Проф. Христова: Ако продължим да неглижираме вируса, ще трябват строги мерки

Много важно е ваксинирането да се случи максимално бързо
28 мар 2021 09:31, Елка Василева
248
Проф. Христова: Ако продължим да неглижираме вируса, ще трябват строги мерки
Кадър: Нова тв

„Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не можа много да се намали броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено „вкарване  на разумност”. Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки”. Това  заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред Нова тв.

Още по темата

Според нея, докато хората продължават да неглижират вируса, ще се наблюдава покачване на бройки и ще са необходими строги мерки.

Тя е на мнение, че е много важно ваксинирането да се случи максимално бързо.

„При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. Сегашното покачване се дължи на британския щам, който циркулира навсякъде. Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме”, смята проф. Христова.

Относно бразилския щам инфекционистът подчерта, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране. Проф. Христова е на мнение, че ако манталитетът ни остане същият, ще се стигне и до четвърта вълна на вируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
Два примера, дано схванете идеята.Пример 11 милион заразили се от тях 5000 починали, 95000 оздравяли и 900 хиляди активни случаи, за които не се знае изхода. Какъв е процента на починалите? Дали е половин процент или е 5% ?Пример 2Същите тези 1 милион заразили се, вече няма активни случаи и 50000 са починали и 950000 са оздравяли. Процентът на починалите половин процент ли е? Сега се размахват едни 3,9%, а те са 4,9% и се увеличават
172
1
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
"как ще започнем сезона на 1..."И миналия Сезон почна късно, но беше спокоен и с прилична печалба.На Китен в 9.00 часа - пълен плажа...
171
2
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
До 182Събери броя на починалите и броя на излекуваните и смятай какъв процент умират онакъв процент се водят излекувани. Тези, които ни манипулират добавят и активните случаи, за да намалят процента на починалите, но тогава и процента на излекуваните пада и като цяло е некоректно
170
1
 
6
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Наистина все още твърде много хора не си дават сметка в какъв капан ни вкараха. Сега са няколко сектора, но очаквайте лавина. На никой от нас няма да му се размине.
169
4
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Жена с външност като тази, облечена като тази и говореща като тази, не ви мисли доброто.
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм нито сервитьор, нито сивак, плащам вече почти четирицифрени данъци, но в блока празните апартаменти вече са 20%. Всичко се разбяга и това продължи дори при пандемията и уж великите правителствени мерки.Какво са ти кажа повече?А и като се замислиш, ако нямаме сервитьори, примерно, как ще започнем сезона на 1 май?
167
2
 
7
 
! Отговори
Мерки проформа преди 3 години
Пред парламента в момента снимат филм, куп хора накуп!Полицията отцепила района и пази!Те затворили на Пешо селската кръчма у Долно Камарци...Всичките им мерки са Пунта Мара!
166
4
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
Здравната система нанася тотален геноцид на населението вече десетилетие поне. Капакът е пандемията. Но иначе.. "работим за здравеопазване и образование"
165
1
 
8
 
! Отговори
до 192 преди 3 години
Ти нищо не плащаш. Плащаме го тези, които сме с пари. Без пари са в сивия сектор.
164
6
 
12
 
! Отговори
До 192 преди 3 години
Воят на сервитьори и сиваци със заплати под масата започна.
163
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки един от нас е фактор за справяне с пандемията , всеки може да помогне , всеки носи отговорност , всеки трябва да разчита на собствено високо самосъзнание . При някои нации тези качества са във висока степен налични и резултатите при тях са явни . Нека всеки помисли върху това.
162
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1824% е смъртността. Това е статистиката у нас. 3.9% да бъдем точни ако се смята от самото начало на пандемията, но в момента е е 4.1 -4.2% Затова сме и на първо място в Европа и на второ в света след Мексико, където е 9%. В нормална държава правителство и отговорни фактори си подават оставките, а не се готвят да управляват. Срамота, ама за българския народ, който нещо явно не е у ред.
161
2
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Тука някакъв заблуден електрон пише за падане на ГЕРБ. Ей, не го разбрахте, че ГЕРБ и Борисов са вечни!! Ще ги гледаме още минимум два мандата, после Борисов ще се оттегли най-вероятно, по възрастови причини, но ГЕРБ ще остане. А за кой ще гласувате е без значение - тия неща от отдавна са решени. Изборите са просто за прах в очите. Нищо не зависи от тях.
160
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като падне герб нещата ще се оправят. С герб само затваряния и вечна бедност. Възраждане обещават да няма затваряния и да има истински ваксини а не астра зеника дет убива и онези които грипа не може да убие ;)
159
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази война ние сме тук, сега и сме заедно.Погрижете се за себе си, за семейството си, за приятелите си, за двора пред дома си, за квартала си.Повече не ви е нужно.Изключете гадния телевизор, четете новините, не позволявайте да ви зацапват пролетния пейзаж с ТЪ-ПИ ТВ предавания.Четете книгите, които сте отлагали с десетилетия.Разходете се в парка, планината или някъде във ВАШАТА страна.Това е ВАШИЯТ живот-днес и сега!
158
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строги строги колко да са строги?Голямо безочие е нужно,да знаеш че на 80% от народа отдавна им е писнало от смешния вирус,и да налагаш пак мерки..
157
5
 
14
 
! Отговори
ДКЦ преди 3 години
При нас в ДКЦ то една санитарка се ваксинира със Астра Зенека , и се разболя. И зарази още три колежки. А досега влизаха къде ли не ,и за 1 година нищо не им стана.
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде сме ние в тази война?1.Ние наистина умеем да оцеляваме поединично.2.Ние сме ГРАНИЦА, застава, без която не може да съществува Империята. Това е причината от всеки лев, който харчим 0.80лв.да ни плаща ЕС.Можем да сме мърлява застава, каквато сме, но можем да си спретнем къщичката.Второто не е добра идея за Империята,защото ще сме по-трудно за управление.3.Какво можем да направим сами за себе си?
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ???Досега в България умира един на всеки 20 заразили се---Дай източник на тази информация? Ако смърността беше 5% трябваше да имаме чували с трупове!
154
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една чудесна статия на Георги Маринов генетик от Станфордския университет, където перфектно се обяснява, че НЯМА как да се постигне колективен имунитет чрез ваксинация срещу коронавирус НИТО чрез преболедуване.Тече 3-та Световна война, която е биологична с цел запазване паритета на Запада и пушечното месо сме ние.Западът иска да остане в ролята си на високо платен мениджър без значение каква цена ще плати населението.