Мина времето, когато AstraZeneca беше най-удачна за масова ваксинация

Джипитата имат готовност да поставят и РНК ваксини, увери д-р Брънзалов
22 мар 2021 22:50, Анисия Иванова
53

Определено имаме готовност да поставяме и РНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят и РНК ваксини.

И припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна".

"Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние (Български лекарски съюз - бел. ред.) заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Обаче вече се наблюдава отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

"Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация (с AstraZeneca) е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.

И подчерта, че България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса. Но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост.

Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
5
 
! Отговори
биохимик преди 3 години
Генетиката и манипулациите с РНК и ДНК са много опасни............затова аз съм привърженик на протеиновите ваксини...........според мен БГ-учени от БАН са на прав път...........да се разработва протеинова ваксина!!!
21
3
 
6
 
! Отговори
биохимик преди 3 години
Преди време големи учени се бяха обявили да се забранят за определено време някои експерименти в области като генното инженерство...............един от тях беше Пол Бърг (американец, професор по биохимия в Станфорд, Нобелов лауреат-1980 г.).........за съжаление никой не ги послуша............сега ще берем горчивите плодове!!!
20
4
 
10
 
! Отговори
за ваксините преди 3 години
Най-добре да изчакаме протеиновата ваксина на БАН................за нея поне може да сме сигурни, че няма да промени ДНК-то ни!!!Аз съм скептично настроен за тая нова технология, с РНК ваксините!Дали съм прав или греша, времето ще покаже!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
за ваксините преди 3 години
Спорно е дали иРНК ваксините няма да променят ДНК на хората след време...........засега така казват професори и доценти от академичните среди, но аз не съм много сигурен, в клетката никой не знае какво става..........освен това има ензими за всичко, може да се запише генетична информация от РНК на ДНК!!!
18
6
 
3
 
! Отговори
за ваксините преди 3 години
От всички широкоразпространени ваксини най-добрата е Модерна(САЩ), Пфайзер/Бионтех.........средна работа...............с Астрата не бих ваксинирал дори кучето си, голяма издънка на професорите от Оксфорд .За руската спутник нямам достатъчно информация, но вече и Китай, и Индия правят ваксини................!!!!
17
6
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Айде редете се за опашка и се боцкайте с Астра Зенека..........шведско-английската отрова, забранена в Швейцария, Южна Африка и ред други страни...........но като се разболеете от рак, Алцхаймер или Парконсон, да не ревете....нищо ...............ще направите богати една фармацевтична мафия и герберски депутати и депутатки, свързани с тая фармацевтична корпорация!!!
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великобритания - 28 починали. Израел - 11 починали. Израел е с 2,4 милиона души по-голям от България.Българският кренвиршоядец и Марлборопушец е най-умен, то нЕма са трови я!
15
7
 
8
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Вземете руската за проба и ще видите опашки за ваксиниране. Аз поне с който говоря, е за руска.
14
5
 
5
 
! Отговори
за Астра Зенека преди 3 години
Ако искате да се разболеете и да умрете от рак............боцкайте се с тая шведско-английска отрова!
13
6
 
7
 
! Отговори
за Астра Зенека преди 3 години
Астра Зенека никога не е била добра ваксина.............тая шведско-английска отрова е провал още в началото.........с гени от шимпанзе............отначало това се криеше, после стана явно!!!
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра, лоша, вчера в Обединеното Кралство има 17 умрели с Ковид, а в България 10 пъти повече. Ама ние сме къде къде по-умни, а в ЕС хем нямат ваксини, хем не искат руската. Новата демократична Северна Корея в Европа с вожд сменил коня с джип-ка - това сме ние.
11
12
 
8
 
! Отговори
БС преди 3 години
Аз си направих първата и сега чакам втората след няколко седмици , в Англия има само AZ, но не ми пука . Нямам странични афекти и не разбирам какъв е проблема в БГ?
10
12
 
6
 
! Отговори
Ваксиниран Ковидиот преди 3 години
Сложих си преди около 2 седмици АЗ и?Два дни тормоз, болки в мускулите температура, увеличени лимфни възли... Но се надяваме НС почивка в Гърция :-) естествено след втората Астра
9
1
 
13
 
! Отговори
до Нане преди 3 години
50% от колко? Дай точна бройка, ама конкретни хора, които познаваш, ваксинирали са се и след изграден имунитет са в болница с тежки симптоми.И колко болни познаваш, които не са се ваксинирали. И случайно да се увеличаават тия вторите масово напоследък?
8
8
 
6
 
! Отговори
Не разбирам преди 3 години
Защо иРНК ваксините толкова напират за тях. При тях реакциите не са по-малко от тези при Астра Зенека. Единственото което е предимство е краткия срок между първа и втора доза. Но пък дългия срок на АстраЗенека предполага възможност за постепенно естествено изграждане на имунитет. Дори наблюденията ми са че при възрастни реакцията към Астрата е минимална. Силната имунна система реагира много по бурно. Ние нямахме особени проблеми и сме на 50.
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много ме дразни подписването на информирано съгласие. Производителя се освобождава от отговорност и последствията са на твоята глава, нищо че нямаш никаква представа. Това е смущаващи.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 814 дни е след втората доза.След първата доза се изчакват 28-34 дни.
5
12
 
7
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До абдала50 процента ваксинирани с тая боза са в болници с тежки симтоми...Пеера,,,,
4
7
 
23
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
Като е толкова добра АстраЗенека - защо не я слагат на лекарите и учителите? Нали си е супер АЗ?Защо всички иРНК на Пфайзер и Модерна се пазят само за по-равни? А за простолюдието - само от яката АЗ.Защо учителите са в същата привилегирована група? Нали в училищата нямало никакви проблеми от присъственото обучение?Въпросът е риторичен, естествено. Не споря, че на лекарите и учителите е по-нужна тази защота.Но от отрицателният им отговор е пределно ясно, че ЛЪЖАТ за АЗ и за училищата.
3
10
 
6
 
! Отговори
До Нане преди 3 години
Кажи ти, щом знаеш! Ти лично колко ваксинирани познати имаш, които са в болница, постъпили след ваксиниране? Да позная ли - нито един. Всеки може да се огледа около себе си и да мисли с главата си, ама явно на някои им е трудно. И 100 пъти лекарите повториха - изчаква се 14 дни след ваксина, за да получиш имунитет, няма как да стане за 2 часа.