Борисов: В земеделието най-голямото подпомагане е през 2020 г.

Всяка година стопаните получават по 1.6 млрд.
76
Борисов: В земеделието най-голямото подпомагане е през 2020 г.
Снимка: Правителствена пресслужба

Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на сектора.

Премиерът изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата", подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г.

"Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30% при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури", отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1И аз ще гласувам за Минчо Христов и Стела Банкова. Малко са неомацаните като тях били в Нар събрание и свършили нещо полезно за хората. Като премахване на такса електромер например
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кооперациите ги получават. Предишната година и тази године намалят рентата на хората и се оправдават с Коронавируса. Стопаните си дават на кооперации декарите и вземат много ниска рента, но като са по 7 дк или по 10 дк. няма какво да ги парвят. Хората са възрастни или много млади ако са ги наследили. Така изкупиха на безценица земите на хората и сега доят европейските субсисии. Бойко, няма да даваш пари на фермери с костюми, бате!
4
2
 
11
 
! Отговори
Преди час преди 3 години
САЩ с унищожителна критика към България: Корупция, цензура, полицейско насилие
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То затова в магазините почти никъде няма свестни български плодове и зеленчуци на нормални цени.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Сигурно от тия мерки за земеделието, олиото се вдигна с 70%. Но това е защото средната заплата гони 2000 лв. според същото това вещество на снимката.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стопаните ама друг път. Получават ги едни дето имат много декари на хартия.