37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства

За 63% ваксинирането е връщането към нормалния живот
376
37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда и в 90 населени места на страната.

Още по темата

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март, анализират социолозите.

Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. Така, общо 62,8% от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.  Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
6
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
До АнонименНа теория трудно ще умреш от това, ако си млад и здрав, но това не значи, че си струва да поемаш риска.Аз жена ми и майка й ни пада косата откакто го изкарахме. Майката се принуди да си обръсне главата, защото, почти не й остана коса. Има много хора с някакви увреди и фибрози, дори да не са били в болницата. Ваксината има риск от тромби, но е 1 на 1 милион. Проста математика.
223
1
 
8
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
Благодаря! Питам, защото мои приятели си сложиха първа игла преди 1 месец и нямат никакви антитела. Един път, че слушат и гледат новините и са много притеснени и втори път, ако се окаже, че не са защитени... Аз много скоро бях болен от ковид и не е препоръчително още да си слагам ваксина
222
6
 
4
 
! Отговори
66 преди 3 години
Процентите зависят от пропагандата по сайтове и телевизии.Понеже няма ваксини ни обясняват как населението не искало да се ваксинира.Всъщност спасението за този лупав народ са ваксините.Но ...
221
0
 
1
 
! Отговори
до 248 преди 3 години
Има хора, които правят всичко с лекота и никога не се оплакват и има хора, които и една чаша да вдигнат им е трудно и тежко и накрая като я вдигнат всички са разбрали, защото те са пропищяли света с геройството си. Благодаря на Господ, че не съм роден такъв некадърник
220
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246Отказът да се ваксинират не е от страх, а от елементарна предпазливост, здрав разум и и основателно подлагане на съмнение на информацията, което никога не е излишно, когато нов препарат касае човешкото здраве.Нито се знае колко ефективно защитават, нито са безвредни, нито хората ги изследват как си трябва преди ваксинация....Ама иначе - ЮРУШ ОВЦИ! Бъдете отговорни!Аз примерно МОЖЕ и да си сложа някой ден. Но за сега предпочитам да изчакам и да видя как вървят нещата.
219
1
 
3
 
! Отговори
Преди ваканцията преди 3 години
си направих тест за антитела. Нямах абсолютно нищо за ковид19. Сега чакам втората доза и след това ще си направя отново тест. Но мисля, че трябва известно време да мине. Вероятно поне месец или дори три, както е между дозите.
218
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Споко, като видят, че всичко е ок, ще се ваксинират и те. То докато им дойде реда ще е ясно.
217
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 235 от славянинМдаааа. Не, моето борче, дори хората, които ползват медицински услуги могат и без тях. Въпросът е, защо да го правят? За разлика от теб, който по цял ден се "грижиш за здравето си", хората, които имат сериозни професии нямат време да правят това по цял ден, защото трябва да си посрещат работните предизвикатества и да си гледат семействата. Някой, който по цял ден прегръща дърветата и се "грижи за здравето си" има полезност за обществото близка до 0.
216
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко от писалите тук са си сложили ваксина независимо коя и колколко от вас са си направили количествен тест за антитела?Защото мои приятели с поставена ваксина се оказа, че нямат антитела, което на мен ми звучи абсурдно
215
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 219A най-страшно е, че има такива като вас, които ги гледат тези филми. Ако бяхте учили по време на средното си образование, голяма част от тия твърдения щяха да са ви ясни, че са врели/некипели. Какво има във ваксините е описано в тяхната кратка характеристика + те не са задължителни. Който го е страх просто не се ваксинира. Никой не иска да ви контролира с ваксина, защото одавна има механизъм за това и той се казва - пари. Дават ви 50лв - гласувате, 200лв - и се навеждате
214
0
 
12
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До АнонименЗасега, плюс това като те дискриминарат от всякакви неща и въпреки това ти казват доброволно е? Не виждам кое му е доброволното, след като те заставят на практика сам да пожелаеш, това не е избор!
213
0
 
0
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До до 174 Станислав Р.СУ - филология. Ти си ***, къде видя, че не мога да пиша? ***, я оди мочай на ламаринка!
212
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка пандемия си има определени фази с цикъла си на протичане - начало, възход, затихване.Кому е нужно да се ваксинираме масово, ако не броим хората, които са в рискови групи - страдащи от сърдечни болести, болести на кръвта, диабетици и други такива?!Здрав, прав човек, без заболявания, под 50 годишна възраст, аз лично за себе си не виждам смисъл да си слага ваксина, още повече, че 100% вече вирусът го има масово и всеки го е срещнал.
211
1
 
11
 
! Отговори
Тя работата ясна! преди 3 години
Борис Джоунс:"Успехът" на ваксината е заради капитализма и заради алчността!Смятайте за какви пари и за каква реклама става дума!Ефективността на се коментира!
210
2
 
5
 
! Отговори
Алокакси преди 3 години
Лошото е, че всеки има лекар познат, който му обяснява да не се ваксинирал. Преди години не се ваксинирах за HPV и малко след това прихванах. Три пъти годишно ходя да ми махат за по 150 лева израстъците и още толкова за имуностимулатори. Ефект нула.
209
1
 
5
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До Анонименкъде па разбра, че вярвам за плоската Земя? Странни хора просто...
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и 51% да се вексинират е достатъчно за да се спре ковида.
207
13
 
7
 
! Отговори
Коронавирусът преди 3 години
е лабораторно създаден мутант, който още никой не е разбрал защо и как убива. Напълно здрави хора, водещи здравословен начин на живот, спортисти ...ги приключва за дни. Затова предпочитам да се срещна с малка частица от него във ваксината отколкото с истинското чудовище. Впрочем ваксинирах се с Астра Зенека, защото е базирана на традиционна технология за грипни ваксини. Нямах забележими реакции. Сега чакам втората доза.
206
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТи от тия 37% ли си?
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 230 от славянинА как реши, че аз не мога?Или с умствените възможности на борче го заключи това без да са ти необходими други данни?Я кажи, ти как се "справи без помощта на лекарите" с варицелата и вариолата?