Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България

На границата се позовали на разпоредба от 60-те г. за цензура на печата
28 мар 2021 11:26, Елка Василева
477
Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България
Кадър: Нова тв

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

Новото напрежение по оста София-Скопие възникна, след като на границата със Северна Македония беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на братя Миладинови. С протестна нота българското външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз.

Още по темата

„Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до  Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан във външното ни министерство, за да даде обяснение дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническа кампания, водена срещу България от словенския „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“.  От ведомството са обезпокоени от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт, защото той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.

Вчера реагира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него"целта на тези публикации е да очернят максимално образа на България, българския народ, българската история". По думите му сега виждаме директно доказателство, че зад тази медийна кампания е не друг, а македонското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До МдаНе може да станеш член на ЕС, ако имаш спорове със съседите си !Тук вече не става въпрос само за история, представяш ли си, да РСМ-то да станат член и да започнат с атаки срещу нас - че сме потискали маке-тата, че сме фашистичекси окупатор , да имат претенции за Пиринска Македония , и т.н., а ЕС да ни каже - що не ги изгладихте тези спорове преди да влязаат в ЕС ?!
344
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева да обясни за съпругата и архитект Захариев за хотела потпорна стена на моето на Алепу и след това да обяснява всичко.останало. Или можеби иска всичко да става ,кактомстана с хотела по незаконен начин.
343
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 години
И с 920хил. книги няма да се промени нещо там. Истината е, че срещу нас играе Сърбия и цялата бивша юго-общност, Австрия, Чехия, Словакия, Русия, разбира се и кой ли още не. Остава ни да правим провокации, та онези в МК да си показват рогата и така да оправдават позицията ни. А че историческата истина била на наша страна, това няма значение и не интересува никого. Прави сте, викат, ама извън преговорния процес, а за нас това означава всичките тези държави направо да ни смачкат.
342
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък сякаш тия книги някой щеше да ги чете. Хора, в днешно време има онлайн библиотеки, ако не знаете. Който се интересува-ще чете. Няма какво да мъкнете книги и да разлайвате кучетата и да вдигате врява като настъпани ***.
341
4
 
8
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
Абе хора -оставете ги тези ми6ки макетата на мира.Те доказаха многократно 4е са на принципа храни ку4е да те лае и 4е от тях по-неблагодарна з.*** няма.Като им се обръща толкова внимание те си го навиват на пръста още пове4е.Да ходят да си стават сръбска провинция и да лапат пи6 ките заедно с сърбите та да е по-забавно и на едните и на др.По рядко лай но камък не се хвърля защото или ще те опръска или най-малкото ще се разсмърди още пове4е.Опъва им се бодливата тел по границата и ги забравяме
340
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'словенския Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания...той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.' -- това със сгирност е някакво шopoшoиднo/меркелоидно/ НПО, които Путин принуди да се легитимират, но в БГ си "разиграват коня" необезпокоявани.--------Всъщност е точно обратното. Тези са от вашите. Затова искат Македония заедно със Сърбия.
339
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Macedon Никой освен жените ви ?Много искат българска хойка ваще мадами не знам защо - идватхте на партита преди короната през месец, не ми се обяснявай, познавам ви до един.
338
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе цялата работа е от минтичарите. Като са видели че няма келепир от тия книгини са почнали да правят проблеми.
337
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще поим кравите на Охридското езеро.
336
4
 
9
 
! Отговори
Сталинисти преди 3 години
Да се изпрати армията
335
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'словенския Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания...той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.' -- това със сгирност е някакво шopoшoиднo/меркелоидно/ НПО, които Путин принуди да се легитимират, но в БГ си "разиграват коня" необезпокоявани.
334
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
377 Вас, като ви пускаха, заедно със сърбите сте сега в третия свят, в чакалнята за ЕС, да се молите за пари. Впрочем, за сърбите македонцихе бяхте хора трета ръка, за вас те казваха:"що южно, то ружно"/грозно/.Заев, сърбите /сръбските удбаши/, го биха в македонския парламент 2017, а той им се слага. Унизително. Така сте свикнали, да се унижавате.
333
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега, какво се указа? Не са пуснати понеже договора за донация е едностранно потписан. След като е дошъл конзула, са го помолили да даде официялно изявление че книгите са донация, той отказал.
332
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, този който пише коментари не е македонец. Той е сърбин. Може и да е живял в Македония някога, това не е изключено. Но е сърбин. Има много такива закарани там по времето на Югославия с цел да се интегрират сред населението. Давали са им хубави държавни постове. Давали са им добра работа. И властта да си избиват комплексите върху българи. Даже са били поощрявани ако го правят това. Харесало им се е и това ги кара още повече да дърпат чергата към сърбоманията Това е един извратен Биг Брадър.
331
1
 
11
 
! Отговори
До Macedon/369 преди 3 години
Ти си една македонска дри с ня, и нищо повече !
330
0
 
9
 
! Отговори
До 373 преди 3 години
А в Сърбия чували ли сте приказката ''Каквото похлопало, това се обадило'' ? То не става те все да ни плюят, а ние все да мълчим ! Истина е също, че за това са виновни най-вече вашите управници, дето са ги лъгали толкова години, и са ги настройвали срещу нас ! Че и на всичко отгоре имаш очи да ни упрекваш ! Я първо се вижте себе си - колко войни направихте, лицемер !
329
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До MacedonВиж си правописните грешки,отиди в банята,та да измиеш сръбската м.р.ъсо.тия,която ти пречи да мислиш,и тогава напиши нещо на разбираем български език.
328
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешните макета щом са много хубави, тогава защо създават проблеми на българското население?Ахаааа, те твърдят, че такова население там няма!Къде изчезна? Изпариха ли се българите в Македония?
327
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докъде стигнахме, братя европейски индианци! Македонска област да налага на нас санкции и ограничения, а катя външната да се оплаква на посредствени европейски бюрократи-посланици, от самуиловите нашенци. Ако това е външната политика на най-старата европейска държава на Континента, нещо много сме се объркали господа другари. Вeче не мога да понасям възпрости и супер неграмотни хора, набедени и признати за европейски политически лидери. Такова унижение!И срам. Национален срам. Борисооооф.
326
13
 
1
 
! Отговори
Macedon преди 3 години
ми се допаа ова дека Србите го држат своот збоp. тие ги признае нашиот азик и нациа.во натешкиот момент ни помогнаa. вистинска нациа не со лаги като вас. со кражба каде што е македонско..