ваксина", обясни д-р Филипова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея спирането на партидата в някои държава дава сигнал, че техните граждани са много притеснени. Вероятността ваксината да бъде спряна изцяло е минимална, заяви още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
всичкото зло идва от запада воини конфликти санкции вируси ваксиниискаме избор на ваксини руска китаиска индииска
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
астра зенека единствена в света на база аденовирус от шимпанзепърва я забрани швейчария а сега се стигна и до южна африка и те я забраниха защото не се мислят за шимпанзетатая гербава шимпанзяна доктолка да си се боде с тая ваксинаможе и гербавите шимпанзета да се боцкат то парите за чекмеджетата не се дават току така- трябват резултати
13
3
 
14
 
! Отговори
Вася Н. Илиева преди 3 години
До Анонимен 6И да има война за нас проблемът е в слабостите и опасностите на АЗенека, която няма алтернатива за редовия човек в България. Подходът на БГ властта с ваксините е нехуманен, няма реален избор за качествена ваксина поради предрешеното и ненужно количество на АЗенека. Да се даде цялата поръчка на майка на евродепутат на ГЕРБ- *** Мендел- и да няма алтернатива за избор на друга ваксина, това е легитимна и цинична корупция с нечовешки знак.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изсипват си отпадъците при нас, изспиват си лекарствата и ваксините брак при нас, изпиват си развалената и некачествена храна при нас.... Егати Европейския съюз, егати чудото....
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е тестова лаборатория.
10
3
 
3
 
! Отговори
има, има преди 3 години
До Вася Н. ИлиеваПроблемите започват от траспортирането, после съхраняването, разреждането и най-накрая стигат до здравословното досие и моментното състояние на инжектирания.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една колежка ми се оплаква, че откакто се е ваксинирала се чувства постоянно уморена и отпаднала. Сигурно не е от ваксината, не знам...
8
0
 
18
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
и румънците ги спряха
7
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Няма как да спрат имунизацията. Могат да спрат единствено ваксинацията.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Файзер е огромна американска компания. Джонсън и Джонсън е още по-голяма американска компания, която доказано е раздавала стотици милиони подкупи на политици и лекари в много европейски държави. Астра Зенека е шведско-английска компания. Така че защо да няма търговска война? Не казвам, че непременно това е причината да се говори срещу тази ваксина, но не можем да изключим и тази възможност.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Cqla Evropa zabranqva no na nas e razresheno ASTRA ZENEKA shte vidim sled nqkoy den kvo shte stane s vaksiniranite ,
4
3
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Търговска война срещу Sputnik V и Sinopharm разбирам,ама срещу Astra Zeneca нещо нещата не се връзват?
3
0
 
24
 
! Отговори
Вася Н. Илиева преди 3 години
Как може да има проблем с прилагането на ваксината, а не със самата ваксина?! Що за разлика? Прилага се ваксината и проблемът е с ваксината! Стига с нелепи защити! Животът ни трябва да има значение дори за български управници!
2
2
 
17
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Търговска война му се казва
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази ваксина никога, колкото и да лобират за нея