ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска

Официалните резултати ще станат ясни в сряда
16 мар 2021 17:00, Нели Христова
131
ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска
Снимка: БГНЕС

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Антиспамър преди 3 години
Все още смъртността от ВАКСИНИТЕ не надхвърля смъртността от COVID 19 (която обединява всички грипове, сърдечни заболявания, катастрофи и инциденти от всякакъв характер) в света!? ДОСТА ОБЕЩАВАЩО!
125
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Да преведа: "Дадоха ни едни пари, за да кажем на всички да си правят ваксини. И да умрете вие бедните това е цена, която НИЕ богатите сме готови да платим. И докато не се съгласите НИЕ богатите ще продължаваме да ви тормозим с локдауни и ще ви натискаме да се затваряте защото е за ваше добро ... ХАХАХА".
124
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Голям проблем, колеги! Астрата отвръща на удара през Дейли мейл! И на Пфайзера ваксината била кръвосъсирваща и тромбообразуваща дори повече от на Астрата!? И сега какво правим ние простосмъртните?! Доколкото схващам от ваксини/ изобщо не схващам / битката за сладкия кокал между фармагигантите върви с пълна сила!
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но. Мерси. Да си ги бият тия дет са ги направили
122
0
 
4
 
! Отговори
Тома Биков преди 3 години
До 119 : Нашите богоизбрани се надупчиха с Модерна, а Пфайзера го сложиха на слугите на богоизбраните.
121
0
 
4
 
! Отговори
Бай Асан преди 3 години
Ако ползите са 70%, а вредите 30%, това качествена ваксина ли е бе аланнкоолу? Че това си е по лошо и от руска рулетка. Щото нали един евробюрократ- евроатлантик се изходи, че ваксинацията със Спутник била руска рулетка.
120
0
 
7
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
Стига риска да не за мен нали.... А ползата...
119
0
 
6
 
! Отговори
Nev преди 3 години
Ами да, лесно е да изразиш подобно мнение, като никой не носи отговорност за тези, които са попаднали или ще попаднат е графа "Рискът". То на 100 ваксинирани, ако 30 получат усложнения или летален изход, ползите все още надвишават риска! Май по-скоро корпоративните интереси вземат превес над здравия разум и грижата за хората.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите управляващи, лекари и всякакви "светила" в медицината ни убеждават, че няма лоша ваксина и е добре да се ваксинираме с АстраЗенека, обаче самите те се боцкат само с пфайзер и си я кътат за тях...
117
0
 
6
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Ми ползвайте си я Вие и роднините Ви...
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо ново за тромбите в мозъка? Аспиринче помага ли?Да питаме Мангъров?
115
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много знае *** що е риск - средния туземец тук не може да брои та камо ли да разбира от статистика и наука. Повечето ги взимат само за чистачи на тоалетни на запад или портиери ама разбират повече от ЕМА.. смях
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ползите надвишава риска стига да не изтеглиш късата клечка....
113
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕМА РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ
112
0
 
9
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Кажете го на заболелите, починалите и близките им!
111
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако взема един "Калашник" и изпразня един пълнител по тумба мaзни европейски cвиинe и улуча само 10 пpaceта, това ше означава ли, че ползите от "Калашников" са по-големи от вредите?
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за Спутник какво ще кажете, ЕМА? Нещо много оглушително мълчите...
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При една новосъздадена и недостатъчно изпробвана ваксина да се твърди, че ползите са повече от риска, е несериозно и ненаучно! Така поставен, въпросът предизвиква огромно недоверие и у най-заклетите ваксъри. Не се прави така.Някой някъде допуска сериозни грешки.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До rrrВ тия страни попадат ли Русия, Беларус, Северна Корея, Китай, Венецуела, Куба, Иран, Сърбия, Молдова, Армения, Унгария и Буркина Фасо?За един прЕател питам .....
107
4
 
15
 
! Отговори
rrr преди 3 години
В някои страни застрахователите отказват да сключват застраховки живот с ваксинирани срещу ковид19. Това е достатъчно показателно как се оценя риска от хора, които си изкарват парите от това. Останалото е пропаганда.