Учен от БАН: Българската ваксина ще е уникална и 100% безопасна

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова
16 мар 2021 22:12, Красимир Ангелов
155

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с Астра Зенека заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса.

Още по темата
"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19.

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Национална сигурностМного думи - въздух под налягане.Искаш ли на тебе първо да ти сложим българската ваксина?Ако пукнеш - лека ти пръст, загинал си за България.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина е била изпитвана по-дълго, от тия които сега са в обръщение.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотно! Както казваше проф. Чорбанов: Това е като маратон. Излиза на старта американския състезател. Зад него стои цяла индустрия плюс научни екипи от два университета. От някъде идва и кенийския маратонец, който е никой...и побеждава.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Домусчиев на финансира :D
36
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Вярвам Ви г-жо,ако имате нужда от доброволци съм готов,вярвам Ви,това е пътя...винаги е бил...така сме оцелели,*** и неморални ще пишат критично...обиди...заплахи...България Ви подкрепя...милиони сме!!!
35
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
На принципа клин - клин избива ваксината на БАН ще отвара от прилепови крила нокът от жаба и яйце от гущер
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕднокнижникаМоже, може
33
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРО-СТАЧКА!!!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЗА ЕДНА ВАКСИНА , ЧЕ Е 100% БЕЗОПАСНА АКО НЕ Я Е ТЕСТВАЛ ПОНЕ 1 ГОДИНА НА ПОНЕ 100 ДУШИ!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете ги мутрите намира и не ги занимавайте да ви финансират, какви ваксини какви 5лв
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевтичните компании направиха милиарди миналата година, а не могат да заделят едни жълти стотинки за техния стандарт, за да спонсорират БАН? Или БАН са виновни, че търсят и чакат финансиране само от държавни и европейски фондове? Информацията е непълна, нали се усещате.
30
5
 
5
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 3 години
Аз, Бойха - цар и бох, ваш болгарский сгреших навремето, като жи нарекох "феодални старци", млад бех тогава, Батман бех. Сега, обаче, само от шкафчетата не ми искайте, оправяйте се, както можете и ако ми отървете кожицата, ша помола Фигурантя да ви даде по един орден "Стара Планина", най-високата степен! Пари нема ви дам, за да сте бедни и креативни, инак, ку са наплюскате като Тумбалара паша, ша забрайте кво е тва наука!;))))
29
7
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Е сега вече се успокоих. Друго си е да знаеш, че наш, български учен ще ти види сметката. Някак си е ведро и спокойно на душата. Како а дървени налъми да си взимаме ли?Или няма да има строй.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много глупаво заглавие на статията, а в самата нея се казва, че България няма финансии да направо каквото и да е...за 100те процента безопасност въобще няма да коментирам. Изключително несериозно е.
27
6
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Българската ваксина бе разработена с щедрата финансова подкрепа на Сдружението на погребалните агенции и дружества в България - допълни проф. Пенка Петрова...
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може учен да каже, че ваксина ще е 100% безопасна и да иска сериозно отношение! Може да е с много висок профил на безопасност, но 100% безопасна ваксина няма. Затова е добре да се говори честно за ваксини, за да има доверие. Гръмки обещания като във WS Teleshop не печелят хората за каузата. А и кога ще дойде тая уникална ваксина, когато яко сме яко поизмрели ли? Пускайте вече астра зенека, че е по-добре от перфектна, но непроизведена.
25
2
 
5
 
! Отговори
Еднокнижника преди 3 години
Не може да краде от наука.
24
4
 
16
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
То и в българското "кисело мляко" и "сирене" няма нищо българско камо ли мляко освен палмово третокачествено азиатско и африканско масло,те чак ваксина ще ми правят))
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стане, след 10 години. Отделно от това ние нямаме производствени мощности, както и самата тя казва. Така че даже и направят ваксина е безсмислено
22
4
 
8
 
! Отговори
da преди 3 години
До АнонименТе първо тестват с хората после с мишките само донагласят формулата.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам един дето писаха за него, щеше да изпрати първия БГ сателит в космоса. От тогава минаха доста години, сателита го няма още.. :)И ваксината същата работа..